A munka és magánélet egyensúlyának felbomlásáról egyre többen beszélnek és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az irreálisan hosszú munkaidő európai jelenség. Egy friss kutatás szerint ez távol áll a valóságtól. 

Az OECD 35 országra kiterjedő felmérése azt vizsgálta, melyik nemzet hány munkaórát dolgozik le éves szinten. A kutatásból kiderül, hogy a legkeményebben a dél-amerikaiak hajtanak, már ami a ledolgozott órák számát illeti, a legkevesebbet pedig a hollandoknak, a németeknek és a norvégoknak kell munkával tölteni. 

Az OECD "Better Life Index" statisztikája szerint íme az országok rangsora az éves ledolgozott munkaórák száma alapján: 

Kik dolgoznak a világon a legtöbbet?

A Mashable cikke idézi a "Mental Health Foundation" kutatását, mely szerint számos dolgot tehetünk annak érdekében, hogy javuljon a munka-magánélet egyensúlyunk:

1. Vállaljunk személyes felelősséget a vállalt munkamennyiségért!

Jelezzük feletteseinknek, amennyiben az elvárások olyan mértéket öltöttek, hogy már csak nehezen tudunk megbirkózni velük.

2. Dolgozzunk okosan, ne pedig hosszan!

Tűzzünk ki bizonyos határidőket az egyes feladatok elvégzéséhez és tartsuk magunkat ezekhez! A hosszú értekezletek, az internetezéssel eltöltött "fél órák" mind felelőssé tehetőek azért, hogy észrevétlenül kicsúszik kezünk közül az idő.

Kik dolgoznak a világon a legtöbbet?A Profession.hu-n ilyen részmunkaidős állásokat találhatunk!

3. Tartsunk rendszeresen szüneteket!

A túl hosszú munkaidő egyik oka lehet, ha nem tartunk szüneteket és olyankor is munkára kényszerítjük magunkat, amikor valójában már nem tudunk koncentrálni, így egy-egy feladat elvégzése a normál idő többszörösét veszi igénybe. Iktassunk be minimum félórás ebédszünetet és egy sétát az iroda falain kívül!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Legyen éles a határ a munka és a pihenés között!

Ha nem tudjuk elkerülni, hogy hazavigyük a munkát, akkor legalább arra figyeljünk, hogy a lakásban külön erre a célra elkülönített helyen dolgozzunk, ahonnan aztán "fel tudunk kelni".

5. Tudatosítsuk, hogy a munkahelyi stressz közvetlen hatással van mentális egészségünkre!

Próbáljuk csökkenteni a stresszt mozgással, válasszunk valamilyen hobbit, illetve relaxáljunk. 

6. Tartsuk számon a munkaidőt!

Számoljuk a munkaidőt ne napi, hanem heti és havi szinten! A "munkaidőbe" azt is vegyük bele, amikor a munkahelyen kívül munkával kapcsolatos dolgokon aggódunk, vagy megválaszolunk egy céges e-mailt. Beszéljünk a munka-magánélet egyensúlyáról feletteseinkkel és kollégáinkkal is. Minél "látványosabb" a tudatosítási folyamat, annál nagyobb hatása lesz.

Címkék: munkahely, munkaidő, munkaóra, OECD

Szemlézte: Fogas Krisztina