Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elkészült Magyarország boldogságtérképe, amely szerint többek között a nők, a kistelepüléseken élők, a 30-50 év közöttiek, a családosok és diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak – tudtuk meg az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratórium szakmai támogatásával és a Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésére létrejött kutatásból.

Itt megnézheti: kik a legboldogabbak és miért!

A felmérés arra törekedett, hogy mélységében megértse: a magyar valóban búskomor nép-e, mitől válunk boldoggá, vagy boldogtalanná, és ezáltal élethű képet rajzol Magyarország boldogság helyzetéről. „Az egyik fő célunk az volt, hogy láthatóvá váljon, melyek azok a térségek, ahol boldogabbak vagy kevésbé boldogok az emberek, hogy aztán célzott kezdeményezésekkel lehessen segíteni ott, ahol erre a legnagyobb szükség van” - emelte ki Bagdi Bella személyiségfejlesztő tréner, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, a kutatás kezdeményezője a program budapesti sajtótájékoztatóján.

Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője, a felmérés szakmai irányítója elmondta, hogy a kutatással ki akarták deríteni, milyen széles skálán mozog a magyar lakosság boldogságszintje és ez milyen összefüggésben van a demográfiai és a pszichológiai tényezőkkel.

Nézzük, mi derült ki ebből az izgalmas felmérésből!

Itt megnézheti: kik a legboldogabbak és miért!

 

A boldogságkutatás a következőkre világított rá:

-          A kutatásban részt vevő nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat.

-          Az is látszik, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói.

-          A magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak.

-          Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén.

-          A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel.

-          A legboldogtalanabbak a Nógrád, Heves, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők.

Bizonyára sokan valljuk, és még többen hallottuk már másoktól: „Ha keményen dolgozom, sikeres leszek, sok pénzem lesz, és akkor boldog leszek”. Az említett boldogságkutatás azonban itt is mást bizonyított be.

A boldogság témájával nagyon fontos foglalkozni a munka világában is, hiszen az emberi élet egyik legfontosabb területe a munka, és az emberek az idejük legalább egyharmadát munkával töltik. A pozitív pszichológia és az idegtudományok területén végzett kutatások minden kétséget kizáróan bizonyítják: a siker és a boldogság között fordított viszony áll fenn. Tehát ma már tudjuk, hogy a boldogság a siker előtt jár és nem pedig annak az eredménye. Még egyszerűbben: Aki boldogabb, az sikeresebb!

És vajon hogy néz ki mindez megyék szerinti bontásban?

     Itt megnézheti: kik a legboldogabbak és miért!     

 

 

3 tény, amit nekünk is érdemes végiggondolnunk:

1. A boldogság és az optimizmus biztosítja a hajtóerőt a jó teljesítményhez és a célok eléréséhez.

2. Nem elég csak várni a boldogságot, hanem folyamatosan tenni kell azért.

3. Aki folyamatosan pozitív működésre programozza az agyát, az motiváltabb, hatékonyabb, ellenállóbb és kreatívabb lesz, ez pedig feltétlenül növeli a teljesítményt és a sikert.

 

„A kutatással arra is szeretnénk rávilágítani, hogy a boldogság, a pozitív érzelmek kiemelkedően fontos szerepet játszanak a mentális egészség meghatározásában, befolyásolják a munkavégzés hatékonyságát és a várható élettartamot is”- fűzte hozzá az ELTE szakértője. Az intézmény kezdeményezésére idén szeptemberben útjára indult a Terjeszd a boldogságot a munkahelyeden elnevezésű program, melyhez bármikor lehet csatlakozni.

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, fizetés, karrier, siker, boldogság