Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Lezárult a középiskolai felvételi, rengeteg szakiskolai hely maradt üresen. Pedig nagyon sok állást találhatnak a jó szakemberek.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a 2016/17-es középiskolai felvételi adatait. Az idei általános felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 97 százaléka (79 975 fő) felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe. Megdöbbentően kevesen tanulnak tovább szakiskolában.

Íme a szakmunkák!

- Sok állást kínálnak a targoncavezetőknek, de rengeteg munkalehetőséget találhatnak a gépkezelők, a raktárosok és a bolti eladók is.

- A CNC-forgácsoló, a lakatos és a hegesztő is hiányszakma. Emellett gépszerelő és műszerész munkákat is találhatunk!

- Sofőrökre is nagy szükség van. Részletek >>>

- A legtöbb álláslehetőség Budapesten van, de Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében is rengeteg a betölthető pozíció.

- Sok munkához elegendő a szakmunkás bizonyítvány, ám olyanokat is találhatunk szép számmal, amelyekhez érettségit is kérnek.

- Az állások nagy részéhez nem kérnek idegennyelv-ismeretet.

- Megváltozott munkaképességű jelentkezőket is várnak.

- Az atipikus foglalkoztatás nem igazán terjedt el, bár akad néhány részmunkaidős pozíció, illetve időszakos munka is.

- Távmunkát is kínálnak.

- Itt böngészhetjük a szakmai gyakorlati helyeket és diákmunkákat.

- Külföldi munkákat is találhatunk.

A Profession.hu-n közel 2500 szakmunkát kínálnak a munkaadók!

szakmunka

"A jó szakma felér egy diplomával!”

Az idei Szakma Sztár Fesztivált, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjét áprilisban rendezték meg. A fiatalok 40 szakmában versenyeztek. A cél továbbra is a gyakorlatigényes, "fizikai” szakmák ‒ beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmák ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakma tanulás népszerűsítése révén, melynek kiemelt üzenete: "A jó szakma felér egy diplomával!”.

Idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg. A válogatóból 214 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe 110 oktatási intézményből. Aki sikeresen szerepel, az mentesül a vizsgák alól, megkapja a bizonyítványát. Az idei országos döntőben 12 határon túli fiatal is indult, 9 szakképesítésben, akik a Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek.

A fesztiválon 2016-ban mintegy 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák  érkezett. Több mint 60 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5 ezer diák látogatott ki.

A bemutatkozó szakmákat a látogatók tárlatvezetés keretében ismerhették meg. A diákok az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket, valamint a második napon a főszponzorok által tartott előadásokat hallgattak meg.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a megnyitón kiemelte: reményeik szerint a duális képzésben bevezetett új intézkedésekkel 2018-ra a jelenlegi 55 ezerről 70 ezerre emelkedik a képzésben résztvevők száma, és ezzel összhangban 8 ezerről 20 ezerre a gyakorlati képzésnek helyet adó gazdálkodó szervezeteké.

A versenyen résztvevők száma is azt bizonyítja, hogy a duális képzési struktúra beváltja a hozzá fűzött reményeket – tette hozzá. A versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van az alkalmazható és átváltható tudással rendelkező szakembereket, illetve a megfelelően képzett technikusokat a munkaerőpiacra bocsátó szakképzésnek.

Parragh László, a versenyt rendező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: a szakmák népszerűsítésére a kamara az idén 9. alkalommal rendezi meg a fesztivált. Bejelentette, hogy két év múlva Budapesten rendezik a Szakma Sztár európai versenyét, az EuroSkills versenyt.

Nemzetközi döntő

A fesztivál keretében rendezték meg a III. SkillsHungary Nemzeti Döntőt, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills Göteborg 2016 és WorldSkills Abu Dhabi 2017 – 14 versenyszáma válogatóinak döntőjét. Ezen a versenyen a svédországi EuroSkills Göteborg 2016 kontinensviadalon induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a fesztivál látogatói.

A III. SkillsHungary Nemzeti Döntőn 10 szakma válogatóinak döntői, valamint a EuroSkills Göteborg 2016 versenyre már korábban kiválasztott mechatronika versenyszámban versenyszituációnak megfelelő "bemutatót” rendeztek.

A versenyben elért eredménye alapján az idén a tanulók több mint 84 százaléka kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, szakmunka, szakképzés, szakiskola, állásajánlat