Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Boldognak lenni univerzális emberi cél, a legtöbb szellemi hagyomány is ezt tűzi ki végső célul. Aztán a 19-20. században Nyugaton mintha feledésbe merült volna ennek fontossága, a munka került előtérbe, miközben a boldogság kérdése inkább magánüggyé vált, és olyan feltételektől kezdtük függővé tenni, mint a siker és a kényelmes élet. Napjainkban a boldogság keresése újra egyre inkább reflektorfénybe kerül, mégsem tűnik úgy, hogy tisztában lennénk az oda vezető úttal, pedig az olyan nehéz helyzetekben, mint a munkánk elvesztése és az álláskeresés is sokat nyerhetnénk, ha elégedettek lennénk az életünkkel. Szilágyi Judittal és Schieszler Tamással, a Comeandgrow tanácsadóival beszélgettünk.

Boldognak kell lennünk?

A 21. századot nagyon erős boldogságfétis jellemzi: a motivációs előadók, és a boldogság titkát fejtegető könyvek sulykolják belénk, hogy legyünk jól, gondolkodjunk pozitívan. „Ez a boldogságőrület gyakran épp az ellenkező hatást éri el, és a boldogtalanság esélyét növeli. A friss kutatások szerint ugyanis hiába háromszorozódott meg a GDP a nyugati világban a II. Világháború óta, mégsem vagyunk olyan jól, a depresszióra ma tízszer nagyobb esélyünk van, mint száz évvel ezelőtt” – osztja meg a tényeket Szilágyi Judit.

Judit azt is hozzáteszi, hogy részben szerencse kérdése, mennyire elégedetten éljük az életünket, és bár a tudománynak nincs egységes álláspontja a témában, de a szakemberek többsége úgy gondolja, hogy mindannyian egyfajta ránk jellemző boldogságszinttel születünk. „Adott tehát, hogy jókedvűbbek vagy inkább melankolikusak vagyunk-e, azonban a pozitív pszichológiának köszönhetően ma már nem kell ebbe beletörődnünk. A pozitív pszichológia célja, hogy megalapozott válaszokat adjon a kérdésre, hogyan élhetünk teljesebb és boldogabb életet, melyek azok a viselkedésminták, stratégiák, módszerek, amelyek által az élettel való elégedettségünk javulhat. A pozitív pszichológia azt is méri, hogy milyen előnyökkel jár számunkra, ha boldog vagyunk, azon túl, hogy jól érezzük magunkat: talán nem meglepő, de aki boldog, annak erősebb az immunrendszere, magasabb a várható élettartama, jobban működik a párkapcsolata, sőt, még sikeresebb is.

Legyünk boldogok! - munka, boldogság, szokások

Valódi versenyelőny

A boldogságot a tudomány szubjektív jólétként értelmezi, ami jóval több az olyan gyakran használt jelentéseknél, mint hogy mosolyogjunk, és legyünk vidámak. Ez a kifejezés az élettel való elégedettségünket is magába foglalja, valamint azt is, hogy mennyire vagyunk képesek megküzdeni a nehéz helyzetekkel. „Az egyéni jóllét kérdése napjainkban bekerült az üzleti életbe is, megszületett ugyanis a felismerés, miszerint bizonyos szervezetek akkor lesznek sikeresebbek, ha boldogabbak a munkavállalóik. Különösen igaz ez olyan szektorokban, ahol kreativitásra, innovációra, bizalomra, elkötelezettségre és együttműködésre van szükség. Persze mindez fordítva is igaz, ezért álláskeresőként érdemes utánajárnunk, az adott cég hogyan is áll ehhez a kérdéshez” – hangsúlyozza Schieszler Tamás.

Amikor elveszítjük az állásunkat, az egy igazán nehéz élethelyzet, jó, ha tudjuk azonban, hogy ezt nem kell feltétlenül így megélnünk. „Az elvárás-elmélet szerint az agyunk aszerint cselekszik, ahogy az adott helyzetről előzetesen gondolkodunk. Ha a felmondást iszonyú drámaként éljük meg, és ha ezt tartósan fenntartjuk, nem csak a természetes sokk és gyász időszakában, akkor garantáltan hetekig, sőt hónapokig is eltarthat ez a szenvedéssel teli periódus, és ezt fogjuk sugározni az állásinterjúkon is. A munkáltatók viszont nem a kétségbeesett munkavállalókat keresik! A mentális egészség és az a képesség, hogy teszünk azért, hogy jobban legyünk a nehéz szituációkban, abszolút versenyelőnynek számít a munkaerőpiacon. Az optimizmus, mint alapattitűd nagy segítségünkre lehet, fontos azonban, hogy semmiképp se próbáljuk megjátszani magunkat, az ugyanis garantáltan visszaüt” – egészíti ki a fentieket Judit. 

Egyszerű, de nagyszerű

A hogylétünket tehát mi is befolyásolhatjuk, ráadásul a boldogságunk olyan egészen hétköznapi dolgokon múlik, amelyekkel vannak is tapasztalataink, viszont tudatosítás híján nem helyezünk rájuk kellő hangsúlyt. „A pozitív pszichológia pontosan a tudatosításban segít, a tudatos jelenlét, a mindful üzemmód ugyanis a boldogság alapja. Bármilyen apró pillanatról legyen is szó, mint például egy csodás naplemente vagy egy ízletes kocka csokoládé, ha jelen vagyunk abban, ami épp történik velünk, az egyértelműen a pozitív hozzáállásunkat erősíti. Ezzel együtt a pozitív pszichológia arra ösztönöz minket, hogy fogadjuk el önmagunkat, békéljünk meg a múltunkkal, és ahelyett, hogy hátrafelé tekintenénk, vagy túl sokat időznénk a jövőben, a jelenre koncentráljunk, ugyanis csak ebben van meg a változás, változtatás lehetősége” – részletezi Tamás.

És mi az, amit akár már ma megtehetünk? 

Mozogjunk!A mozgás rendkívül jó hatással van a közérzetünkre, de ha ezt nem tudatosítjuk, biztosan ezt hagyjuk el először, amikor rossz a hangulatunk. Álláskeresés idején különösen ajánlott elkezdenünk, mert fizikailag is összeszed bennünket, miközben az önirányítás képességét, és számtalan sikerélményt is megélhetünk általa” – osztja meg a szakember.

Ápoljuk kapcsolatainkat és segítsünk másokon!Talán triviálisnak tűnik, mégis nagyon fontos, hogy főleg a negatív élethelyzetekben ne hanyagoljuk el barátainkat, családi kapcsolatainkat. Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy ha nem érezzük jól magunkat, inkább bezárkózunk, pedig egy jó beszélgetés, egy közösen elfogyasztott vacsora energiával tölt fel, és segít túllendülni a mélypontokon. Ha teszünk másokért, az is borítékolhatóan növeli a boldogságszintünket, mégis ritkán alkalmazzuk. Segítsünk valami aprósággal egy kollégánknak, ismerősünknek, a szomszédunknak, vagy egy teljesen idegennek, és figyeljük meg az eközben keletkező pozitív érzéseinket” – tanácsolja Judit.

Adjunk hálát! Judit szerint ez az egyik legeredményesebb boldogságstratégia, amely annak tudatosításában segít, hogy mi mindenünk van, és milyen jó dolgok történnek velünk nap, mint nap. „Vezessünk hálanaplót, és minden este jegyezzük fel, mi az a három dolog, amit jónak értékelünk a napunkban. A hatás pár nap múlva jelentkezik: egyfajta szűrő kerül a szemünkre és egész nap keresni fogjuk a pozitív történéseket: reggel nem volt dugó, pont elértük a buszt, jót beszélgettünk egy kollégánkkal, milyen kedves volt a pénztáros a boltban stb.

Bocsássunk meg és tűzzünk ki célokat! Engedjük el a korábbi munkahelyen tapasztalt sérelmeket, és például bocsássunk meg őszintén egykori főnökünknek – így fogjuk tudni energiáinkat a jelenre összpontosítani. Ha pedig a fejlődésre törekvés jelen van az életünkben és folyamatosan teszünk a változásért, az önmagában is boldogságérzetet ad. Próbáljuk ki, különösen kilátástalannak tűnő szituációkban!

Bár meglepően hangzik, a szakértők szerint azonban az álláskeresési helyzetben rengeteg lehetőségünk van azoknak a szokásoknak a gyakorlására, amelyek a boldogság felé visznek bennünket. Ha így teszünk, az új munkánkra sem kell majd sokáig várnunk: nyissunk tiszta lapot és nézzünk szét a friss álláslehetőségek között vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést , így biztosan nem maradunk le egyetlen nyitott pozícióról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, boldogság, szokások