Akinek úgymond az élet az iskolája és a tanítómestere, a munka világában mégis többször érezheti úgy: hátrányba kerül a diplomások mellett. Ez azonban nem kell, hogy így legyen. Számtalan olyan munkalehetőség nyitva áll a pályázók előtt, ahol nem feltétel a felsőfokú bizonyítvány. Cikkünkben interjúalanyunk mesél saját sikereiről, és a jelenleg megpályázható diploma nélküli álláslehetőségeket is összegyűjtöttük.

András (34) jelenleg csoportvezetőként dolgozik, immár 12 éve ugyanannál a cégnél. Külsősként nyáron, diákmunkás adatrögzítőként kezdte - műszaki főiskolára járt mellette. "Ez egy álommeló volt diákként. De ősszel a szükséges kreditek hiányában nem folytathattam a sulit, így megkérdeztem a cégtől, hogy főállásban ott maradhatnék-e. Adatrögzítőként dolgoztam tovább, és ahogy telt az idő, egyre jobban elismerték a munkámat. Teszteket kellett kitöltenem, felvételiztettek, és jól teljesítettem. Egy fokozattal feljebb kerültem. Majd 2 év után a csoportvezető-helyettesi állást ajánlották fel - ez egy közepes cég, dinamikusabbak az előrelépési lehetőségek is. A csoportvezetői állást újabb 2 év után kaptam meg. A kollégáim, feletteseim sosem éreztették velem, hogy hátrány lenne az, hogy nincs diplomám. A szorgalmam, a terhelhetőségem, az, hogy átlátom a dolgokat, megbízható vagyok, és gyorsan betanultam- úgy tűnik, fontosabb."

Ahogy interjúalanyunktól megtudtuk, hogy főnökeinél többet nyom a latba a tapasztalat és a szakmai tudás. Amiben pedig András nem volt járatos, azt tréningekkel pótolták. Ám az is igaz, hogy mindezt egyetlen - és közepes méretű - cégnél végigjárva adódik a kérdés: van-e feljebblépés innen? András így látja: "Szerintem itt már nem nagyon lehet tovább fejlődni, ezért gondolkodom a váltáson. Viszont nincs ebben tapasztalatom, még soha, egyetlen külsős állásinterjún sem voltam. Minden bizonnyal maradnék ebben az ágazatban, de attól azért tartok, hogy a diplomát más cégek hiányolni fogják."

Karrier diploma nélkül? Lehetséges!
(A kép illusztráció.)

Ám amíg nem próbáljuk, nem tudhatjuk ezt biztosan. Mindenesetre álláslehetőség bőven akad. Nézzünk körbe alaposan, ha egy jó állásra vágyunk!

Karrier diploma nélkül? Lehetséges!Lássuk az érettségivel megpályázható munkalehetőségeket:

adminisztráció, vezetőket támogató asszisztens

biztosító, bróker, banki munkatárs

egészségügyi technikus, nővér, gyógyszerész, dietetikus, terapeuta

építőipar, ingatlan

értékesítő, kereskedő

termeléssel kapcsolatos munkakörök

HR-es, munkaüggyel kapcsolatos foglalkozás

programozó, informatikus, fejlesztő

IT üzemeltetés, telekommunikáció területe

közigazgatási munkakörök

marketinges, médiás, PR-es

mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal kapcsolatos foglalkozások

oktatás, tudomány, kutatás területe

pénzügyes, könyvelő

szakmunkás

szállítással, fuvarozással, logisztikával kapcsolatos munkakörök

fuvaros, szállítmányozó, logisztikával foglalkozó munkatárs

ügyfelekkel, szolgáltatással kapcsolatos munkakörök

üzleti folyamatokat támogató munkatárs

vendéglátós, idegenforgalommal kapcsolatos munkakörök

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ne feledjük: az álláskeresés mindig arról szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva?

A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk. És ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen: amit most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával.

Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, munkahely, állás, középiskola