Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hódmezővásárhelyi Ötletfa (Összefogás a Telepen Lévő Fiatalok Aktivizálásáért) Ifjúsági és Információs Központ egy volt óvodaépületben működik, immár öt éve, a DARTKE Egyesület jóvoltából. Ajtajuk kedden és pénteken, facebbok oldaluk pedig folyamatosa nyitva áll a hátrányos helyzetű, gyakran mélyszegénységben élő, jellemzően 15-23 éves fiatalok előtt, akiknek sokszor semmilyen jövőképe nincs. Tiltott szavakról, együttműködésről, programokról és valódi eredményekről beszélgettünk Dombi Boglárka szakmai vezetővel és közösségszervezővel.

Egy menő hely

A kicsinosított épület nem véletlenül vonzza a fiatalokat. „A legnagyobb húzóerőt vitathatatlanul az IKT eszközökkel, okostelevízióval, internettel, számítógéppel felszerelt termünk jelenti. Emellett van egy egyéni tanácsadásra és oktatásra alkalmas helyiségünk, konyhánk, és egy másik nagy tér, ahol a rendezvények, csoportos foglalkozások zajlanak, itt található a pingpong- és csocsóasztal, a társasjátékok, a hangszerek,a  kézműves tevékenységekhez szükséges alapanyagok. És ott van még az udvarunk is, ahol a gyerekekkel együtt gondozzuk a kertet, illetve sportolásra is lehetőségük van” – sorolja Dombi Boglárka.  

Irány a munkaerőpiac! - munka, szakma, Hódmezővásárhely

A segítő csapatot interjúalanyunkon kívül egy ifjúságsegítő kolléganő, és egy valaha volt célcsoport-tag jelenti, aki ma már szakemberként vesz részt a közösség életében. „Minden évben a fiatalokkal közösen fogalmazzuk meg a küldetésünket, azt a témát, problémát, ami aktuálisan a leginkább foglalkoztatja őket, és aköré szervezzük a programokat. Visszatérő kérdés, hogy milyen szakmát válasszanak, és ha elvégzik, lesz-e munkájuk, sikerül-e kikerülniük a szegénységből. Ezt szem előtt tartva egyszerre fektetünk hangsúlyt az alapvető soft skillek és az élethez való tudásuk fejlesztésére, valamint a szakmájukhoz kapcsolódó hard skillek elmélyítésére, de jellemzően egészen más módokon, ahogy az a hagyományos oktatási rendszerben zajlik” – avat be a szakember.

Utakat találni

A tanulás, képzés szavak tabunak számítanak, tudjuk meg Boglárkától. „Ezek a fiatalok, helyzetükből adódóan gyakran küzdenek tanulási nehézségekkel, és az iskolában a műveltségük hiánya sokszor akadályozza őket, hogy akár a többiekénél kiemelkedőbb teljesítményüket, szakmai tudásukat megmutassák. Rendszeresen vannak kudarcaik, ezért hatalmas az ellenállásuk a formális oktatással szemben. Más utakat kell találni hozzájuk.

Az Ötletfába többek között a közösségi programokkal, az internetezési lehetőséggel és a rendkívül népszerű playstation játékokkal csábítják be a fiatalokat. „Havonta szervezünk biciklizést, sütögetést, szabadulószobát, olyan, az érdeklődésüket felkeltető programokat, amelyek miatt örömmel jönnek el hozzánk, könnyen megszeretnek bennünket. Csak ezután vonjuk be őket különböző fejlesztő célú tevékenységekbe, de ezek is a közös élményeken alapulnak, és észrevétlenül indítják el őket addig ismeretlen utakon” – osztja meg interjúalanyunk, és már sorolja is a hétköznapi, és a komoly kreativitást igénylő példákat.

Ha mondjuk mozizást tervezünk, az egyik nagyfiú elkészíti hozzá a facebook eseményt, egy másik kiválasztja a filmet, egy harmadik pedig leszervezi a mozival, hogy hány fős csapattal érkezünk. Nyáron el szoktunk menni a Szegedi Ifjúsági Napokra, ahol a civil faluban déltől este hétig különböző programokat kell a fesztiválozóknak szervezniük. Ezeket ők találják ki, és ők is kivitelezik: volt már ékszerkészítés kávékapszulákból, geocatching, és pusziposta is. Külföldön is jártunk már többször, ifjúsági cseréken, tréningeken az Ersamus plusz program keretében, és nálunk is voltak már európai önkéntes szolgálaton lévő, külföldi fiatalok – ezen élmények hatására többen elkezdtek nyelvet tanulni, és van, aki már folyékonyan tud beszélni angolul. Minden programunk, az olyan egyszerűek is, mint a társasjátékozás, a madáretető- vagy biciklitároló készítése, de a különböző, idegen nyelvű online játékok is látványosan fejlesztik a képességeiket. Jobban kommunikálnak, a szervezési készségük napról napra alakul, ahogy egyre inkább képesek a felelősségvállalásra is, és a világban is magabiztosabban tájékozódnak.

Biztonságban lenni

A fiatalokban tehát komoly potenciál van – ha sikerül bevonni, aktivizálni őket, ez felszínre is kerül. „A programjaink által számtalan sikerélmény éri őket, így életképesebbé válnak. A szerzett tudásoknak köszönhetően a munkahelyükön is jobban be tudnak illeszkedni, sőt a céljaik is távolabbra mutatóak lesznek. Számukra ez egy biztonságos közeg, szó szerint, és átvitt értelemben is, ahová azután is tartozni akarnak, ha már kiléptek a munka világába” – meséli Boglárka.

Sok fiatal életében igazi védőhálóként működik a központ, ugyanis nem ritka, hogy a fejletlen problémamegoldó képességük miatt alapvető helyzeteket nem tudnak az iskolában kezelni, és még azelőtt kikerülnek onnan, hogy elvégeznék a szakmát. „Nagyon sok munka van abban, hogy valakit rábírjunk a tanulmányai befejezésére. Az elhelyezkedés kérdése sem egyszerű, mivel Hódmezővásárhelyen a képzés és a munkalehetőségek egyáltalán nincsenek összhangban egymással, ezért sok a szakmáját elhagyó fiatal. Aki teheti, inkább egy jó feltételeket kínáló nagyvállalatnál vállal munkát, mivel számukra a pénz ténylegesen a jobb élet reményét adja” – fejti ki a szakember.

Bár a segítők munkája nehézségekkel van kikövezve, az eredmények mégis szívet melengetőek. „Mivel ezek a fiatalok sokszor első generációsként szereznek szakmát, gyakran szembesülnek meg nem értéssel a családjuk, közvetlen környezetük felől. Az Ötletfában egy olyan közösséget találnak, amellyel egy nyelvet beszélnek, és az új tapasztalatokban is osztozhatnak. Hatalmas igény van bennük a segítségnyújtásra is. Reflektálva a saját fejlődésükre látják azt, hogy más fiataloknak is szükségük van támogatásra, és kiveszik ebből a részüket. Úgy érzik, nekik is vissza kell adniuk annak a közösségnek, amitől olyan sokat kapnak.

A fenti példa rendkívül motiváló lehet mindannyiunk számára, amiből erőt, kitartást meríthetünk, ha éppen mi vagyunk egy igazán nehéz helyzetben, például a munkánk elvesztése miatt. Ne adjuk fel, és ha szükséges, forduljunk segítségért. Tegyük meg, ami tőlünk telik: kövessük figyelemmel a legfrissebb álláslehetőségeket , vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, Hódmezővásárhely, segítség