Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A stressz az életünk része, úgy is fogalmazhatunk, hogy az életre Legyünk jóban a stresszel! - munka, stresszkezelés, változásadott válasz. Akkor erősödik fel, ha azt érezzük, hogy elveszíthetünk valamit, ami fontos a számunkra, legyen szó a párkapcsolatunkról, a gyermekünkről, a munkánkról, a fizetésünkről, a kipihentségünkről, az egészségünkről, és a sort még hosszan folytathatnánk.  Mivel folyamatos változások között létezünk, a stressz kiküszöbölhetetlen, azonban megtanulhatjuk jól kezelni, anélkül, hogy el kellene szigetelődnünk a mindennapi hatásoktól – ehhez ad segítséget Geszvein Erika, tanácsadó szakpszichológus.

Lehet hasznos is

Amikor a stressz szót halljuk, egy feszült, ideges, kellemetlen állapot jut az eszünkbe, amiről ráadásul még azt is gondoljuk, hogy rendkívül káros az egészségünkre. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb! „Állatkísérletek és emberek bevonásával végzett kutatások is igazolják, hogy kétféle stressz létezik. Beszélhetünk természetesen ártalmas stresszről, amely akár meg is betegíthet bennünket, azonban létezik a stressznek hasznos változata is, a szervezetünk ugyanis olyankor is stressztüneteket produkál, amikor flow állapotba kerülünk, vagyis úgy belefeledkezünk a munkánkba, hobbinkba, hogy megszűnik körülöttünk a világ. Tehát egyáltalán nem kell annyira félnünk a stressztől, mint azt a közbeszéd sugallja” – kezd bele a mindenkit érintő témába Geszvein Erika.

Annál is inkább ajánlott felszámolnunk a félelmeinket, mert valójában a stressznél sokkal veszélyesebb, ha állandó pánikban vagyunk a stressz miatt. „Egy harmincezer ember bevonásával végzett, nyolcévnyi időtartamot felölelő vizsgálat mutatott rá a fontos összefüggésre: negyvenhárom százalékkal többen haltak meg azok közül, akik előzetesen soknak ítélték a stresszt az életükben, de ez kizárólag azokra volt igaz, akik szerint a stressz nagyon káros. Érdemes magunkba néznünk, és elcsípnünk az olyan kijelentéseinket, minthogy gyomorgörcsöt kapunk a főnökünktől, vagy tele az életünk stresszel, biztosan betegek leszünk, mivel ezek igazán rossz gondolkodási beállítódást alakítanak ki bennünk” – figyelmeztet a szakember. 

Legyünk jóban a stresszel! - munka, stresszkezelés, változás

Hozzáállás szerint

Mi is történik testünkben stressz hatására? „Szervezetünk készenléti állapotba helyezkedik, azaz megemelkedik a pulzusunk, szaporább lesz a szívverésünk, és bizonyos hormonok termelése is beindul. Amikor a stresszt kiváltó helyzet megoldódik, lelkileg és fizikailag is nyugalmi állapotba kerülünk, kivéve, ha folyamatosan fenntartjuk a készenléti állapotot. Nem ritka ugyanis, hogy negatív történetszövésbe kezdünk, vagyis olyan gondolatokat pörgetünk a fejünkben, amelyek mentálisan újra és újra elindítják a stresszkört, pedig a valóságban meg sem történtek. Például ha látjuk összesúgni a vezetőket, és egyből az fut át az agyunkon, hogy rólunk van szó, és biztosan ki akarnak rúgni bennünket, sőt lehetséges, hogy a nemrég érkezett új kolléga kerül majd a helyünkre. Mindennek semmi köze a valósághoz, az idegrendszerünk azonban nem tud különbséget tenni elképzelés és valódi történés között” – feji ki a pszichológus.

A negatív gondolkodásmód azért is roppant veszélyes, mert megakadályozza, hogy a stresszt a magunk javára fordítsuk, pedig Erika szerint némi nézőpontváltással ezt is megtehetjük. „Jó, ha tudjuk, hogy stresszes állapotban, pontosan az előbb emlegetett készenlét miatt minden érzékszervünk rendkívül éberen viselkedik, és sokkal könnyebben elérnek bennünket az ingerek. Ez azt jelenti, hogy ha jól kezeljük ezt a helyzetet, képesek leszünk maximális teljesítményt nyújtani, vagyis a stressz energiáját az elénk gördülő kihívás aktív megoldására fordíthatjuk, ahelyett, hogy hagynánk, hogy a feszültség leblokkoljon bennünket. Vegyük a nyilvános beszéd esetét, amitől a legjobban rettegnek az emberek. Az ilyenkor megélt stressz, és ahogyan viszonyulunk hozzá akár bénító is lehet, de ezt meg is előzhetjük. A gyakorlott előadók, amikor észlelik a stressztüneteket, örömmel veszik tudomásul, hogy szervezetük éberebb módba kapcsolt, és ezáltal a legjobb formájukat hozhatják. Minél inkább a pozitív teljesítményre koncentrálunk, annál inkább lesz részünk benne, míg ha a lehetséges rettegett szituációkra gondolunk, szó szerint mélyítjük magunk alatt a szakadékot, és borítékolható a kudarc, amitől annyira tartunk.

Kezeljük jól

Stresszkezelési technikákra a mai felpörgött ritmusban mindannyiunknak szükségünk van: ezeknek ugyanúgy a napi rutinunk részét kellene képezniük, mint a fogmosásnak vagy sminkelésnek. „Amikor úgy érezzük, már túl sok az a feszültség, ami gyűlik bennünk, feszül a nyakunk, zsong a fejünk, fontos, hogy találjunk magunkon egy szelepet, amelyen keresztül kiengedhetjük a gőzt. A leghatásosabb erre az autogén tréning, amely nyolc-tizenkét hét alatt elsajátítható. Egy tíz perces gyakorlat alatt olyan mértékben tehermentesül az idegrendszer, mintha két-három órát aludtunk volna. Bármikor, bárhol bevethetjük, öt percre mindenki nélkülözhető a munkában is. Akinek maga az ellazulás okoz nehézséget, annál jól működhet a progresszív relaxáció technikája, amelynek lényege, hogy a stressz miatt megfeszülő izmokat nem lazítani próbáljuk, hanem még tovább feszítjük, így amikor kifárad az izom, már muszáj elengednünk, és akkor végre megtapasztaljuk a lazult állapotot” – avat be interjúalanyunk.

És folytatja is az azonnal alkalmazható módszerek sorát: „A nagyon lassú légzés a legnagyobb munkahelyi konfliktus vagy párkapcsolati vita esetén is oldja a stresszt, ahogy a mindfulness gyakorlatokat is bármikor segítségül hívhatjuk a nap során. Ilyen például a rituális kézmosás, amikor minden érzékszervünkkel megpróbáljuk befogadni ezt az egyszerű élményt. Megnyitjuk a csapot, érezzük a kezünkre folyó víz hőmérsékletét, textúráját, a vízsugár erősségét, majd megérezzük a szappan illatát, és így tovább egészen a kezünk szárazra törléséig. Így teljesen a jelenbe helyezzük magunkat, és garantáltan nem foglalkozunk mással, ami rendkívül pihentető az idegrendszerünknek. Természetesen a rendszeres testmozgás is tökéletes stresszlevezető, érdemes azonban felismernünk, ha ezek a technikák már valami miatt nem működnek nálunk, ilyen esetben egy szakember útmutatására is szükségünk lehet.

Próbáljuk ki a fentieket, és kerüljünk jó viszonyba a stresszel. Ha azonban törekvéseink ellenére is állandósul a feszültség a munkánkban, váltsunk mihamarabb! Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy láthatóvá váljunk a munkaerő-piacon. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, stressz, stresszkezelés, változás