A bruttó átlagkeresetek 5,8 százalékkal nőttek 2015 januárja óta. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék volt hatással. A nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése miatt – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,4 százalék volt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 249 400 forint volt - derült ki a KSH legfrissebb adataiból.

A költségvetésben és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 123 ezer ember kompenzációt kapott (az adó- és járulékváltozások miatt bekövetkezett nettóbér-csökkenés okán). Ennek összege átlagosan 9300, illetve 9200 forint volt.

A családi kedvezmény nélkül számított átlagos nettó kereset 165 800 forint volt. 2016-ban a családi kedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a két gyermeket nevelők esetében – jelentősen módosultak. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 173 ezer forintra becsülhető.

A legmagasabb bérek

A keresetek az információ és kommunikáció gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (bruttó 503 ezer forint átlagosan). A humán-egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozók keresték a legkevesebbet, mindössze bruttó 150 600 forint volt az átlagbérük.

Íme a legjobban fizető munkák!

Íme a legjobban fizető munkák!

1. Regionális értékesítő – akár bruttó 1,2 millió Ft is elérhető

2. Karbantartó/villanyszerelő – akár bruttó 700 ezer Ft

3. Telesales munkatárs – akár bruttó 700 ezer Ft

4. Sales munkatárs – akár bruttó 650 ezer Ft

5. Tehergépkocsi-vezető – akár bruttó 550 ezer Ft

6. PHP programozó – akár bruttó 530 ezer Ft

7. ExtJS fejlesztő – akár bruttó 530 ezer Ft

8. Szakács – akár bruttó 400 ezer Ft

9. Autószerelő – akár bruttó 400 ezer Ft

10. Vagyonvédelmi szerelő – akár bruttó 350 ezer Ft

A listát az elérhető maximális bérek alapján állítottuk össze. A legmagasabb fizetést ígérő állásajánlatok között rengeteg a külföldi munka, ám most kizárólag a magyarországi munkalehetőségeket válogattuk össze. 

A teljes lista itt található!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nőtt a reálbér

A bruttó kereset 5,8 százalékkal nőtt egy év alatt, miközben a nettó kereset a szja-szabályok változása miatt 7,4 százalékkal lett magasabb. Az infláció 0,9 százalékos volt, a fogyasztói árak ennyivel nőttek 2015 azonos időszaka óta, ezért a reálkereset 6,4 százalékkal emelkedett.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munka, fizetés, bér, állásajánlat