Az Accountemps amerikai cég 100 vállalat pénzügyi vezetőjével készített riportot a kölcsönzött munkaerő alkalmazásáról és arról, hogyan fogadják a cég belső állományához tartozó dolgozók az új kollégát.

A felmérés alapján a kölcsönzött munkaerő hatékony alkalmazásához 5 szempontnak kell teljesülnie:

Tisztázzuk a kölcsönzés indokait a kollégák előtt

Mielőtt a kölcsönzött munkaerő megérkezik, a menedzsereknek nem árt a csoporttal megbeszélni, miért is bővül az állomány, illetve pontosan milyen munkára szerződnek a kölcsönzött dolgozók. Jó, ha arra helyezik a hangsúlyt, hogy a kölcsönzött munkaerő alkalmazása könnyítést jelent a belső állományú kollégáknak és besegít a feladatok gyorsabb feldolgozásába.

Fektessük le a játékszabályokat

Az ideiglenes munkaerő számára a hatékony és gyors munkavégzéshez különösen fontos, hogy már az első naptól kezdve tisztában legyen azzal, hogy mit várnak el tőle. Adjunk világos útmutatást az által, hogy minden feladatot határidőkhöz kötünk az első projekttől kezdve!

Jelöljünk ki egy mentort

A legjobb, ha az ideiglenesen a csapatba került belső szakemberhez egy kapcsolattartót rendelünk, aki lehet a menedzser vagy egy másik kolléga, aki teljes mértékben átlátja a kölcsönzött munkaerő feladatkörét és figyelemmel kíséri fejlődését. A kijelölt kapcsolattartónak az is feladata, hogy biztosítsa a nyitott kommunikációt és a projekt zökkenőmentes átadását a küldetés végén.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Maradjunk kapcsolatban

A kölcsönzött munkaerő felvétele után jó, ha a felvételiztető menedzser pár alkalommal meglátogatja az illetőt és visszajelzést ad, illetve megválaszolja a felmerülő kérdéseket. Jó alkalom ez arra is, hogy meggyőződjünk róla, hogy a projekt megfelelő ütemben halad.

Adjunk visszajelzést a közvetítő cégnek

Amikor a kölcsönzött munkaerő közvetítő cégen keresztül érkezik, minden esetben adjunk visszajelzést az illető teljesítményéről és arról, mennyiben vált be a kolléga az adott feladatkörre. Ez nagy segítséget jelenthet számukra a jövőbeni megbízások teljesítése esetén. A közvetítő céget arról is tájékoztatni kell, ha időközben főállású, belső állományú szerződést ajánlottunk fel a kölcsönzött munkaerőnek.

Az Accountemps vizsgálata megállapítja, hogy a kölcsönzött munkaerő napjaink rugalmas munkaerő-piacának egyik központi jelensége. A megkérdezett vállalati pénzügyi vezetők 90 százaléka szerint a kölcsönzött munkaerő alkalmazása segít a termelékenység fenntartásában, 89 százalékuk azt is hozzátette, hogy ez a fajta foglalkoztatás lehetővé teszi, hogy első kézből győződjenek meg a lehetséges új munkavállalók képességeiről éles munkaszituációban.

A megkérdezettek szerint a kölcsönzött munkaerő nemcsak költséghatékony, hanem lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy speciális képzettséget igénylő területekre viszonylag gyorsan találjanak megfelelő embert. A megkérdezettek szerint a megállapodás a kölcsönzött munkaerő számára is előnyös, különösen akkor, ha az illető egy bizonyos vállalathoz szeretne bekerülni, de mielőtt hosszú távon főállásban elkötelezné magát, szeretné a vállalati kultúrát és a pozíciót a gyakorlatban megtapasztalni.

Szemlézte: Fogas Krisztina