Jelentkezzünk-e az állásra, ha nem illik ránk minden feltétel?

2015. március 09. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

A válasz és a vélemények megoszlanak, de biztatóbb, mint hinnénk.

Álláshirdetések sokasága a szemünk előtt, mert feliratkoztunk a hírlevélre, értesülünk a Profession Facebook-oldalak aktualitásairól is, ám mégsem küldjük el jelentkezésünket sehová? Az egyik gyakori ok, ami miatt sokan az utolsó pillanatban megtorpannak pályázatuk elküldése előtt az az, hogy nem felelnek meg 100%-osan a hirdetésekben leírtaknak.

Valóban ki kell hagyni akkor azt a lehetőséget? Ebbe nézünk most bele, melyik elvárás mennyire kezelhető rugalmasan vagy sem. Szúrópróbaszerűen kiemelünk három aktuális álláshirdetésben szereplő elvárás-listát, és megkérdeztük az álláskeresőket és interjúztatókat, mit gondolnak róla. Nézzük együtt!

Egy értékesítői álláshirdetésben ezeket az elvárásokat találjuk:

- Budapesti vagy Budapest környéki lakcím vagy szállás lehetőség szükséges

- kiváló kapcsolatteremtő képesség

- kiváló kommunikációs és empátiás készség

- üzleti életnek megfelelő, hiteles megjelenés

- értékesítésben, ügyfélkapcsolatokban szerzett gyakorlat előny

- min. középfokú végzettség

- számlaképes

Klára, aki éppen hasonló állásra vadászik, elmesélte nekünk, ezt végigolvasva mire jutott: "Egyelőre nem lakom Budapesten és a környékén, győri vagyok. De azt gondolom, hogyha felvesznek, nem fogok hezitálni, kiveszek egy kis lakást Pesten, ennyi. Aztán ott a számlaképesség, azt gondolom, ez is személyes megbeszélés tárgyát képezi: fel kell mérnem, hogy milyen jövedelem várható ehhez a munkakörhöz, és annak alapján tudom eldönteni, hogy elindítok, mondjuk egy KATA-s egyéni vállalkozást. Szerintem a többi paraméter kőbe vésett, mivel az nagyon szorosan a munkakörhöz és a meglévő tapasztalataimhoz kötődik, de ott nincs eltérés."

Tovább böngészve a friss álláslehetőségek között, találtunk egy PHP fejlesztő hirdetést is. Az álláshoz tartozó elvárások:

- min. 2-3 éves tapasztalat az alábbi technológiákban: OOP PHP (MVC), HTML, CSS, JavaScript, MySQL

- felsőfokú végzettség

- szakmai angol nyelvtudás

- keretrendszer használat

- nagy látogatottságú weboldalak fejlesztésében való jártasság

Ahogy a listából is kitűnik, ebben a munkakörben kevesebb ún. szubjektív elvárás található, hiszen maga a munkakör is konkrét, objektív tapasztalatra és készségekre épül. Fejvadászok véleménye alapján azonban a felsőfokú végzettséghez nem feltétlenül kell ilyen esetekben ragaszkodni, ha a tapasztalatok terén találnának igazán jó szakembert. Tehát jelentkezzünk bátran mi is, ha megfelelő munkatapasztalattal rendelkezünk, de mondjuk még nem szereztük meg a diplomát.

És itt egy egészen másfajta munkakör is: elektromos gépbeállító.  Nézzük, mit várnak el az ideális jelölttől:

- középfokú elektronikai, irányítástechnikai, vagy automatizálási végzettség,

- PLC alapismeretek,

- folyamatos, több műszakos munkarendben való munkavégzés,

- számítógép felhasználó szintű ismerete (Office programok).

Ebbe a kritérium rendszerbe nem sok eltérés férhet bele, a több műszakos beosztás pedig a gyártáshoz igazodóan minden bizonnyal szintén nem rugalmas tárgyalási feltétel. Azonban érdemes arra is figyelni, ha a hirdetésben találunk olyan plusz elvárásokat, amelyek nem kötelező jellegűek, ám meglétük előnyt jelenthet. Mint például az előbbi hirdetésnél is.

Az állás betöltéséhez előnyt jelent:

- villanyszerelői végzettség,

- Allen Bradley nyelv ismerete,

- mechanikai alapismeretek

Önnek ajánlott állások

Hasznos lehet az előnyt jelenthető készségeket, tapasztalatokat magunknak is sorra venni, és ezt is beleírni az önéletrajzunkba - még akkor is, ha a cég kifejezetten nem is kérte. Sok olyan összetett szempont lehet, ami alapján elbírálják jelentkezésünket, ezért is fontos, hogy átgondolt és jól megszerkesztett anyaggal pályázzunk minden esetben.

Semmi pánik, ha még nem állt össze a tökéletes pályázat, ehhez is van segítség:letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

a Profession.hu Google+ oldal

a Profession.hu Magyarországi állások Google+ oldal

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, értékesítő, fejlesztő, gépbeállító, álláshirdetés, állásajánlat

- Profession.hu

További cikkek az álláskeresésről
További cikkek az álláskeresésről
www.facebook.com/Profession.hu

Kapcsolódó témák

-

Pozitívra hangolva

2019. március 14.
Vajon a körülményeink határozzák meg, hogyan érezzük magunkat, vagy kizárólag rajtunk múlik, milyennek látjuk az életünket? A pszichológus válaszai és tanácsai következnek. Bővebben

-

Mobil uralom

2019. március 05.
Íme néhány elgondolkodtató tény az okostelefonjainkról. Ezek után biztosan más szemmel nézünk majd az „addikciónkra” és ügyesebben használjuk ki a szabadidőnket. Bővebben