Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Napjainkban már nem kötelező az iskolákban az egyenruha, a legtöbb munkahelyen is elegendő legfeljebb a félhivatalos megjelenés, és jellemzően mindenhol lazulnak az öltözködéssel kapcsolatos szabályok. Ettől függetlenül sok helyzetben, például egy üzleti tárgyalás vagy egy állásinterjú során még mindig fontos a megjelenésünk és az a bizonyos első benyomás, mindössze átalakultak kicsit a szabályok. Kurtán Klára karrier-tanácsadó, coach és szervezetfejlesztő segített eligazodni az öltözködésre vonatkozó írott és íratlan szabályok között.

Nincs második első benyomás

Az öltözködéssel és megjelenéssel foglalkozó lapok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos az első benyomás. Ezzel Klára is egyetért és kiemeli, hogy itt nem csak a ruházatunkról van szó, sokkal inkább egy általános összképről, ami független az illető által betöltött pozíciótól és társadalmi szereptől.

Nagyon fontos, hogy hogyan jelenünk meg egy interjún vagy bármilyen más hivatalos eseményen. Azt szoktam mondani, hogy nincsen második első benyomás. Persze nem csak az öltözködés tartozik bele a megjelenés fogalmába, hiszen szerepet játszik ebben a hajunk, körmünk, általánosságban az ápoltság. Ezek teljesen független dolgok attól, hogy milyen pozíciót töltünk be; persze az sem elhanyagolható, de más szemszögből fontos.

Klára megemlíti a ’titkos’ összetevőjét is a jó első benyomásnak, amit sajnos sokan hajlamosak elfelejteni - ez pedig a magabiztosság és jó közérzet:

Főleg az öltönynél szoktam kiemelni, hogy aki nem hordott szinte soha és nincs is hozzászokva, az ne vegye fel feltétlen, hiszen nem érzi majd magát komfortosan. Ugyanez igaz a magassarkúra. Ha nem kényelmes, ezzel leszünk elfoglalva, ami aztán szétszórtságot és diszkomfortot eredményez. Ez rontja a közérzetünket, ezzel pedig esélyünket a jó első benyomásra. Ezért fontos, hogy jól érezzük magunkat a választott öltözékben.

Az ágazat szerepe az öltözködésben

Ugyan a megjelenés és első benyomás pozíciótól független, öltözetünk stílusa és formalitása  nagyban függ a betölteni kívánt pozíciótól, illetve az alkalomtól. Klára ajánlott néhány ötletet és örökzöld darabot, amivel nem lőhetünk mellé.

Egy IT területen dolgozónak vagy mérnöknek nem kell öltönyt hordania. Műszaki vezetőkön sem látunk általában öltönyt. Férfiaknál az ing-zakó kombináció nem lehet nagy tévedés, akár egy sötét farmerrel is megállja a helyét. Nőknél ugyanígy a blúz-blézer egyfajta biztonsági játék. Nem gondolom, hogy mindenképp szoknya kell, ennek 20 évvel ezelőtt lenne jelentősége, illetve az évszakot sem árt figyelembe venni, ugyanígy kényelmi szempontból. Persze vannak olyan intézmények, mint például a bankok, pénzügyi cégek és hotelek, ahol nem tekinthetünk el az öltöny és a kosztüm viselésétől.

Kiegészítők és érdekességek

A szokásos dress code és öltözködésre vonatkozó szabályozások mellett érdemes szót ejteni a különleges esetekről. Ilyen például az Országház, ahol bár hivatalos megjelenést várnak el, valójában nem a ruházatra vonatkozik a legtöbb irányelv. Tilos például önkényuralmi jelképeket viselni és használni, bár ezt jellemzően mindenhol máshol is tiltja a törvény. Ennek kapcsán említette meg Klára, hogy a kiegészítőkkel egyébként is óvatosan kell bánni, hiszen diszkrimináltság érzését vagy ellenérzést válthat ki egy nem odaillő szín vagy motívum.

A kiegészítők terén a kevesebb néha több. Nagyon fontos szerepe tud lenni a kiegészítőknek, pl. egy jól megválasztott ékszer, nyakkendő vagy sál javíthatja az összképet, de a túl feltűnő dolgok  hátrányosabb megítélést kaphatnak. Ugyanez igaz a színekre: nem érdemes olyan feltűnő, kirívó színeket használni, mint például a piros.

Bár jelenleg már csak néhány intézményben kötelező a maszk viselése, az elmúlt időszakban ez is szerves része volt a megjelenésünknek.

„Ha maszk hordása mellett döntünk, igyekezzünk valamilyen textil maszkot választani, mivel az orvosi maszk van, akiből negatív érzést vált ki. Persze itt is érvényes a korábbi kijelentés, miszerint kerüljük a kirívó, komolytalan színeket és mintákat. Igaz, jelenleg nem kötelező, de lehet még aktuális, hiszen vannak, akik járványtól függetlenül is hordják a maszkot, illetve néhány intézményben – főként egészségügyi intézményekben – jelenleg is kötelező a maszk viselése.” – teszi hozzá Klára, aki itt is a korábbi irányelveket követi.

Az öltözködés nem csak személyes találkozó, hanem egy videóinterjú esetén is fontos tényező. Itt olvashatunk tippeket a felkészüléshez.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala