A Manpower Munkaerő-piaci Mutató 10 százalékon áll, ami rekordnak számít a hazai felmérés 2009-es kezdete óta.

Kétszámjegyű növekedést is várnak

A felmérés szerint az álláskeresők lehetőségei 2014 harmadik negyedévében jelentősen javulnak. A magyar munkaadók korábban soha nem látott munkaerő-piaci aktivitást jeleztek előre a júliustól szeptemberig tartó időszakra.

Itt lesznek állások
Forrás: ManpowerGroup

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +9 százalékon áll, ami a legoptimistább előrejelzés a hazai felmérés kezdete, vagyis 2009 óta, és folyamatos növekedést mutat az egymást követő harmadik negyedévben. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 3 százalékponttal nőtt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 10 százalékpontos. (A továbbiakban a szezonálisan kiigazított adatokat ismertetjük.)

"A magyar munkaerőpiac elkezdte behozni az elmúlt években kialakult lemaradásait. A fejlettebb nyugati országok gazdasága gyorsabban kezdett kilábalni a recesszióból, ennek hatása azonban csak most ért Magyarországra. Növekszenek a megrendelések, és ez a magyar üzleti életben is optimistább hangulatot teremt" - mondta Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

A második és harmadik negyedévre mért, meglepően pozitív foglalkoztatási kilátások annak is köszönhetőek, hogy a magyar cégek 6 éven keresztül folyamatosan csökkentették a dolgozói létszámot, és azt a vártnál hosszabb ideig alacsony szinten is tartották. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kamra mostanra annyira kiürült, hogy aki nem akar éhen halni, annak vásárolnia kell - tette hozzá.

Jó hír az álláskeresőknek

A 9 vizsgált szektorból 7-ben a munkaadói a dolgozói létszám bővítését tervezik július és szeptember között. A legnagyobb bővülés az építőiparban várható, ahol a munkaerő-piaci mutató 19 százalékon áll.

Komoly növekedést várnak a gyártás és a vendéglátóipar területén is: mindkét ágazat mutatója +18 százalék. Biztató a helyzet a munkakeresők számára a pénzügyi és üzleti szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatoknál, valamint a nagy- és kiskereskedelemben, ahol a mutató értéke +8, illetve +7 százalék.

A mezőgazdaságban, illetve a köz- és szociális szférában nem várható növekedés, igaz, csökkenés sem: a mutató értéke ott 0 százalék.

Az előző negyedévhez képest 9 szektorból 7-ben javultak a kilátások. A legnagyobb - 14 százalékpontos - növekedést a vendéglátóipar produkálta. Az építőiparban a felvételi szándék 9 százalékpontot erősödött. A kilátások javultak a közüzemi szolgáltatások és a gyártás területén is, mindkét ágazatban 6 százalék ponttal. Az előző negyedévhez képest két területen gyengébbek a várakozások. A köz- és szociális szférában 6 százalékpontot gyengült a mutató értéke, míg a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területéről 2 százalékponttal jelentettek gyengébb eredményt a munkaadók.

Éves összehasonlításban kilencből hét szektor munkaadói várnak növekedést. Kiemelkedően magas, 31 százalékpontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg a vendéglátóiparban 20 százalékpontos az erősödés. A gyártás területén 16, míg a nagy- és kiskereskedelemben 12 százalékponttal múlták felül az előző évit. A közüzemi szolgáltatásoknál 10, a szállítás és raktározás területén pedig 7 százalékos az erősödés.

Itt lesz munka

A munkaadók létszámbővítést terveznek a következő negyedévben mind a 8 magyarországi régióban. A legoptimistább tervekről Észak-Magyarországon és Közép-Magyarországon számoltak be. Ezeken a területeken a mutató értéke +15, illetve +13 százalék. Jók a kilátások a fővárosban és a Közép-Dunántúlon is +9 százalékkal, valamint a Dél-Dunántúlon, ahol +8 százalék a mutató értéke.

Nyolc régióból ötben a felmérés kezdete, vagyis 2009 óta soha nem volt ilyen magas a mutató értéke, míg két térségben a várakozások megegyeznek az eddigi rekorddal, amit az előző negyedévben mértek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az előző negyedévhez viszonyítva 8 régióból 4-ben javultak a kilátások, és az előző év azonos időszakához képest is erősödést jelentettek egy kivétellel valamennyi régióból. Észak-Magyarországon a legnagyobb a növekedés, 24 százalékpont.

Európában a törökök a legoptimistábbak

A munkavállalók kilátásai világszerte alapvetően pozitívak, 42 országból 37-ben létszámbővítést terveznek. A legerősebb felvételi szándékot Indiából, Tajvanról, Törökországból, Új-Zélandról és Szingapúrból jelentették.

A leggyengébb - és egyben negatív - előrejelzések Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból és Hollandiából érkeztek.

Itt lesznek állások
Forrás: ManpowerGroup

50 éve egyetlen kérdés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, munkaerő-felvétel, toborzás, előrejelzés