Korábbi cikkeinkben írtunk arról, hogy a a magyarok ötöde külföldön keres munkát, és hogy a TOP3 város között London, München majd Berlin szerepel. Ha mi is fontolgatjuk a külföldi munkavállalást, duplán nyitott szemmel járjunk. Elsősorban figyeljük az állásportálokon közreadott lehetőségeket, a trendeket, illetve hogy melyik országba milyen típusú állásokat hirdetnek, és egy-egy munkakör felvételi követelményeinek megfelelnénk-e.

enlightened A Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat találhatunk!

Ám az sem mellékes, hogy a külföldön már szerencsét próbálók milyen személyes tapasztalatokról számolnak be. Ezekből a történetekből szintén sok gyakorlati ismérvet, mérlegelési szempontot és akár konkrét tippet, segítséget is kaphatunk.

Most nézzünk bele az online szektor világába és lehetőségeibe interjúalanyunk, Németh Norbert szemével!

Külföldi munka: az online marketing világa

A sokat látott és tapasztalt szakember több mint 14 éves digitális tapasztalattal rendelkezik, ebből 2 évig Londonban a Business Monitor International digitális marketing és e-kereskedelem vezetőjeként dolgozott. Hazatérte után a Sanoma digitális marketing igazgatója lett, jelenleg a Tchibo Magyarország Kft. e-kereskedelmi üzletágvezetőjeként járul hozzá a cég és csapata sikeres fejlődéséhez és eredményeihez.

"Azt gondolom - avat be minket a szakember -, hogy először is tisztáznunk kell önmagunkban: valójában mivel akarunk foglalkozni? Ezt fontos már az elején tudni. Ki kell találni a területet a lehető legpontosabban, és abból nagyon fel kell készülni. Nyugaton sokkal gyakorlatiasabb és jobban körülhatárolt, esetenként specializált területek vannak, ezért fontos, hogy a kitűzött területet minél jobban megismerjük. Az én példám a digitális marketing volt, de ahhoz, hogy labdába rúgjak, a keresőoptimalizálástól a performance marketing minden területéből fel kellett készülnöm. Sokszor maguk az interjúk segítettek ebben a legtöbbet."

A kezdeti lépések

Általánosságban véve igaz, hogy külföldön az első munkahely megtalálása elég nehéz, ha úgymond az utcáról keresgélünk. Ugyanis nagyon sokat számít, hogy van-e már az adott országban valamilyen tapasztalatunk, illetve egy olyan munkahely, ahonnan az interjúztató cég referenciát tudna kérni. Általában segít, ha olyan cégnél dolgoztunk korábban, ami az adott országban is jól ismert. Nagy multik ilyenkor különösen jól jönnek az önéletrajzunkban.

Norbert szerint az sem mindegy, hogy melyik oldalon szeretnénk dolgozni. Ügynökségi vagy ügyféloldal érdekel? Projekt munkán vagy állandó státuszban szeretnénk dolgozni? Pontosan melyik szektorban vagy szektorokban? A céltudatosabbak előre meghatározhatják azt is, melyik konkrét cég érdekli őket, és beadhatják oda a jelentkezésüket. Ennek előnye, ha van felvétel, általában nem kell versenyezni más jelöltekkel, és kis szerencsével be lehet jutni az áhított helyre.

enlightened Ilyen külföldi informatikai állásokat találhatunk!

"Érdemes előre átgondolni azt is: ismerünk-e valakit? Ezt javaslom leginkább, ha az első külföldi munkahelyre pályázunk. Enélkül minden nehezebb, de nem lehetetlen! - fűzi hozzá a szakember. - Sokakat ismerek mind az ügynökségi, mind pedig az ügyféloldalról, akik a saját céghálózatukon keresztül jutottak ki külföldre. Ez általában a legpraktikusabb megoldás." Ám ha ez a lehetőség nem elérhető számunkra, akkor érdemes megkeresni a fejvadászokat. Velük nagyon jó kapcsolatot lehet kiépíteni, sok infót tudnak.

Egy lépés előre, két lépés hátra? Vagy mégsem?

Sokan mondják, hogy külföldön általában 1-2 szinttel lejjebb kell kezdeni, mint itthon. Ez Németh Norbert tapasztalatai szerint is így van. Főleg akkor igaz ez, ha az új ország munkaadói szempontjából ismeretlen ország (nyugatról nézve ilyen Kelet-Közép-Európa) ismeretlen cégénél dolgoztunk korábban. Emellett a nyugati országok specializáltsága miatt is érdemes lehet egy kicsit visszalépni.

Külföldi munka: az online marketing világa

"Én felső vezetőként érkeztem Londonba és középvezetői pozíciókra pályáztam, ami nem kevés munkával jött össze. Szakmunka esetén - pl. kozmetikus, szakács, felszolgálók - akár percek alatt is lehet munkát találni. Egyik ismerősömnek ez konkrétan 8 perc alatt sikerült. Felszolgálói állást keresett, két helyre ment be, a másodiknál fel is vették."

Végül: határozzuk meg, mennyi időre tervezünk!

Mindenképpen gondoljuk végig azt, meddig maradnánk külföldön, még ha nem is tudjuk felmérni előre. Más, ha a karrierünket szeretnénk tovább építeni, és más, ha csak pár hónapot, évet dolgoznánk kint. Utóbbi esetben fontosabb a tapasztalatszerzés, előbbinél pedig az, hogy milyen pályára állítjuk magunkat.

Sokszor nem lehet meghatározni az elején, hogy mennyi időt töltenénk ott, mivel attól tesszük függővé, hogyan sikerül a kinti elhelyezkedés, illetve milyen lehetőségeink adódnak. Norbert szerint, ha elsőre nem jön össze, legyünk türelmesek. Vannak, akik akár ingyen is elmennek dolgozni valahova, csak hogy legyen egy helyi céges referenciájuk az önéletrajzban.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Én nem javaslom ezt - teszi hozzá -, mert a kinti élet drága, és el lehet helyezkedni kapcsolatok nélkül is. Mindig van választás: felszolgálónak bármikor, bárhova be lehet állni, ha munka kell, csak innen nehezebb a professzionális állások irányába továbblépni. Azt tanácsolom, ha fehérgalléros állást szeretnénk, akkor legyen 2-3 hónapra elegendő pénzünk, keressünk főállásban munkát, és legyünk rugalmasak."

Valóban nem lehetünk biztosak benne, hogy az egyik pillanatról a másikra az ölünkbe hullik egy tuti állás, csak azért, mert készen állunk rá. Érdemes további tapasztalatokatgyűjteni korábbi cikkeinkből, illetve önéletrajzunkat tökéletesíteni! Emellett figyelmesen és következetesentartsuk szemünket az aktuális álláshirdetéseken!

Készítette: S. G.

Címkék: külföldi munka, Nagy-Britannia, IT, online