Több mint 1400 eurós (435 ezer forint) telefonszámlát kapott egy spanyol nő, miután 56 órán, azaz két és fél napon át tartotta a vonalat, ahol azt ígérték, segítenek, hogy munkanélküli fia állást kapjon. Az eset a kelet-spanyolországi Murciában történt. A 68 éves nő egy televíziós hirdetést látott, amelyben egy segélyvonalat reklámoztak azzal, hogy munkanélkülieknek segítenek. "Hívj minket, segítünk" - ez volt a szlogen, amely meggyőzte az asszonyt, hogy tárcsázza a számot, mert helyzetüket kilátástalannak találta. 36 éves fia jó ideje nem dolgozik, ketten élnek az asszony özvegyi nyugdíjából.

A hívott számon felvették az adatait, majd azt mondták a nőnek, hogy maradjon vonalban, különben nem tudnak segíteni, és ha lerakja a telefont, a fia nem fog állást kapni. Az asszony 56 órán keresztül tartotta a vonalat, nem aludt, kávéval és koffein tartalmú üdítőitalokkal tartotta magát ébren, míg aztán elfogyott a türelme, dühös lett és lecsapta a kagylót.

Arra már korábban rájött, hogy átverték, de hogy meg is károsították, csak akkor derül ki, amikor megkapta a telefonszámlát, amelyen 1400 eurós összeg szerepelt - mondta el a részleteket Juana Pérez, a Thader Consumo nevű fogyasztóvédelmi szervezet vezetője, akitől a nő segítséget kért.

Az érdekképviselet közreműködésével sikerült elérni, hogy a telefontársaság 900 eurót elengedjen a számlából, de 500 eurót (150 ezer forint) így is ki kell fizetnie az amúgy sem tehetős asszonynak. A fogyasztóvédők szerint az emelt díjas telefonszámmal való visszaélés az egyik leggyakoribb formája a fogyasztók megkárosításának Spanyolországban. A murciai asszony egyébként nem tudta, hogy emelt díjas számot tárcsázott, arról ugyanis nem tájékoztatták a hívás elején, noha a szabályok szerint kötelező lett volna.

Kerüljük el a kamu állásajánlatokat

Soha ne hívjunk emeltdíjas telefonszámot!

Magyarországon is előfordulhat, hogy csaló "munkaadók” az álláskeresők pénztárcáját csapolnák meg emelt díjas telefonszámok segítségével. A legtöbb hirdetési újság és portál szabályzatában kiköti, hogy nem jelentet meg olyan álláshirdetést, amelyben emelt díjas, 90-es vagy 91-es körzetszámú, illetve 17-tel kezdődő, rövid telefonszámon lehet érdeklődni. Ahol mégis engedélyezik, ott általában kötelezővé teszik a percdíjak közlését a szövegben.

A rafinált hirdetők ezt úgy védhetik ki, hogy megadnak egy mobiltelefonszámot, amelynek a hangpostájára rámondják a másik - drágábban hívható - számot, és az álláskereső ezen érdeklődhet. Az emeltdíjas telefonon pedig egy automata várhatja a jelentkezőt, ami közli vele, hogy jelenleg nincs munkaerő-felvétel. Rosszabb esetben viszont be kell diktálnia a nevét, telefonszámát, végzettségét, egyéb adatait, illetve azt, hogy milyen állást szeretne - ez eltart néhány percig, így a csalódott munkanélküli később akár több ezer forintot is fizethet.

A magasabb tarifával hívható vonal üzemeltetője szerződést köt a telefontársasággal. Ha emeltdíjas számot hívunk, akkor a telefonszámlánkon befizetett összeg bizonyos részét a távközlési szolgáltató átadja a szám előfizetőjének. Az emeltdíjas szám hívásáért fizetendő legmagasabb összeget az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) határozza meg.

A 91-es számmal kezdődő telefonszámokon (és még a 17-es kezdőszámú három-, négy- vagy ötjegyű rövid számokon) emeltdíjas, díjkorlátos szolgáltatások nyújthatóak, amelyeken kiskorúak számára káros tartalmak nem közvetíthetők és hívásonkénti díjuk nem haladhatja meg a bruttó 1000 forintot.

A 90-nel kezdődő telefonszámokért azonban ennél jóval többet is fizethetünk! Ezeken díjkorlátmentes szolgáltatások elérése lehetséges, a legmagasabb, hívó fél által fizetendő hívásonkénti díj akár a bruttó 5000 forintot is meghaladhatja – írja tájékoztatójában az NMHH.

A hatóság felhívja a figyelmet: a telefonszolgáltatóktól kérhetjük, hogy készülékünkről ne lehessen hívni emeltdíjas számokat, és ne fogadhassunk emeltdíjas sms-t sem. Ha pedig valaki jogsértésre gyanakszik, a fogyasztóvédelemhez fordulhat.

Csak ellenőrzött állások

A Profession.hu nagyon nagy figyelmet fordít arra, hogy ellenőrzött állásajánlatokat kínáljon a munkát keresőknek.

A lényeg a részletekben rejlik, minél többet tudunk meg egy pozícióról, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy valós munkáról van szó. Ráadásul sokkal könnyebben tudunk dönteni ezek alapján, hogy tényleg nekünk való-e a munka.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, állásajánlat, átverás, csalás, emeltdíjas telefon