"A motiválhatóság is nagyon fontos az új munkatárs kiválasztásánál, és szorosan összefügg az említett tényezőkkel” - mutatott rá egy korábbi cikkünkben Miskei Anikó, pszichológus.

Utánajártunk a szakértőnél, mit jelent mindez részleteiben is, milyen jellemzőkkel bír az a munkatárs, aki belsőleg és milyennel az, aki külsőleg motiválható; illetve hogyan lehet a különböző típusokból a lehető legjobbat kihozni a munkájuk során. Nézzük sorban!

KÜLSŐ VAGY BELSŐ MOTIVÁCIÓ: MI A KÜLÖNBSÉG?

"Mindannyian belsőleg motiváltan születünk, ez a kiindulási pont. magyarázza Miskei Anikó – Aztán dől el, ez marad-e jellemzően, vagy megváltozik a külső ráhatások miatt. Tehát a szülők és a tanárok felelőssége kiemelten fontos ebben az esetben is.”

A BELSŐLEG MOTIVÁLT EMBER JELLEMZŐI:

- Kíváncsi.

- Belső késztetése van a fejlődésre.

- Nemcsak a végcél elérése élteti, hanem magát a folyamatot is élvezi.

- Szabadidejében is hozzátesz ahhoz, amit a munkája érdekében hasznosnak tart, pl. tanul, olvas, érdeklődik a témában, stb.

IDEÁLIS MUNKAKÖRÖK SZÁMÁRA: minden, ahol az alkotás, a fejlődés, illetve a speciális kompetenciák vannak túlsúlyban. Fontos számára az elkötelezettség, a felelősségtudat mások iránt is. A cégek felé nagyobb lojalitással bír, ha megkapja a számára szükséges önálló mozgásteret. Ha ez teljesül, minden tőle telhetőt megtesz a cégért.

BELSŐ MOTIVÁCIÓVAL RENDELKEZŐK FIGYELMÉBE EZEKET AZ ÁLLÁSOKAT KÜLÖNÖSEN AJÁNLJUK:

kreatív szakmák

kutató

pszichológus

pedagógus

orvos

szakértő

tanácsadó

vezető

A munka szempontjából azonban felmerülhet egy kockázati tényező is: mivel a belső motiváltság fontos eleme az önállóság, ezért ha ezt nem biztosítják az illető számára, akkor elvész a lelkesedés is. Ha egy ilyen kollégát folyton ellenőriznek, kritizálnak, számon kérnek, és így tovább, akkor az illető csalódottá és kiégetté válik. A munkához való legnagyobb hozzáadott értéke, az innovatív, új ötletek, friss gondolatmenet elvész, ezeket az önállóság nyirbálása esetén nem tudja produkálni.

"Például ha a gyerekünket valami érdekli – folytatja a pszichológus -,és hagyjuk, hogy olvasson, kutasson utána, ezzel is támogatjuk a kíváncsiságát, és erősítjük belső motiváltságát. De figyeljünk arra is, hogy ne a célt jutalmazzuk, hanem értékeljük a befektetett erőfeszítéseit. Azt a tényt, hogy dolgozott valamivel.”

Milyen egyértelműnek tűnik, igaz? Ám a valóságban a legtöbb szülő konkrét elképzeléssel – és ezért befolyással bír gyermeke érdeklődésére. És ha mondjuk, matekból nem hoz haza ötöst, akkor büntetést kap. Innentől már csak idő kérdése, hogy az ösztönös belső motiváltság átforduljon külső megfelelési motiváltságba. Nézzük, mi a jellemzője ennek a típusnak!

Kiégünk vagy felpörgünk a munkahelyünkön?

A KÜLSŐLEG MOTIVÁLT EMBER JELLEMZŐI:

- A jutalmazás és a büntetés módszerével él együtt.

- Célok és feladatok léteznek számára, ezekben gondolkodik, és ennek megfelelően dolgozik.

- Egyik legfontosabb törekvése, hogy megfeleljen másoknak.

- Csupán az elérendő célok teljesítéséig érez késztetést a fejlődésre, tovább nem lép.

- Úgy osztja be az erőforrásait, hogy azt érje el, amit kitűztek elé. Nem többet.

IDEÁLIS MUNKAKÖRÖK SZÁMÁRA: minden olyan szakma, amelynek az elérendő célok az alapjai, ahol világosan és egyértelmű keretekkel rendelkezik a munkakör, és természetes velejárója a kontroll, az elszámoltatás.

KÜLSŐ MOTIVÁCIÓVAL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA EZEKET AZ ÁLLÁSOKAT KÜLÖNÖSEN AJÁNLJUK:

adminisztrációs munkakörök

háttértámogató munkakörök

operatív feladatok

termelési, gyártási munkakörök

ÍGY ÉRDEMES A MUNKÁLTATÓK MOTIVÁCIÓS POLITIKÁJÁT A FENTIEKHEZ IGAZÍTANI!

"A cégek számára fontos kihívás – világít rá a Miskei Anikó -, hogy minden munkatársukban lehetőség szerint felébresszék a belső motivációt. Ezt a megfelelő értékek hangsúlyozásával, az adott munkakörnek megfelelő felelősségi kör biztosításával és a hagyományostól eltérő motivációs rendszer alkalmazásával érhetik el. Érdemes kipróbálni a gamification eszköztárát, ahol a bennünk rejlő játékos gyermeket aktivizálhatjuk a vállalati célok elérésére, összhangban a saját céljainkkal.”

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyértelmű, hogy a belső motivációval rendelkezőket lehet igazán fejleszteni, ők lojálisabbak is a céghez. Az azonban szintén igaz, hogy mindkét motiváltsági típus esetén fontos elem a dicséret, az elismerés és a visszacsatolás. A belsőleg motivált munkatársak esetén figyeljünk arra, hogy megteremtsük számukra az alkotó és önálló közeget.

Határozzuk meg számukra a célt, de bízzuk rájuk a megoldást! Kifejezetten az ilyen emberek számára találták ki a rugalmas munkaidőt, az esetenkénti otthonról való dolgozást, és azt is, hogy a saját projektjét önállóan tudja felépíteni, megtervezni, végrehajtani.

A munkatárs elköteleződését tovább tudjuk növelni azzal, ha adunk egy átfogó képet, víziót, célt a vállalat egésze szempontjából. És még egy fontos dolog: elsősorban nem az anyagi jutalmazás, hanem a szakmai elismerés oldaláról növelhetjük tovább motivációját. Emellett érdemes beiktatni a heti visszacsatolást is minden munkakör és típus számára.

A fentiek mellett azt se feledjük: naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve.

Töltsük fel önéletrajzunkat most! Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Kiégünk vagy felpörgünk a munkahelyünkön?A cikk elkészítésében
Miskei Anikó pszichológus
segített.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, állás, motiváció, külső, belső, pszichológus