A női életpálya más, mint a férfiaké, hiszen különböző periódusokban egy nőnek átmenetileg más kötelezettségei vannak, ezért a foglalkoztatás és a karrierépítés szempontjából érdemes velük külön foglalkozni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők többsége nem akar választani család és karrier között, ezért például rugalmas körülményeket, többféle alternatívához igazodó kereteket kell kialakítani. Emellett fontos az is, hogy amikor szülési szabadságon van egy kismama, jól működjön közte és a munkaadó között a kommunikáció - írja a munkajog.hu.

Ezeket a vállalati gyakorlatokat immár öt éve díjazza a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ), a "Legjobb Női Munkahely - 2012" díjjal. A pályázás során mindig elsősorban azokat a cégeket értékelik, ahol felismerték, hogy a női munkaerővel kapcsolatban külön HR-stratégiák szükségesek és ezek be is épülnek a vállalat stratégiájába.

Az idei nyertesek mindegyikére jellemző, hogy kiemelt fontossággal bír vállalati politikájukban az esélyegyenlőség és a családbarát szemlélet, amit folyamatosan fejleszteni kívánnak, vagyis látszik, hogy valóban hosszú távon elkötelezettek az ügy iránt és a hosszú távú stratégia részeként tekintenek rá. Az alábbiakban a tavalyi év legjobb női munkahelyeit mutatjuk be.

A legjobbak:

1. NI Hungary Kft.

Az első díjat az NI Hungary Kft. nyerte el, ezzel egyfajta visszaigazolást kaptak a sikeres vállalati kultúrájukról, másrészről a dolgozók visszajelzéseit is megismerhette a vezetés, ami alapján tovább tudják gazdagítani esélyegyenlőségi programjukat. A vállalatnál esélyegyenlőségi referens foglalkozik ezzel a területtel, és az esélyegyenlőség és a sokszínűség nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is működik.

A több mint ezer munkavállalót foglalkoztató NI Hungary Kft.-nél a női munkavállalók aránya 30 százalék, akikre egyenlő partnerként tekintenek, ami abban is megnyilvánul, hogy valamennyi képzés elérhető a számukra, és karrierjükben is előreléphetnek. Ezt mutatja az is, hogy a cég középvezetőinek 40 százaléka nő - tájékoztatta a lapot Tóth Gabriella kommunikációs munkatárs.

Rugalmasan kezelik a várandós kismamák és a gyesről, illetve gyedről visszatérő kolléganők munkaidejét. Vannak olyan munkakörök, ahol lehetőség van részmunkaidőben, vagy akár otthonról is dolgozni, más esetekben igyekeznek olyan projekteket találni a kismamáknak, a visszatérőknek, amivel a munkaidő-kedvezményeket ki tudják használni.

Az NI számos juttatást, így például gyermekszületési támogatást, kispapa szabadságot, iskolakezdési támogatást is nyújt a dolgozóknak. A munkavállalók 5 és 10 éves munkaviszonyuk után bónuszt kapnak, és ebbe az időbe a kismama szabadságon töltött idejét is beleszámítják, sőt, a kismamáknak azok a kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások is járnak, amelyek a többi dolgozót megilletik. A szülési szabadságon tartózkodó dolgozókkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, ők is megkapják a heti hírlevelet, a céges rendezvényekre is meghívják őket, a visszatérésüket pedig orientációs oktatással segítik.

A vállalat munkavállalóinak nem jelent gondot a gyermekek elhelyezése sem, mivel az NI Ovi Program keretében egy a cég által támogatott intézményben garantált a nappali elhelyezés, ennek a mintájára egyébként éppen egy Bölcsi Program megvalósításán dolgoznak, a nyári időszakban pedig kedvezményes táborozási lehetőségeket lehet igénybe venni - mondta Tóth Gabriella.

Az összetartást a rendezvények erősítik, például a Családi Nap, a Mikulás Ünnepség, vagy az Appreciation Days programsorozat, amelyen a felső vezetők megköszönik a munkavállalók egész éves munkáját.

2. MAG Zrt.

A második helyezett MAG-nál nagyon fontosnak tartják, hogy a női munkavállalók stabil, hosszú távú munkahelyet lássanak benne, ugyanis a 723 dolgozóból 485 hölgy, a felső vezetésben 45,5 százalék, középvezető szinten pedig 51,9 százalék a nők aránya. Úgy tűnik, hogy sikerül a dolgozók elégedettségét kivívnia a vállalatnak a rugalmas hozzáállással, mivel a fluktuáció nagyon alacsony, de az is igaz, hogy ezért cserébe magas színvonalú, elkötelezett munkát kell nyújtani.

Biró Eszter, a cég erőforrás-gazdálkodási és kommunikációs igazgatója elmondta: a női és férfi munkavállalók között nem tesznek különbséget sem bérek, sem munkakörök, sem az elérhető képzések tekintetében, illetve náluk minden korosztály képviselteti magát: 25 év alatti és 45 év feletti női alkalmazottjuk is van.

A munka és a magánélet biztonságos egyensúlyát rugalmassággal biztosítják. Ennek egyik módja az atipikus foglalkoztatás. A kismamák a várandóság ideje alatt, vagy a visszafoglalkoztatásuk esetén kérhetik a részmunkaidős foglalkoztatást. Emellett a cég büszkesége a MAG-Ovi, amely a nyári és téli szünet idején egész napos felügyeletet és foglalkozást biztosít a dolgozók gyermekeinek, amennyiben nincs más lehetőség.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Mikulás és a Családi Nap ugyancsak a családbarát szemléletet erősíti a MAG-nál is. Az esélyegyenlőséget a vállalatnál egyébként az Etikai Kódex szabályozza, és esélyegyenlőségi referens biztosítja a megvalósulását.

3. Coloplast Hungary Kft.

A vállalatnál a nők esélyegyenlőségét írásos dokumentum szabályozza. A női munkaerő gondozáshoz különböző rendszerek - kismamák oktatása, orvosi - nőgyógyászati ellátás biztosítása-, illetve programok, rendezvények - sportnap, családi ünnepségek - járulnak hozzá.

A cég jól differenciált intézkedéstervekkel rendelkezik a jövő évre is az esélyegyenlőség területén: bölcsődéket, óvodákat kívánnak támogatni a dolgozók integrálása érdekében, könnyített munkahelyeket szeretnének létrehozni, képzéseket, dolgozói fórumokat biztosítani.

Különdíj: Enviroduna

A Legjobb Női Munkahely különdíjasánál mindössze 33-an dolgoznak, mégis rendelkeznek Esélyegyenlőségi Tervvel a teljes munkahelyi közösséget érintő képzéssel, és szem előtt tartják a munkaerő-piaci esélyegyenlőséget, ami nem csak a családok támogatása, de a társaság minden munkavállalója számára a munkahely biztonságának "kézzel fogható" megnyilvánulása.

A biztonságérzet hozadéka az odaadó napi munkában jelent erőforrás többletet, így a családok, édesanyák, nők, fiatalok támogatása racionális befektetés is. Ez például abban nyilvánul meg, hogy a fiatal pályakezdő nőknek lehetőséget nyújtanak a munka világába való belépésre, valamint szakmai fejlődésüket továbbképzésekkel,- átképzésekkel és az azokhoz kapcsolódó gyakorlati lehetőségekkel támogatják, és hozzásegítik a szakmához tartozó átfogó ismeretek elsajátításához is.

A másik sarokpont a gyermeket vállaló kolléganők támogatása, illetve a gyeden-gyesen lévő kisgyermekes anyukákkal a kapcsolattartás. A visszatérőknek részmunkaidőt, meghatározott kereteken belül rugalmas munkaidőt biztosítanak, ezen kívül tanfolyamokon és továbbképzéseken, átképzéseken vehetnek részt, amelyek segítségével könnyebben tudnak a szervezet életébe újra beilleszkedni.

Az elmúlt években az Envirodunánál megnövekedett a női munkavállalók száma és azon belül is a kisgyermeket vállalók, családos édesanyák száma. Mivel nem egyedi esetről volt szó, külön stratégiát dolgoztak ki a női munkavállalók helyzetére - mondta Wertán Zsolt Zoltán ügyvezető igazgató.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, női munka, gyes, gyed, kismama, esélyegyenlőség, munka-magánélet, családbarát