Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számos városi legenda kering arról, mi is történik az életrajzunkkal, miután beadtuk egy szimpatikus munkahelyre. Mit néz a HR-es, milyen szempontok élveznek prioritást, miként tudjuk elérni, hogy ne olvasatlanul kerüljön az adatbázisba a jelentkezésünk?

Személyzeti tanácsadót kérdeztünk arról, mikre érdemes tudatosan figyelni, ha az a cél, hogy bekerüljünk a személyes interjúk körébe. Judit, aki egy multinacionális vállalat személyzeti tanácsadója, sokat látott már pályafutása során, így segítségével összeállítottuk a listát.

Kerüljünk be az interjúra

Pontosan

Az első és legfontosabb, hogy időben adjuk be, érkezzen meg az önéletrajzunk a határidőre. A késést számos indokkal lehet igazolni, ám tapasztalati tény, hogy a jelentkezési határidőn túl beeső iratok a legjobb esetben is az adatbázisban végzik, akkor is, ha egyébként hosszúnak tűnik az átfutási idő a határidő és a tényleges értesítések között.

Nem elhanyagolható továbbá a megfelelő formai szerkesztés, azon belül is az olvashatóság, az áttekinthetőség. Amennyiben megpróbáljuk magunkat beleképzelni egy HR-es helyzetébe, könnyen beláthatjuk, hogy a századik életrajz olvasása közben már könnyen átsiklik a szeme olyan dolgokon, amiket mi roppant fontosnak gondoltunk, ám jól eldugtuk a litánia hátsó zugába.

Legyünk hát tömörek, lényegre törőek, és emeljük ki azokat a dolgokat, amiket fontosnak tartunk, hogy már egy felületes rátekintés alkalmával is szembetűnőek legyenek ezek a dolgok. Nem hivatalos, ám tény, hogy a profi HR-esek hat másodperc alatt eldöntik, érdemes-e továbbolvasni a papírt.

Átgondoltan

Jól tesszük, ha az adott munkakörre specializáljuk az életrajzunkat. Több pályázat esetén ez természetesen némi idő és energia ráfordításával jár, de megéri!

Ez persze, nem azt jelenti, hogy valótlan állításokat írjunk bele, avagy hallgassunk el dolgokat, ám érdemes utána nézni, a munkáltató számára mik lehetnek a legfontosabb szempontok, és ezek köré szervezve felépíteni a CV-t. Egyre elterjedtebb hozzáállás, hogy az életrajz voltaképpen nem rólunk, hanem a munkáltatóról szól, még akkor is, ha igazából nekünk fontos az állás megtalálása.

Fifikásan

Fontos tudni az ATS rendszerről, a legtöbb nagy cégnél ugyanis nem mindig élő ember végzi az életrajz-szűrések első körét. Mivel ez és az ehhez hasonló programok kulcsszavakkal dolgoznak, érdemes tisztában lenni azzal, mik is ezek. Erre számos program, alkalmazás létezik már az interneten, megéri rákeresni, kicsit utánanézni, milyen információkra, tapasztalatokra és képességekre kell kihegyeznünk az életrajzunkat, a megpályázott állás munkaköri leírásával összhangban.

Tömören

Adjunk címet az önéletrajzunknak! Általában minden CV tetejére az van írva, hogy önéletrajz és a delikvens neve, egy lényegre törő, hangzatos, velős címmel éppen ezért jól elkülöníthetjük a sajátunkat a tömegtől. A cím utalhat a munkakörre, valamely kiemelkedő tudásunkra, képességünkre, a lényeg, hogy figyelemfelkeltő legyen.

És a végére az örök klasszikus jó tanács: az önéletrajzunk egy, szélsőséges esetben legfeljebb két A/4-es oldalnyi terjedelmű legyen! Ennél többet nem olvas el senki, és ez is legyen tagolt, szerkesztett, a lényeges pontokat emeljük ki, húzzuk alá!

 

A gondosan, tudatosan szerkesztett önéletrajzzal sokkal nagyobb az esélyünk, hogy behívjanak a második körös, személyes interjúra. A jó életrajz elkészítése után érdemes rendszeresen ellátogatni a Profession oldalára, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

Készítette: Papp Sándor

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala