Karrier: 4 videó, ami után tudjuk majd, merre tovább!

A TED Talk egy olyan nemzetközi kezdeményezés, melyben elismert szakértők foglalják össze negyedórában azokat a tanácsokat, amelyek kutatási területükhöz kapcsolódnak. A beszédek szűk közönség előtt zajlanak, majd a felvétel felkerül az internetre.

A több ezer videóból kiválogattuk azt a 4-et, amelyeket feltétlenül érdemes meghallgatni, ha karrierünkben vízválasztó előtt állunk, illetve ha ösztönzésre, lendületre van szükségünk.

1. Larry Smith: "Miért nem lesz nagyszerű karrierünk?"

A közgazdász professzor Larry Smith szenvedélyes beszédben adja elő azt a három egyszerű indokot, amelyek nagy valószínűség szerint megakadályozzák, hogy sikeres karrierünk legyen.

enlightened Kiknek ajánlott? 

- Akik előszeretettel hangoztatják az alábbi mondatot: "Világos, hogy nem tudok egyről a kettőre lépni, hiszen nem vagyok elég szerencsés/képzett/eredeti..."

- Akik az érdeklődés, nem pedig a szenvedély szemszögéből közelítik meg a karrier kérdését.

- Akik szerint "az emberi kapcsolatok fontosabbak, mint a karrier", majd csodálkoznak, ha önként vállalt "börtönben" találják magukat, ahol saját szeretteik a fogvatartók.

2. Meg Jay: "Miért nem igaz, hogy a 30 az új 20?"

Meg Jay klinikai pszichológus egy ellentmondást jár körül. Egyfelől a kutatók megállapították, hogy a 20-as évek az egyik legkritikusabb időszak egy ember életében, ekkor alapozzuk meg ugyanis, mennyi pénzt leszünk képesek keresni további életünk során. Ebben az évtizedben fejeződik be az agy fejlődése, valamint ekkor éljük át az egész életünkre kiható nagy élmények többségét is.

A szekember ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a társadalomban ennek ellenére mégis nagy népszerűségnek örvend az a a trend, mely szerint a 20-es évek "nem számítanak", mondván, hogy a tanulás, a családalapítás bőven a 30-as évekre tolódott, illetve a várható élettartam is magasabb.

enlightened Kiknek ajánlott?

- Akik hajlamosak arra, hogy a 20-as éveiket csupán a 30-as éveik "főpróbájának" tekintsék.

- Akik bizonytalanok abban, hogy érdemes-e még továbbtanulniuk vagy képzésekre járniuk a 30-as éveikben.

- Akik pályaválasztás előtt állnak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Alain de Botton: "Egy barátságosabb, szelídebb sikerfilozófia!"

Jó filozófusként De Botton beszédét egy ellentmondással kezdi: "Valószínűleg manapság minden korábbinál könnyebb jó megélhetést elérni. Valószínűleg manapság minden korábbinál nehezebb nyugodtnak maradni, és a karrierrel kapcsolatos idegességet elkerülni."

De Botton szerint a munkahelyi "karrierstressz" népbetegséggé vált, melynek hátterében az áll, hogy a sikert és a bukást a társadalomban egyre inkább a betöltött állás alapján ítélik meg az emberek. Ezzel együtt általánossá vált az a nézet is, hogy aki elbukik, az saját hibájából teszi, és meg is érdemli. A szakértő szerint jellemző, hogy először hatalmas elvárásaink vannak saját karrierünkkel kapcsolatban, majd amikor megbicsaklunk, elkezdünk irigykedni azokra, akik nálunk jobban teljesítenek.

enlightened Kiknek ajánlott?

- Akik rettegnek attól, hogy nem elég sikeresek a karrierjükben.

- Akik hajlamosak másokhoz hasonlítani magukat.

- Akik aktívan használják a közösségi médiát.

4. Mike Row: "Így tanuljunk a piszkos munkákból"

A Discovery Channel "Piszkos munkák" című sorozatának riportere a kétkezi munka becsületéről beszél, és számos példát hoz fel, amikor a sorozat alatt olyan szakmákkal találkozott, amelyek sokak elől rejtve maradnak. Az előadó szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy társadalmunk rengeteget köszönhet a "piszkos munkát" végzők tehetségének és elhivatottságának. 

enlightened Kiknek ajánlott?

- Akik szeretnék jobban értékelni a háttérmunkát végzők által előállított értéket.

- Akik elméleti vagy vezetői tevékenységük során eltávolodtak a gyakorlati dolgoktól.

Címkék: karrier, pályaválasztás, szakmunka, karrier, félelem, stressz, álláskeresés

Összeállította: Fogas Krisztina