Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskeresési folyamat az introvertáltak legrosszabb rémálma lehet. Beosztástól függetlenül a jelölteket gyakran az alapján értékelik, hogy képesek-e gondolkodás nélkül válaszolni a kérdésekre, vagy épp mennyire tűnnek élénk, vidám személyiségnek az interjú során. Az álláskeresés megköveteli a jelöltektől, hogy új helyeken új emberekkel ismerkedjenek meg, ami rendkívül megterhelő lehet az introvertáltak számára.

De kiket hívunk introvertáltnak?

Az extroverzió – introverzió valójában egy széles skála, mindannyian máshol helyezkedünk el rajta. E tulajdonságunk sok mindentől függhet, elsősorban a személyiségünktől, hiszen az intro- vagy extroverzióra való hajlammal együtt születünk. A személyiségünk mellett szituációfüggő is lehet: rendkívül alkalmazkodóképesek vagyunk, így egy-egy szituációban képesek vagyunk az adott helyzetnek megfelelően változtatni cselekvésünket, gondolkodásunkat. Harmadrészt a kulturális hatások is befolyásolhatják a skálán való helyünket – Japánban például a csend, a magány, az elvonulás nagyra értékelt. Végül az életkorunk is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogyan szemléljük a világot, így lehet, hogy míg fiatalkorunkban extrovertáltnak tituláltak minket, idősebb korunkra az introverzió lesz ránk jellemző.

Gyakran introvertáltnak könyveljük el azokat, akik csendesek, visszahúzódóak, magányosak. A tudományos háttér a megkülönböztetésben azonban az energiaszerzés módjára helyezi a hangsúlyt. Vannak, akik a másokkal való kapcsolattartásból, beszélgetésekből merítik az energiát – ők inkább az extrovertált beállítottságúak közé tartoznak. Azok, akik inkább egyedül regenerálódnak, ingermentes környezetben pihennek, az introvertáltakhoz tartoznak. Az extrovertáltaknak külső impulzusokra van szüksége, míg az introvertáltak inkább nyugalmi állapodban töltődnek. (Forrás: Sylvia Löhken: A csend ereje (2016))

Előnyünkre is válhat az introverzió

Sokszor a leghangosabbakra figyelnek fel, viszont ez még nem jelenti azt, hogy ők lesznek a legjobbak is. Jellemző a (hangos) extrovertáltakra, hogy impulzusok vezérlik őket, és nem gondolnak át mindent, mielőtt belevágnának egy beszélgetésbe.

Ezzel szemben introvertáltként az ember általában alaposan átgondolja a rendelkezésére álló információkat, mielőtt véleményt alkotna vagy javaslatot tenne. Ha konfliktusokkal szembesül, hajlamos hátrébb lépni, és mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, mielőtt belevágna a diskurzusba, ami megalapozottabb döntéshozatalt tesz lehetővé.

Ezen kívül számos más tulajdonsággal is rendelkeznek az introvertáltak, ami az álláskeresésben, az üzleti életben is előnyükre válhat:
- Szeretnek mély és őszinte beszélgetéseket folytatni, inkább kevesebb emberrel. Ezáltal jó hallgatóság lesznek és empátiával tudnak a másik felé fordulni.
- Képesek hosszú időn keresztül koncentráltan foglalkozni egy-egy feladattal. Így könnyebben, gyorsabban, elmélyültebben végzik a munkájukat.
- Kevésbé van szükségük a folyamatos visszajelzésre és környezeti ingerekre, amivel függetlenséget, önállóságot biztosítanak maguknak.
- Mivel sokszor elmerülnek saját gondolataikban, a kommunikációs formák közül is inkább preferálják az írást, hiszen nincs szükség azonnali reakciókra, átgondoltan, legjobb tudásuknak megfelelően válaszolhatnak.

Használjuk ki a tulajdonságainkat

Bármelyik csoportba is tartozunk inkább, érdemes végiggondolni, hogy hogyan tudjuk saját egyéni adottságainkat hasznosítani az álláskeresés és a munka során. Ha introvertáltak vagyunk, akkor az alábbiakat érdemes megfontolni:

Gyűjtsük össze az erősségeinket: Gondoljuk végig egyedül, esetleg kérjük közeli barátaink segítségét abban, hogy összeírjuk, milyen fontos, munkánkban is hasznunkra váló erősségekkel rendelkezünk. Lehet ez a koncentrált munkavégzés, analitikus gondolkodás, empátia, a lényeg, hogy megtaláljuk a kapcsolatot a munkáltató elvárásaival.

Legyünk az önéletrajz és motivációs levél sztárjai: Az írásbeli kommunikáció gyakran az introvertáltak lehetősége arra, hogy kitűnjenek a tömegből, hiszen az álláskeresési folyamatnak általában ez az a része, ami a legtermészetesebb egy intro számára. A gondosan megfogalmazott bemutatkozás, a precízen összeállított önéletrajz mind az előnyünket szolgálja a kiválasztási folyamatban.

Online kapcsolatépítés: A digitális világ az introvertáltak legjobb barátja lehet. Számos platform kínál már lehetőséget szakmai kapcsolatok létrehozására, amelyek sokkal vonzóbbak lehetnek számunkra, mint a kimerítő személyes események, de ugyanakkora karrier-előmozdítási lehetőséget is kínálnak. Bár továbbra is kényelmetlenül érezhetjük magunkat, ha ismeretlen szakemberekkel kezdeményezünk online beszélgetést, de a számítógépünk képernyőjének biztonsága lehetővé teszi számunkra, hogy szükség esetén több időt szánjunk egy-egy válasz megfogalmazására.

Kerüljük az energiapazarló munkákat: Amikor eldöntjük, hogy milyen állásokra jelentkezzünk, fontos, hogy figyelmesen olvassuk el a munkaköri leírásokat. Az introvertáltak könnyen kimerülhetnek, kiéghetnek egy olyan munka során, ahol túl sok a másokkal történő interakció vagy nincs elegendő idő a feltöltődésre. Tehát, amikor áttekintjük a munkaköri leírásokat, és észrevesszük, hogy az sok csapatmunkát és társasági összejöveteleket kínál nagyon kevés egyedül elvégzendő feladat mellett, akkor érdemes azt áttenni a „nem” kupacba. Még ha szimpatikus is a pozíció vagy a cég célja, ha a napi feladatok nem illeszkednek jól személyiségünkhöz és erősségeinkhez, akkor még azelőtt kimerülhetünk, hogy megtanulnánk új kollégáink nevét. Ugyanitt fontos a vállalati kultúra megismerése is, például a munkavégzés helye, visszajelzések módja, megbeszélések gyakorisága.

Ha bizonytalanok vagyunk, gyakoroljuk az interjúzást: Az állásinterjú jelentheti a legnagyobb kihívást számunkra, ha nem vagyunk túl jók a gyors válaszadásban, az új emberekkel történő kapcsolatépítésben vagy ha nem tudjuk hosszú ideig fenntartani az energiaszintünket. A siker kulcsa itt egyszerűen a gyakorlás. Ha előre végiggondoljuk a válaszokat, és összeírjuk a legfontosabb beszédpontokat, akkor nem lesz rajtunk akkora nyomás, hogy a semmiből húzzunk elő értelmes, professzionális mondatokat egy számunkra nem túl kényelmes környezetben. Keresünk gyakori és iparág-specifikus interjúkérdéseket, írjuk le a válaszainkat, aztán gyakoroljunk hangosan. Válaszoljunk a kérdésekre akár az autóban, akár a zuhany alatt, vagy ahol csak tudunk. Végül kérjük meg egy barátunkat vagy családtagunkat, hogy gyakorolja velünk az interjúzást, így könnyen megtudhatjuk, mely ponton van szükségünk további felkészülésre.

Az online álláskeresés szintén az introvertáltak erősségeit támogatja. Nézzük végig a szakmánkban elérhető hirdetéseket, hasonlítsuk őket össze, majd egy gyors regisztrációt követően már be is adhatjuk jelentkezésünket a számunkra szimpatikus pozícióra. Ha pedig ezek után sem szeretnénk lemaradni semmilyen új lehetőségről, készítsünk személyre szabott állásértesítő hírlevelet is.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldalaŰ
A Profession.hu Instagram oldala