Kiégés ellen, maximalistáknak: a Pomodoro-technika

Minden bizonnyal a "Pomodoro" szó hallatán egy kiadós paradicsomszaftos, bazsalikommal fűszerezett spagettis tál jelenik meg képzeletünkben - vagy legalább is valamilyen jellegzetes fogás az olasz konyhából. És milyen szerepe lehet a paradicsomnak a stresszes munka, illetve az egyensúly megtalálásában? Cikkünkből kiderül!

Az úgynevezett Pomodoro-technikát bizonyos feladatok elvégzésénél egy hatékonyabb időbeosztás érdekében használhatjuk. Legfőbb előnyei közé tartozik a koncentrált munkavégzés, az időbeosztásra való gondosabb odafigyelés, a túl stresszes helyzetek sikeresebb kezelése, ezen túl a túlpörgetett időszakokban segít kivédeni a kiégést is. Sőt, ha alapvetően multifunkcionálisan intézzük a dolgainkat, és egyszerre több helyre is figyelünk, egy új munkavégzési módszert próbálhatunk ki általa - ami lehet, hogy sokkal testhezállóbb számunkra, mint először gondolnánk. A határidő csúszásokat, a nem-szeretem-feladatok halogatását is sikerrel kivédhetjük a Pomodoro-technika alkalmazásával. Nézzük lépésről lépésre!

Így alkalmazzuk a Pomodoro-technikát!

1. Válasszunk ki egy feladatot! Ne agyaljunk sokáig azon, miért pont ezzel a feladattal kezdünk. Lehet ez a legsürgősebb, a legfontosabb, vagy az, amit már régóta halogatunk, és szabadulni szeretnénk már tőle. A lényeg az, hogy minél előbb nekilássunk. Ám arra a feladatra osztatlan figyelmünket szenteljük.

2. Állítsunk be egy időzítőt 25 percre! Szigorúan határozzuk el, hogy erre a feladatra osztatlan figyelmünket szenteljük, semmi mással nem hagyjuk magunkat eltéríteni - nem nézegetjük az e-mailjeinket, nem vesszük fel a telefonunkat, de még csak egy kávét sem iktatunk be erre a 25 percre. Az elején nehéz lesz kibírni mindezt, de meg tudjuk csinálni! Acélozzuk meg kitartásunkat azzal, hogy ez végül is csak 25 perc, és ennek az elteltével végre kipipálhatjuk ezt a feladatot is!

Kiégés ellen, maximalistáknak: a Pomodoro-technika

3. Merüljünk bele az adott feladatba! Lássunk neki a munkának, legyünk szigorúak és következetesek közben. Időnként ellenőrizzük, hogy mennyi időnk van még hátra, és kizárólag arra koncentráljunk, amin ügyködünk. Ha bármilyen más kósza gondolat bevillanna, azonnal állítsuk le a menetét, és térjünk vissza az aktuális feladatunkra. Előfordulhat, hogy valami halaszthatatlan elintézendő is eszünkbe jut, ekkor gyorsan írjuk le, és a feladat végeztével térjünk rá arra is.

4. Lejárt az idő! Elkészültünk? Ideális esetben minden rendben, elégedettek vagyunk a munkánkkal, és jólesően nyugtázzuk, hogy megéri egy-egy feladatra osztatlan figyelemmel koncentrálni, hiszen sokkal gördülékenyebben haladunk a teendőinkkel. Ha a 25 perc után még nem fejeztünk be a feladatot, semmi gond, szánjunk rá még 5-10 percet, de ne többet! Állítsuk be újra az időzítőt, és ugorjunk neki. Idővel kialakul a tökéletes rutin, és 25 perc alatt teljes mértékben megoldjuk azokat a feladatainkat, amelyeket ebbe a módszerbe be tudunk sorolni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. 5 perc pihenő! A feladat végeztével lazítsunk kicsit. Igyunk egy pohár vizet vagy kávét, sétáljunk egyet az irodában. Hagyjuk az agyunkat ellazulni a következő bevetés előtt.

6. Újabb feladat következik! A rövid pihenő után újra nekiláthatunk egy hasonló feladatmegoldásnak. A lényeg azonban az, hogy egymás után maximum 4 ilyen feladatot végezzünk el a javasolt 5-5 perces lazításokkal. Ennél hosszabb időtartamot már az agyunk nem igazán látna el hibamentesen és kreatív sziporkákkal tele, így két óra elteltével tartanunk kell egy kicsit hosszabb szünetet.

Kiknek ajánlott elsősorban bevetni a Pomodoro-technikát?

Vezetőknek, menedzsereknek, szövegíróknak, ügyvédeknek, fejlesztőknek, IT-szakembereknek, tanároknak - és a sor még hosszan folytatható. Sőt! A módszer kifejlesztői a diákok tanulásához is kifejezetten ajánlják, hiszen a gyerekek, tinédzserek figyelmét egy időben még több impulzus és gondolat foglalkoztathatja, mint a már munka világában megedződöttekét. Ha szimpatikus ez a technika, tegyünk vele egy próbát!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, munkavégzés, feladatmegoldás