A munkakeresők lehetőségei 2015 első negyedévében javulnak - derül ki a ManpowerGroup ma nyilvánosságra hozott felméréséből. A megkérdezett munkaadók 13 százaléka növekedésére számít, 8 százalékuk pedig elbocsátást tervez. 73 százalék semmiféle változtatásra nem készül, így a nettó munkaerő-piaci mutató értéke +5 százalék. (A mutató nettó értékét úgy számítják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +8 százalékon áll, ami megegyezik az eddigi legoptimistább előrejelzéssel, amit a felmérés kezdete (2009 harmadik negyedéve) óta jelentettek. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 4 százalék ponttal nőtt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 12 százalékpontos. (A továbbiakban a szezonálisan kiigazított adatok szerepelnek.)

"A magyarországi felmérés történetét nézve enyhe, de emelkedő trend rajzolódik ki a felvételi szándék változásával kapcsolatban. A mutató értéke immár az ötödik egymást követő negyedévben a pozitív tartományban van. Ezt a tendenciát jól érzékelteti az is, hogy a +8 százalékos eredménnyel Magyarország Európa legoptimistább országai között van, Romániával, Bulgáriával és Görögországgal együtt" - mondta Kiss Judit, a Manpower Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

A gyártó cégek a legbizakodóbbak

9-ből 8 ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területéről jelezték, ahol a mutató értéke +21 százalék. (A gyártó cégek állásait itt, a mérnök, az IT-fejlesztő és az IT-üzemeltető munkákat pedig itt találjuk.)

A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén +13, míg az építőiparban +9 százalék a mutató. Ugyancsak bővülés várható a közüzemi szolgáltató ágazatban valamint a nagy- és kiskereskedelemben. A mutató értéke mindkét esetben +5 százalék.

Ugyanakkor csökkenő létszámmal számolnak a köz- és szociális szféra munkaadói. Itt a mutató értéke -2 százalék.

Az előző negyedévhez viszonyítva 9 ágazatból 5 munkaadói erősödő felvételi szándékról számoltak be. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén ez az erősödés 10 százalék pontos, míg a mezőgazdaság, vadászat, erdőgazdálkodás és halászat területén 8 százalék pontos. Gyengült azonban a felvételi kedv három ágazatban, a legjelentősebb mértékben, 6 százalék ponttal a köz- és szociális szférában.

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest erősödött a mutató 9-ből 4 ágazatban. A legnagyobb mértékben a gyártás, illetve a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén. Az előbbiben 12, az utóbbiban 7 százalékpontos mértékben. Két szektorból jelentettek csökkenést: 9 százalékponttal gyengült a köz- és szociális szféra, 6 százalék ponttal a vendéglátóipar mutatója.

Észak-Magyarországon lehet a legtöbb állás

8 régióból 7 munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják: itt a mutató +19 százalékon áll. Komoly felvételi kedvről számoltak be Közép-Magyarország, illetve Nyugat-Dunántúli cégei: előbbi mutatója +13 százalék, utóbbié +11. Közép-Dunántúlon ugyancsak bővítést terveznek a vállalkozások, itt a mutató értéke +7 százalék. Ugyanakkor a Dél-Dunántúl munkáltatói bizonytalanok: a muató-1 százalékon áll.

Itt lesznek állások 2015-ben!

Az előző negyedévhez képest a 8 régióból 4-ben növekedett a felvételi kedv. Leginkább Észak-Magyarországon (10 százalékpont) és Budapesten (5 százalékpont) az erősödés. Ugyanakkor három régióban csökkent a mutató értéke. Éves összehasonlításban a 8 régióból ugyancsak 4-ben mértek erősödést. 13 százalékponttal nőtt az észak-magyarországi mutató, míg 6 és 4 százalék pontos emelkedést jelentettek Közép-Magyarországról és a Közép-Dunántúlról. Romlottak a kilátások a Dél-Dunántúlon valamint az Észak-Alföldön (5 és 3 százalékpontos mértékben).

"A kilátások egyértelműen jobbak azokban a régiókban, ahol az utóbbi időben beruházások történtek a gyártás területén. A fejlesztések többnyire nagy, multinacionális cégeknek köszönhetőek - ezt egyértelműen mutatja a cégek mérete szerinti összehasonlítás is. A Dél-Dunántúlon - ahol ezek a cégek csak kis mértékben vannak jelen, és a fejlesztés sem jelentős - az álláskeresőknek továbbra sincsenek jó lehetőségei" - tette hozzá Kiss Judit.

A nagyok bátrabban terveznek

Érdekességként megemlítette az ügyvezető, hogy az álláskeresők lehetőségei és az ingatlanárak együtt mozognak. Azokban a régiókban, ahol emelkednek a lakásárak, pozitívan változik a munkaerő-piaci mutató, míg azokban a régiókban, ahol az árak tovább csökkennek, a felvételi szándék nem változik, vagy csökken.

A legnagyobb mértékben a közepes és a nagy vállalkozásoknál (50-249 közötti, illetve 250 fölötti az alkalmazottak száma), az előbbiben +8, utóbbiban +14 százalék a mutató értéke. Szerényebbek a várakozások a kis- és mikro vállalkozásoknál (10-49 munkavállaló, valamint a 10-nél kevesebb embert foglalkoztató cégek): a mutató itt +4, illetve +2 százalék.

Az előző negyedévhez képest 3 százalékpontos növekedést prognosztizáltak a nagyvállalatok, míg 3-3 százalék pontos csökkenést a kis- és mikro vállalkozások munkaadói.

Görögország talpra áll?

A globális várakozások nem változtak jelentős mértékben a korábbi negyedévhez, illetve az előző év azonos időszakához viszonyítva: 42-ből 38 ország és terület munkaadói jelentettek pozitív mutatót 2015 első három hónapjára. Negyedéves összehasonlításban 22 országban erősödött, míg 12-ben gyengült a mutató értéke. Az egy évvel korábban mért adatokhoz képest 24 országból jelentettek erősödést, míg 13-ból gyengülést.

A munkaadók bizalma tovább nő mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban. Pozitív a felvételi kedv Kínában és Brazíliában, de a kirobbanó bővülés, amely egykor ezeket az országokat jellemezte, mostanra szerény szintre lassult. Írországban és Spanyolországban ugyancsak pozitívba fordult a mutató az előző negyedév negatív adatai után.

A januártól márciusig tartó időszakra ismét Indiából, Tajvanról és Új-Zélandról érkeztek a legpozitívabb előrejelzések, míg a leggyengébb, és egyben negatív adatokat Finnország, Olaszország, Hollandia és Svájc munkaadói küldték.

Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) vegyesek a kilátások. 24-ből 20 ország munkaadói növekedést jeleztek, 4 országban pedig várhatóan csökken a dolgozók létszáma. A mutató értéke 12 országban erősödött az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban 15 országban javultak a várakozások. A legoptimistább előrejelzést a török munkaadók adták, és a leggyengébb a finn mutató. Görögország Európa legoptimistább országai között van.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felmérés háttere

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 751 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

A kutatásban résztvevő 42 ország 65 ezer munkaadójának mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, munkaerő-felvétel, toborzás, előrejelzés