Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az országos statisztikai adatok a gyakorlatot tekintve nem tükrözik a valóságot. Nem ugyanazok, sőt még csak nem is hasonló állapotok fogadják a munkakeresőt északon, délen, keleten, vagy nyugaton. Cikksorozatunk bemutatja, hogy régiónként milyen viszonyokat és a lehetőségeket kínál az ország a munkavállalóknak.

Álláslesen a közép-magyarországi régióban

Magyarország hét nagyobb régióra van osztva, melyből először a Közép-magyarországit vesszük górcső alá a szerint, hogy az itt élők milyen lehetőségekkel léphetnek a munkaerőpiacra. Ez a régió magában foglalja Budapestet és Pest megye összes települését. Ez a terület az ország szíve, infrastruktúrális szempontból is az, mert ide vezetnek az autópályák, innen indulnak a vasutak, és itt fut keresztül a legtöbb jó minőségű főút. Szívesebben is települ abba a körzetbe egy vállalkozás, ahol az utazás, a szállítás nem jelent problémát.

A legnagyobb létszámú egység több szempontból is a legek régiója. Itt a legmagasabb az átlagos munkakeresők és pályakezdők száma és az iskolai végzettsége.
A főváros miatt pedig itt válogathatnak a munkakeresők a legszínesebb álláspalettáról, de az is igaz, hogy itt jut a legtöbb jelentkező egy-egy pozícióra. A túlképzettség pedig a hiányszakmák megjelenését és stagnálását eredményezték. Egyre kevesebb a szakmunkás és a kelleténél jóval több a bölcsész, az agrármérnök, a pedagógus, ezért egy jól képzett marós, esztergályos, vagy hegesztő sokkal hamarabb kap megfelelő állást, mint egy végzett szociológus.

Budapest és Pest megye területén az elmúlt évben, az itt bejegyzett és működő vállalkozások árbevétele jócskán meghaladta az ország más régióiban tevékenykedő cégek nyereségét. Akadt olyan cég is, aki több mint 500%-os növekedésről számolt be. Ami egyértelműen a vállalkozások dinamikáját és potenciálját jelenti. Ez a tény azt eredményezi, hogy a gazdaság húzó szegmenseiben /informatika, pénzügy, közgazdaság/ munkaerő vákuum keletkezett, amit minél hamarabb igyekeznek a cégek HR osztályai orvosolni. Ennek köszönhető, hogy a Közép-magyarországi régió elszívja a fejletlenebb megyék magasan kvalifikált pályakezdőit, szakembereit és egy tartós Közép-magyarország felé irányuló migrációt teremt. Ez a tendencia szociológus szakemberek véleménye szerint mindig is jelen volt, de hét-nyolc éve roppant mód felerősödött.


Vadászat önállóan, vagy segítséggel

E régióban az állást kereső, - noha sok a lehetőség, de ugyanúgy a vetélytárs is - akár egyedül is neki vághat a karrier építésének.
Érdemes az interneten kezdeni a keresést, számos weboldal kínál a munkakeresőknek minden munkakörben kisebb és nagyobb cégeknél is betöltendő pozíciókat. Ráadásul óriási előnye, hogy a jelentkezés, az önéletrajz feltöltése néhány gomb megnyomásával elvégezhető így növelhetjük a keresés hatékonyságát, nagyszámú jelentkezést adhatunk le. 

Bárki besétálhat például egy munkaerő-közvetítő irodához - melyből egyes becslések szerint 300-nál is több akad ebben a régióban, hogy bejelentkezzen egy gyors adatbázis regisztrációra és már csak a visszahívásban kell reménykednie. Érdemes ezt több cégnél is megtenni, ugyan, ez jóval időigényesebb, mint az internetes jelentkezés, viszont a személyes kontaktus a jelentkezőnek hasznára válhat. Ez a lehetőség az esetek többségében térítésmentes.

Viszont, ha már végigböngésztük az összes álláskereső oldalt, az összes erre szakosodott sajtóterméket és még mindig nincs meg az állásunk, kevesen ismerik, de segítséget nyújthatnak a Regionális Munkaügyi Központok, melyek éppen az álláskeresők érdekében működnek, teljesen ingyenesen.

KMRMK

A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ 22 kirendeltségen várja a munkakeresőket. 11 Budapesten van és 10 a környező Pest-megyei városokban: Érden, Budaörsön, Zsámbékon, Vácott, Ráckevén, Cegléden, Gödöllőn, Monoron, Dabason, Nagykátán.

A Regionális Munkaügyi Központ viszont minden végzettségre igyekszik megfelelő állást közvetíteni. Együttműködve a régióban dolgozó vállalkozásokkal, cégekkel naprakészen gyűjti be az állásajánlatokat és veti azt egybe a regisztráltak igényeivel. Bárki, korra, nemre, iskolai végzettségre vonatkozóan kérheti térítésmentesen az adatbázisba történő regisztrációját. Továbbá a tanfolyamokra, továbbképzésekre is ingyenesen igényelheti az álláskereső a felvételét, ha a karrier tanácsadáson ezt javasolták neki, vagy ő érzi ennek szükségességét.

A statisztikák szerint: 2008 első félévében 47.000 fő regisztráltatta magát, ebből máig 23.000 fő munkakeresőt helyeztek a megfelelő állásba és 3.500 ember vett részt a központ által szervezett szakirányú továbbképzésen.

A cikk szerzője: Hajós Dániel

Kapcsolódó cikkek:

Népességi mutatókban az élen, de foglalkoztatottságban a sor végén az észak-alföldi régió

Fókuszban a tőke import a dél-alföldi régióban

A balatoni települések előnyben a dél-dunántúli régióban

Magas foglalkoztatottsági ráta a közép-dunántúli régióban

A nyugat-dunántúli régió előnyben a határ miatt