Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai cikkünkben a bognár és kádár szakmát fogjuk feleleveníteni és bemutatni.

Mi csinál a bognár?

A bognár, más néven kerekes vagy kocsigyártó, olyan fából készült járművekkel dolgozik, mint például a targoncák, talicskák, kézikocsik, kordélyok, taligák, szekerek, hintók, kocsik, szánkók, mezőgazdasági faeszközök, létrák. Ezen járművek összeszerelésével, javításával, felújításával és karbantartásával foglalkozik. Elsősorban faanyaggal dolgozik, de értenie kell a vas alakításához és megmunkálásához is, ugyanis a kerekek abroncsozása, a kocsik vasalatainak elkészítése szintúgy a munkájához tartozik.

A szakma kitanulása során olyan hasznos tudásra tesz szert, amely elengedhetetlen a későbbiekben a megfelelő munkavégzés érdekében. Ismernie kell, hogy az élő fa milyen szövetekből épül fel, milyenek a fa nedvességtartalmának jellegzetességei, és milyen következményei vannak a nedvességtartalom változásának. A bognáriparban használandó minden fafajt ismernie kell, a tulajdonságaikkal együtt, hiszen egy jó szakember tudja, hogy milyen betegségek károsíthatják a fát, és azok ellen hogyan kell védekezni.

Mivel dolgozik egy ilyen szakember?

A bognár kézi eszközei: fűrészek, gyaluk, reszelők, vésők, csavarhúzók, fogók, kalapácsok.

Gépi eszközei közé tartozik például a gyalupad, fűrészkaloda, egyengető gyalugép, vastagsági gyalugép, asztalos marógép, hosszlyukfúrógép.

Ne hagyjuk a feledésbe merülni a régi szakmákat, ismerjük meg, mit csinál a kádár és a bognár!

Mit csinál a kádár?

A kádár fából készült olyan edényeket, eszközöket készít, mint például: hordók, kádak, dézsák, puttonyok, szüreti edények, borászati, műszaki és ipari edények. Ezeknek a típusú edényeknek nemcsak az elkészítésével, de a javításával, tisztításával, és karbantartásával is foglalkozik. Kézi és gépi eljárással egyaránt dolgozza fel az alapanyagokat.

Régen a kádárok munkáját főleg a kézi szerszámokkal történő megmunkálás jellemezte, melyet fokozatosan átvette a gépi feldolgozás, ezért tudniuk kell:

- a kézi és gépi forgácsolás jellemzőit,

- a kézi és gépi megmunkálások technológiai előírásait,

- az alapszerkezeteket és elkészítésük módját,

- a műszaki dokumentáció alapján kiválasztani az egyes termékek elkészítéséhez szükséges anyagokat, szerszámokat, gépeket.

Mivel dolgozik egy ilyen szakember?

A legfontosabb kézi eszközök egy kádár esetében: a gyalu, véső, fejsze, fűrész, favésők, kétnyelű kés, szobrászvéső.

A kádár főbb gépi eszközei: csapozógép, dongagyalugép, dongahajlítógép, élmarógép, körfűrész, szalagfűrész, szegecselőgép.

Mi kell a szakmákhoz?

A bognár és a kádár a munkáját épületen belül és a szabadban egyaránt végezheti. Mindkét szakma a nehéz fizikai munkák közé sorolandó. Biológiából, matematikából és fizikából kell jó tantárgyi eredménnyel rendelkeznie annak, aki ezt a szakmát szeretné kitanulni.

Mindkét szakma kitanulása két évet vesz igénybe, a tanulmányokat 40%-ban elmélet és 60%-ban gyakorlat teszi ki. Főbb tantárgyak közé tartozik a testnevelés, gazdasági és vállalkozási ismeretek, számítógép kezelés, szakmai- és gépismeret, szerkezettan-szakrajz, anyagismeret, szakmai gyakorlat.

Pályamódosítás

Nézzük szét az elérhető álláslehetőségek között, és jelentkezzünk minél több helyre.

Ezen a héten több, mint 5000 állás közül választhatunk az alábbi kategóriákban:

Szakmunka: több mint 3000 álláslehetőség

Fizikai, segéd, betanított munka:több mint 1500 álláslehetőség

Gyártás, termelés:több mint 1000 álláslehetőség

Értékesítés, Kereskedelem: több mint 1000 álláslehetőség

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala