Álláshirdetések sokasága a szemünk előtt, mert feliratkoztunk a hírlevélre, értesülünk a Profession Facebook-oldalak aktualitásairól is, ám mégsem küldjük el jelentkezésünket sehová? Az egyik gyakori ok, ami miatt sokan az utolsó pillanatban megtorpannak pályázatuk elküldése előtt az az, hogy nem felelnek meg 100%-osan a hirdetésekben leírtaknak.

Valóban ki kell hagyni akkor azt a lehetőséget? Ebbe nézünk most bele, melyik elvárás mennyire kezelhető rugalmasan vagy sem. Szúrópróbaszerűen kiemelünk három aktuális álláshirdetésben szereplő elvárás-listát, és megkérdeztük az álláskeresőket és interjúztatókat, mit gondolnak róla. Nézzük együtt!

Egy értékesítői álláshirdetésben ezeket az elvárásokat találjuk:

- Budapesti vagy Budapest környéki lakcím vagy szállás lehetőség szükséges

- kiváló kapcsolatteremtő képesség

- kiváló kommunikációs és empátiás készség

- üzleti életnek megfelelő, hiteles megjelenés

- értékesítésben, ügyfélkapcsolatokban szerzett gyakorlat előny

- min. középfokú végzettség

- számlaképes

Klára, aki éppen hasonló állásra vadászik, elmesélte nekünk, ezt végigolvasva mire jutott: "Egyelőre nem lakom Budapesten és a környékén, győri vagyok. De azt gondolom, hogyha felvesznek, nem fogok hezitálni, kiveszek egy kis lakást Pesten, ennyi. Aztán ott a számlaképesség, azt gondolom, ez is személyes megbeszélés tárgyát képezi: fel kell mérnem, hogy milyen jövedelem várható ehhez a munkakörhöz, és annak alapján tudom eldönteni, hogy elindítok, mondjuk egy KATA-s egyéni vállalkozást. Szerintem a többi paraméter kőbe vésett, mivel az nagyon szorosan a munkakörhöz és a meglévő tapasztalataimhoz kötődik, de ott nincs eltérés."

Jelentkezzünk-e az állásra, ha nem illik ránk minden feltétel?

Tovább böngészve a friss álláslehetőségek között, találtunk egy PHP fejlesztő hirdetést is. Az álláshoz tartozó elvárások:

- min. 2-3 éves tapasztalat az alábbi technológiákban: OOP PHP (MVC), HTML, CSS, JavaScript, MySQL

- felsőfokú végzettség

- szakmai angol nyelvtudás

- keretrendszer használat

- nagy látogatottságú weboldalak fejlesztésében való jártasság

Ahogy a listából is kitűnik, ebben a munkakörben kevesebb ún. szubjektív elvárás található, hiszen maga a munkakör is konkrét, objektív tapasztalatra és készségekre épül. Fejvadászok véleménye alapján azonban a felsőfokú végzettséghez nem feltétlenül kell ilyen esetekben ragaszkodni, ha a tapasztalatok terén találnának igazán jó szakembert. Tehát jelentkezzünk bátran mi is, ha megfelelő munkatapasztalattal rendelkezünk, de mondjuk még nem szereztük meg a diplomát.

És itt egy egészen másfajta munkakör is: elektromos gépbeállító.  Nézzük, mit várnak el az ideális jelölttől:

- középfokú elektronikai, irányítástechnikai, vagy automatizálási végzettség,

- PLC alapismeretek,

- folyamatos, több műszakos munkarendben való munkavégzés,

- számítógép felhasználó szintű ismerete (Office programok).

Ebbe a kritérium rendszerbe nem sok eltérés férhet bele, a több műszakos beosztás pedig a gyártáshoz igazodóan minden bizonnyal szintén nem rugalmas tárgyalási feltétel. Azonban érdemes arra is figyelni, ha a hirdetésben találunk olyan plusz elvárásokat, amelyek nem kötelező jellegűek, ám meglétük előnyt jelenthet. Mint például az előbbi hirdetésnél is.

Az állás betöltéséhez előnyt jelent:

- villanyszerelői végzettség,

- Allen Bradley nyelv ismerete,

- mechanikai alapismeretek

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hasznos lehet az előnyt jelenthető készségeket, tapasztalatokat magunknak is sorra venni, és ezt is beleírni az önéletrajzunkba - még akkor is, ha a cég kifejezetten nem is kérte. Sok olyan összetett szempont lehet, ami alapján elbírálják jelentkezésünket, ezért is fontos, hogy átgondolt és jól megszerkesztett anyaggal pályázzunk minden esetben.

Jelentkezzünk-e az állásra, ha nem illik ránk minden feltétel?Semmi pánik, ha még nem állt össze a tökéletes pályázat, ehhez is van segítség:letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, értékesítő, fejlesztő, gépbeállító, álláshirdetés, állásajánlat