Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

,,Munkakeresés és karriertervezés során mára Magyarországon is meghatározóvá vált a modern eszközök és az ezekben rejlő lehetőségek kihasználása. Kutatásaink szerint a munkáltatók jelentős hányada szintén olyan online fórumokon és közösségi média oldalakon tájékozódik egy-egy jelölt kiválasztásakor" - mondta Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary ügyvezető igazgatója a Karrierválasztás és munkapiac, 2012 - Workshop és tippek pályaválasztás előtt állóknak és munkakeresőknek című rendezvényen.

,,Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok a mindennapi életben gyakorlati segítséget kapjanak a munkakeresés, pályaválasztás és karriertervezés során - mondta Fazekas Károly az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetének (MTA KRTK KTI) főigazgatója.

Az intézet által kidolgozott 'PályaSúgó-program' ezt a célt hivatott szolgálni - tette hozzá. A weboldal a jövő évtől mindenki számára elérhető lest, és érthető módon nyújt információt a munkaerőpiac alakulásáról, mind a kereslet, mind a kínálat szemszögéből. Ezek az adatok valódi segítségnek bizonyulhatnak a pályaválasztás során - derült ki a projektet bemutató konferencián.

Mire keres megoldást?

A rendszerben azt is megnézhetjük majd, hogy például 2020-ban milyen végzettségre lehet szükség a magyar munkaerőpiacon. Az MTA KRTK KTI projektjének a célja az lesz, hogy felelősséggel kísérelje meg a jövőbelátást, és az így megszerzett információt közvetítse a munkaerőpiac szereplői és befolyásolói számára, az álláskeresőktől kezdve a foglalkoztatás- és oktatáspolitikát alakító szakemberekig.

Egy munkaerő-piaci szempontból releváns, és előrejelzések készítésére alkalmas rendszert, illetve egy információs hálózatot alakítanak ki. Figyelembe veszik a magyar gazdaság múltbeli fejlődéséből kiolvasható trendeket és várakozásokat, és legalább ugyanekkora figyelmet fordítanak a fejlődési pályák megtörését valószínűsítő tényezőkre.

A projekt a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat részletekbe menő vizsgálatával és egybevetésével, továbbá az elhelyezkedés esélymutatóinak bemutatásával segíti azokat az intézményeket, amelyek célja a munkaerőigények felmérése és közvetítése, valamint az álláskeresők elhelyezkedésének támogatása.

Az előrejelzés és az erre épülő szolgáltatás a kereslet és kínálat közötti összhang kialakítását szolgálja majd. Segíti a pályaválasztók, illetve a pályamódosítók döntéseit, a gazdaság által igényelt képzettségek bemutatásával irányt ad az oktatásnak, és pontosítja a vállalkozók munkakeresleti várakozásait.

Részadatok már vannak

Az érdeklődők keresgélhetnek majd a rendszerben ágazatok, foglalkozások, iskolai végzettség szerint, de akár területi bontásban is összehasonlíthatják majd az adatokat. Nemcsak a munkaerő-kereslet és -kínálat szerepel majd itt, hanem a várható béreket is megnézhetjük.

A részadatokból például kiderül: 2009 és 2020 között 69 ezerrel csökkenhet a vezetők, menedzserek száma. De nemcsak a magas beosztásokban lehet csökkenés, a szabók, fémipari és mezőgazdasági munkások ütközhetnek nehézségekbe az elhelyezkedés során. A nyertesek a kereskedelmi alkalmazottak lehetnek, a számuk 116 ezerrel is nőhet. A gyártósori dolgozók, illetve az irodai dolgozók, hivatalnokok létszáma is megugorhat - derült ki Antal Gábor előadásából.

Úgy tűnik, hogy az alacsony képzettségű (8 általánost végzett) munkavállalók száma csökken a következő időszakban, a szakképzett, érettségizett és diplomás dolgozóké pedig emelkedik. A regionális bontás alapján pedig az körvonalazódik, hogy Közép-Magyarországon bővül majd a foglalkoztatás. (A végső adatokba még a válság 2010-es hatásait bele kell kalkulálni, ezért az előrejelzés még nem végleges.)

A munkaügyi hivatal is fejleszt

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal is készít egy pályaorientációs rendszert. A hároméves projekt a reális lehetőségek ismeretében hozott tudatos döntésekben segíti majd a fiatalokat és felnőtteket. Pályaorientációval és életpálya-tanácsadással kapcsolatos szolgáltatásokat hoznak létre, valamint kialakítanak egy Módszertani Központot.

Az életpálya-tanácsadási rendszer központi eleme a Nemzeti Pályaorientációs Portál továbbfejlesztése, amelynek segítségével mindenki számára elérhetővé válnak az aktuális hazai pályainformációk. Itt találhatunk majd önismereti kérdőíveket, foglalkozásokat bemutató anyagokat, tananyagokat. Az országos rendszer lehetővé teszi a közoktatási, szakképzési, felnőttképzési, felsőoktatási, közművelődési és foglalkoztatási szektorok közötti információáramlást és együttműködést is.

A projekt 2015 májusára 4000 fő pályaorientációs képzését is megvalósítja, és évente mintegy 340 000 főt regisztrál a megújult Nemzeti Pályaorientációs Portálon - áll a tervek között.

A DPR fejlődése sem áll meg

Továbbfejlesztik a Diplomás Pályakövető Rendszert (DPR) és az Adattár alapú Vezetői Információs Rendszert (AVIR) is, amelyekből az derülhet ki, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán érdemes továbbtanulni, milyen szakot válasszanak, mennyi lehet a megszerzett diplomával a fizetés, milyen lehetőségeik lesznek a végzetteknek a munkaerőpiacon.