Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munka-magánélet összehangolása sokunk számára okoz Lehetőségek és kihívások: visszatérés a munkába anyakéntproblémát, különösen akkor, ha egy kisgyermekért is felelősséggel tartozunk. Hogy milyen lehetőségekkel, illetve milyen nehézségekkel kell számolnunk, és mit tehetünk az érvényesülésért, azt Patai Krisztina karrier-coach osztotta meg velünk, aki maga is gyakorló édesanya.

Az értékes erőforrás

Hazánkban az anyák aktív munkaerő-piaci jelenlétét a részmunkaidős állások csekély száma nehezíti. „Magyarországon jelenleg 4,7 százalék a részmunkaidős foglalkoztatás aránya, amiből jelentős részt tesznek ki a hallgatói jogviszonyhoz kötött munkák. Hollandiában ugyanez a szám 50 százalék, amit többek között az indokol, hogy az északi országban a szülés után három hónappal kötelező a nőknek újra munkába állnia. Ha kevésbé extrém példákat nézünk, akkor is érezhető a lemaradásunk az európai átlagtól, tekintve, hogy Spanyolországban tizenöt, Franciaországban tizennyolc százalékot tesznek ki a nagy egészből a részmunkaidőben dolgozók” – vázolja az alaphelyzetet Patai Krisztina.  

Bár néhány multinacionális munkáltató már felismerte a kismamákban rejlő potenciált, és kidolgozott programot működtetnek a visszatérő nők támogatására, akár azt is biztosítva, hogy ugyanolyan vezetői pozícióba kerüljenek vissza, mint a szülés előtt, ezek azonban még csak az első fecskék. „Sok sztereotípia él a kisgyermekes anyákkal kapcsolatban, amelyek erőteljesen visszatartják a munkaadókat, akik azonban így a fokozódó munkaerőhiány közepette igazán értékes munkaerőt veszítenek. Részmunkaidős állásokat szinte kizárólag az adminisztráció vagy az asszisztencia területén találhatunk, pedig egy komolyabb szaktudást igénylő nyolc órás munkakör is betölthető lenne két, négy órában dolgozó anyukával” – osztja meg a tanácsadó

A szakember szerint a piac átalakulóban van, változik a munkavállalói igények súlya is, mindezt pedig társadalmi párbeszéddel tovább fokozhatjuk. „Fontos a részmunkaidős állások számának növelése, és az ezekhez kapcsolódó juttatások versenyképessé tétele is. De emellett több bölcsödére, óvodára is szükség lenne, a probléma megoldása tehát összetett, de nem lehetetlen, hiszen az egyértelmű, hogy a kismamák részéről erős a szándék a visszatérésre, vagyis a legfontosabb faktor adott.

Lehetőségek és kihívások: visszatérés a munkába anyaként - munka, magánélet, karrier

Egyéni prioritás szerint

A nők átlagosan három-négy évet töltenek otthon a gyermekük születése után. „Egyéni habitus függvénye, kinek mennyi időre van szüksége, van, aki rövidebb szünetet igényel, mások többet. Mivel a szülés jellemzően 30-40 éves korra tolódott, már nyolc-tíz, vagy akár ennél is több év szakmai tapasztalattal rendelkeznek a nők, mielőtt gyermeket vállalnak, ezért nem kell attól tartaniuk, hogy szakmai szempontból bármiről is lemaradnának. Két év távollét néhány hét alatt biztosan pótolható, de még négy év kihagyás is abszolút behozható néhány hónap alatt. Ennél hosszabb idő már több kihívást jelenthet, mivel ezalatt jelentősebb változások történhetnek egy-egy szakterületen, és a napi munkaritmusából való teljes kiesés is okozhat nehézségeket, azonban megfelelő hozzáállással és elköteleződéssel ezek az akadályok is leküzdhetőek” – vallja Krisztina.

Sok esetben a személyes prioritási sorrend átalakulása is befolyásolja a munkához való hozzáállást a kisgyermekes anyukáknál. „Van, aki vállalkozásba kezd, és így függetleníti magát a merev vállalati keretektől. Sokan korábbi munkahelyükre térnek vissza, kihasználva a gyermek életkorával összefüggő törvényes részmunkaidős lehetőséget, majd ennek letelte után nyolc órában folytatják a munkát. És akadnak olyanok is, akik nem szeretnének visszatérni a korábbi „taposómalomba”, vagy esetleg menet közben meg is szűnt a munkahelyük, és egy új, négy vagy hatórás munkában gondolkodnak. Természetesen a családi háttéren is sok múlik, nagyobb támogatás esetén több a választási lehetőség is, és az is kivitelezhető, hogy egy kismama akár már egy év után, fokozatosan, kisebb-nagyobb projekteket vállalva térjen vissza a munka világába, és élete mindkét területén érvényesüljön” – fejti ki interjúalanyunk.

Fókuszban a szakmaiság

Azoknak az anyukáknak, akik valamilyen okból új állás mellett döntenek, a piacra lépés előtt érdemes végiggondolniuk stratégiájukat. „Tudatosan hozzuk magunkat formába, beleértve az önbizalmunkat is. Beszélgessünk olyanokkal a környezetünkben, akiknek sikerült a visszatérés egy új helyre, vagy ha bizonytalanok vagyunk, konzultáljunk egy tanácsadóval, aki abban is segíteni tud, hogy felfrissítsük az önéletrajzunkat. Ezzel kapcsolatosan a legnagyobb hiba, ha beleírjuk, hogy gyesen voltunk, ez ugyanis egy negatív spirált indít el, és magunkra is úgy fogunk gondolni, mintha munkanélküliek lettünk volna, pedig aktív munkaviszonyban álltunk ez idő alatt is. Bemutatkozásunkat mindig arra összpontosítsuk, amit szakemberként képviselünk, vagyis milyen tapasztalataink, eredményeink és terveink vannak” – tanácsolja Krisztina.

És hozzáteszi: „fontos, hogy időt adjunk magunknak az álláskeresésre, kezdjük el három-hat hónappal hamarabb a keresést, minthogy munkába szeretnénk állni. Elevenítsük fel a leggyakoribb interjúkérdéseket, és gyakoroljunk. Vegyünk részt néhány beszélgetésen tét nélkül, hogy aztán a fontos bemutatkozásokon már magabiztosak lehessünk. Ha szükségesnek érezzük, online szakmai csoportokba belépve feleleveníthetjük tudásunkat is, és képbe kerülhetünk az aktuális témákkal. A lényeg, hogy szakemberként jelenjünk meg az állásinterjúkon, és gyermekünkről akkor beszéljünk, amikor erre vonatkozó kérdést kapunk.

Fogadjuk meg a szakember tanácsait, térjünk vissza a munkába a raját ritmusunk szerint, szakmai magabiztossággal felvértezve. Ha keressük a nekünk való, magánéletünkkel összeegyeztethető állást, kattintsunk ide a részmunkaidős lehetőségekért, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, magánélet, karrier, visszatérés