Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pályázatra csaknem száz cég jelentkezett, közülük négy kategóriában (költségvetési szervek, kis-, közepes és nagyvállalatok) 18-an kaptak díjat, illetve egy különdíj is gazdára talált. A nyertesek az anyagi és erkölcsi elismerés mellett egy éven keresztül használhatják a Családbarát Munkahely címet - ezzel a leendő munkavállalók és a befektetők előtt is vonzóbbá válhatnak.

Külföldön már évtizedes sikeres múltja van az úgynevezett ,,Munka és Család Auditnak". Ez egy szervezetfejlesztési eszköz, amely a családtudatos humánpolitikával próbál eredményeket elérni. Hazánkban a Foglalkoztatási Hivatal és a ProLabora Kft. kezdett bele ebbe a nagy munkába: feltérképezték a családtudatosság szempontjából a vállalatok gyakorlatait, ezután pedig javaslatokat fogalmaztak meg, hogyan lehetne még továbbfejleszteni ezeket. A kiemelkedően jó gyakorlatokat pedig összegyűjtötték, és az érdeklődő cégek számára elérhetővé teszik.

A vizsgálatokból kiderült: ahol gondoskodik a munkáltató a munka-magánélet egyensúlyba hozásáról, ott a dolgozók elkötelezettebben és motiváltabban végezhetik a munkájukat, javulhat a teljesítmény - így sikeresebbé válhat a vállalat is.

Saját bölcsi, szoptatószoba és új munkakör

A dunaújvárosi Szent Panteleon Kórház orvosolni kívánja azt a helyzetet, hogy nincs elegendő bölcsődei férőhely a környéken, ezért mint munkaadó vállal szerepet a helyzet megoldásában: családi napközit hoznak létre, amelynek a nyitva tartása igazodik majd az ott dolgozók beosztásához. A fővárosi III. kerületi Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény pedig családbarát napközit működtet a dolgozóknak.

Jobb teljesítményt nyújtanak a dolgozók egy családbarát munkahelyen

A Debreceni Egyetemen szoptatóhelyiséget alakítanak ki, közös családi programokat, képzéseket szerveznek a kollegáknak, de a szünidei gyermekmegőrzést is megoldják. A Dunaújvárosi Főiskolán pedig hétvégente gyermekfelügyeletet biztosítanak a dolgozók és a levelezős hallgatók csemetéinek.

Nyírtura község önkormányzata játszósarkot alakított ki a gyerekeknek, és babakelengyét adnak. Szolnokon a polgármesteri hivatal rugalmas munkavégzési lehetőségeket kínál a kisgyermekes dolgozóknak, a budapesti XVI. kerületi önkormányzat pedig egy külön munkakört hozott létre, a ,,munka-család felelőst". Ezt a posztot egy gyesről visszatérő anyuka fogja betölteni.

A kkv-knál a rugalmas munkaidő a leggyakoribb

A kisvállalkozások körében a családi, munkatársi együttlétek, kirándulások szervezése, egészségügyi szolgáltatások - például masszázs - biztosítása, a képzések, valamint a rugalmas munkaidő a legjellemzőbb. Ebben az SHS Könyvelő Kft., a Webstar és a Provice is jeleskedik. Az RG-Net pedig a rugalmas munkaszervezés és szabadságolás mellett saját óvodát akar létrehozni.

A nyertesek közül a közepes méretű vállalkozások is valamennyien kreatív és komplex családbarát programot valósítanak meg. A MARS Magyarország Értékesítő Bt. például rugalmas munkaidőt biztosít az értékesítőknek is, a Quintiles Magyarország Kft. pedig egy komplex online szolgáltatást alakított ki, ezzel támogatja a családokat ügyes-bajos dolgaikban. Ez utóbbi cégnél a dolgozók gyermekeinek játékos formában bemutatják a szüleik munkahelyét: így megtudhatják a kicsik, mivel tölti anyukájuk, apukájuk a hétköznapok nagy részét.

A szegedi Factory Creative Studioban is rugalmas a munkaidő, és egy főállású gyermekfelügyelő mellett gyermekmegőrzőt működtetnek. A GAK Nonprofit Közhasznú Kft. a vezetők számára kétnapos tréningen mutatja be az egyes részlegeken működő jó gyakorlatokat, a belső számítógépes hálózaton pedig bevonják a cég vérkeringésébe a gyermekükkel otthon levő kollégákat is.

A nagyvállalatok hatalmas felelőssége

A pályázat kiírói szerint azért is fontos, hogy a nagyvállalatok családbarát munkahelyekké váljanak, mert ,,szem előtt vannak", így ők tudnak leginkább példát mutatni a többi vállalkozásnak.

Az Észak-dunántúli Vízmű nemcsak elvileg támogatja a családbarát munkahellyé válást: részt vettek a Munka és Család Auditon. Ennek eredményeit felhasználva született meg a 10 pontos cselekvési tervük: a rugalmas munkaidő bevezetése, távmunka, egészségmegőrzés és stressz-kezelés, de a dohányzásról való leszoktatás segítése is szerepel ebben. A Vértes Volánnál a gyermeküket egyedül nevelő dolgozókat helyezték fókuszba, őket támogatják, de családjogi tanácsadást is biztosítanak a munkatársaknak. A Magyar Postánál az atipikus foglalkoztatási formákat széles körben alkalmazzák, a nők közel harmada ilyen módon dolgozik.

A különdíjat a Kürt Zrt. nyerte el, amely kiemelt figyelmet fordít munkavállalók lelki, szellemi és fizikai állapotára, folyamatosan támogatja a dolgozókat a munka és a családi élet összehangolásában.