Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Japánban nagyon magas a dohányosok aránya, a népesség 20%-a cigarettázik, ezzel pedig bőven a világ élmezőnyébe tartozik az ország. A japán Piala marketingcégnél is magas a dohányosok aránya, mivel három munkavállalóból kettő biztosan dohányzik. Ez önmagában nem egy olyan dolog, amibe a munkáltató beleszólhat, ám a többi, nem dohányzó alkalmazott sérelmezni kezdte és felemelte a szavát az ellen, hogy sokszor járnak le a dohányzásra kijelölt helyekre munkatársaik.

Mivel a cég egy irodaház 29. emeletén van, dohányozni pedig az épület előtt lehet, így minimum 10 percet jelent egy-egy szál cigaretta a fel-le liftezések idejével együtt. Ami pedig a nem dohányzókat ebben bosszantja, hogy így a dohányos munkatársak ledolgozott munkaideje rövidebb, mivel minden nap végén az egészségesebb életmódot folytató kollégáikkal egy időben hagyják el az irodát.

A cégvezetés komolyan vette a nem dohányzó alkalmazottak panaszát, és úgy döntött, szabadnapokkal kompenzálja az egészségre többet adó munkavállalókat. Ezért idén ősztől hat extra szabadnapot kapnak a marketingcégnél azok, akik nem dohányoznak. Különösen nagyvonalú ez a felajánlás a vállalattól, mivel Japánban nagyon kevés, összesen 10 fizetett szabadnapot kapnak a munkavállalók évente.

Az új szabály bevezetése óta már négy dolgozó hagyta abba a dohányzást, és váltott az egészséges életmódra, megkapva az ezért járó plusz hat nap szabadságot is.

A cég intézkedésének tanulsága az lehet, hogy okosabb dolog volt a vezetőség részéről a nem dohányzók jutalmazása, minthogy esetleg a dohányzókat büntette volna.

Jutalom jár az egészségért

Habár nem a cigarettáról való leszokásra sarkallnak a magyar munkahelyek, szerencsére itthon is van példa az egészséges életmódra való ösztökélésre. Nagyon sokan csatlakoztak ugyanis országszerte a Kerékpárosbarát Munkahely mozgalomhoz, ahol a munkavállalókat a reggeli és munka utáni biciklizésre bíztatják a munkáltatók. Egyre több vállalat pedig céges kerékpárt is biztosít az alkalmazottaknak, amivel a sportosabb munkatársak közlekedhetnek.

A kerékpárosbarát cégek elterjedésének biztosan nagy lendületet ad a Magyar Kerékpáros Klub Bringázz a munkába! kezdeményezése is. A nagyon népszerű eseményen előre meghatározott helyszíneken, finom reggelivel jutalmazzák a munkába tekerőket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig minden évben meghirdeti a Kerékpárosbarát Munkahely pályázatot, amiben a munkáltatók biciklivel járó dolgozókért tett intézkedéseit értékeli.

Egészségtudatosan élni természetesen elsősorban nem a grátisz reggeliért és az extra szabadnapokért éri meg, hanem saját szervezetünk és közérzetünk miatt. Az viszont külön öröm, ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol támogatják az egészséges életmódot.

Amennyiben munkahelyet keresünk, vagy most szeretnénk váltani, akkor figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, és keressünk személyre szabott beállításaink szerint is. Növelhetjük esélyeinket az álláskeresés során, ha feltöltjük önéletrajzunkata Profession.hu-ra és kérünk hírlevelet is. A mozgásról pedig egyik nap se felejtkezzünk meg!

Készítette: Scherer Anna  

A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala