A turizmus önmagán túlmutató ágazat, érzelmi többletet generál mindnyájunkban, hiszen büszkék vagyunk országunk szépségeire, szívesen mutatjuk meg másoknak. A turizmus "árucikke” az élmény, értéket teremt – mondta Gulyás József, a KKVHÁZ vezérigazgatója a nemrég megrendezett Turisztikai Csúcstalálkozón.

A legáltalánosabb szintű élményt úgy határozhatjuk meg, mint a "cselekvés és átélés állandó folyamatát, amely jelentéssel bír az egyén számára”. Egy élmény nagyon személyes, szubjektív, megfoghatatlan, múlandó és folyamatosság jellemzi, mint árucikk nem véletlenszerűen előforduló jelenség, hanem azáltal jön létre, ha a szolgáltató képes bevonni a fogyasztót az élmény létrehozásába. A mindennapi élményhez képest a turisztikai élmény hangsúlyosabb minőségű, amely a turistát körülvevő újszerű, nem megszokott környezetből fakad – határozza meg a fogalmat a Turizmusmenedzsment magazinban megjelent tanulmány.

Íme az élményt kínáló munkaadók állásajánlatai!

- Ezek a múzeumok munkalehetőségei:

- jogászt keres az Iparművészeti Múzeum
- restaurátort és néprajzos muzeológust a Koszta József Múzeum
- gazdasági ügyintéző-jegypénztáros állást kínál a Szépművészeti Múzeum
- főigazgatót a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum
- takarítót a Magyar Mezőgazdasági Múzeum
- tárlatvezetőket az Ózdi Muzeális Gyűjtemény

- Strandok, fürdők is kínálnak állásokat:

- budapesti Aquaworld
- Nagyatádi Fürdő
- Cserkeszőlő Fürdő

- A művelődési központok állásajánlatait itt találjuk.

- Az Avalon Park, a Highland Golf Club, a Halászbástya, a Hungaroring is kínál munkalehetőségeket, illetve Limo King sofőrt keres.

- Sportközpontokba és gyermektáborba várnak jelentkezőket.

- Szabadidő-szervező, illetve animátor állásokat is találhatunk, utóbbit akár külföldön is.

- A színházak ilyen állásokat kínálnak:

lakatost keres a Győri Nemzeti Színház
- hangosítót a Magyar Állami Operaház
- fodrászt a Debreceni Csokonai Színház.

Különleges munkaadók toboroznak

Álláshirdetés nindzsáknak

Az élményt tartja szem előtt a japán Aicsi prefektúra, ezért nindzsáknak írtak ki álláshirdetést. A sötétség és lopakodás mestereinek segítségével lendítenék fel a turistaforgalmat. A kiválasztott hat nindzsát teljes munkaidőben foglalkoztatnák, havi 180 ezer jen (441 ezer forint) fizetéséért.

A jó fizikum és az akrobatikus képességek a munkára való alkalmasság alapfeltételei, de nem követelik meg a harci tapasztalatot a jelentkezőktől. Színpadi előadásokon, valamint rádiós- és televíziós műsorokban kell helyt állniuk, olykor angol nyelven. A japán nyelvtudás épp ezért nem kötelező, csupán előnyt jelent, ugyanakkor a történelem és a turizmus iránti szenvedélyt elvárják az állásra pályázóktól - írta a BBC News. Március 22-ig jelentkezhet, aki szívesen dolgozna nindzsaként.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Fenyegető szakemberhiány a turizmusban

Mitől függ a turisztikai vállalkozások versenyképessége? Dr. Jandala Csilla, az Edutus Főiskola rektora a KKVHÁZ Turisztikai Csúcstalálkozóján egy kutatást ismertetett, melyből kiderült, hogy az egyes országokban más és más dolgot tartanak fontosnak. Franciaországban és Ausztriában a minőséget, Törökországban a marketinget, Olaszországban az emberi tényezőt, míg hazánkban a finanszírozást (azaz egy külső tényezőt) tekintik a vállalkozások az eredményesség és versenyképesség zálogának.

Magyarországon kritikussá vált a szakemberhiány a turizmus területén, nagyon sokan indulnak külföldre. Nemcsak az állásokat nem képesek betölteni a munkaadók, de az utánpótlás is veszélybe került: a jó szakemberek elmennek, és nincs, aki átadja a fiataloknak a tapasztalatokat. Egy átlagos dolgozó havi 1000 euró többletpénzért megy külföldre – hívta fel a figyelmet Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnöke. Nemzetvesztő probléma ez, hiszen a diákok fele úgy nyilatkozott, hogy szívesen elmenne – tette hozzá.

A munkaadói szövetség elnöke megjegyezte: drukkol Cameronnak, hogy sikerüljön szigorítania a nagy-britanniai munkavállalást, hiszen akkor hazajönne sok kiváló szakember. "Minek hozzuk ide a külföldit, ha nem lesz, aki kiszolgálja?” – tette fel a költői kérdést Gál Pál Zoltán.

A magyarországi szállodaiparban, vendéglátásban vagy utazásszervezésben tevékenykedő cégeknek annyira alacsony nettó üzemi eredménye, ami lehetetlenné teszi a bérfejlesztést. A munkaerő megtartásának és visszacsábításának az esélye az ágazat jövedelmezőségének az emelése lenne.

A turisztikai a csúcstalálkozón megfogalmazták az ágazat képviselői: azt kérik a kormányzattól, segítsék a jövedelmezőség emelését, elsősorban az ágazat áfa-terhelésének a átgondolásával, csökkentésével, illetve a rendkívül sok "apró adó” áttekintésével. Emellett azt is szeretnék, ha a turizmusért egy államtitkár lenne felelős a jövőben.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, élmény, turizmus