Még a pozitív beállítottságunk ellenére sem kerülhetjük el a következő 10 gondolatmenet némelyikét. Miért? Mert a környezetünk, a neveltetésünk, a munkahelyi közösség olyan hatással bír, hogy szinte észrevétlenül, de átvehetjük a negatív tartalmú gondolkodásmódot is. Ez a karrierünkre azonban lassító, visszahúzó erővel bír, így érdemes kivédeni ezeket.

Kis Nóra, klinikai és egészségpszichológus, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa segítségével összegyűjtöttük a 10 legveszélyesebb nézőpontot, amit gyakran gondolunk, mondogatunk magunknak - ezzel pedig felesleges pesszimizmust, stresszt és pluszköröket okozva a munkánk során.

Nézzük, melyik ez a 10 gondolat, amit a karrierünk érdekében kerüljünk el!

1. Túláltalánosítás: ha a múltbeli negatív történéseket törvényszerűnek tekintjük, akkor hajlamossá válunk egy különböző szituációt is sötétebben látni, mint amilyen valójában. "Az is így volt, ez is így lesz."

2. Mindent vagy semmit elv: ez általában a maximalistákra jellemző, és az az alapja, hogyha valamiben hibát, eltérést fedezünk fel, már alapvetően elítéljük az egészet. Ez a fekete-fehér gondolkodásmód egy csapatmunka vagy főnök-beosztott kapcsolat esetén különösen káros lehet.

3. Negatív szűrő: ha a pozitívumokat figyelmen kívül hagyjuk, és csak a hibákra, a negatívumokra koncentrálunk, hamar motiválatlanná és kiégetté válunk. Márpedig az előléptetések, az új feladatok, a fizetés- és bónuszemelés az ambiciózus és tettre kész munkatársakat találják meg.

4. Pozitívumok lekicsinylése: az előző ponthoz kapcsolódva előfordulhat, hogy nem értékeljük eléggé a munkánk során tapasztalt pozitív tényezőket. Ezeknek minden bizonnyal nagy jelentőséget tulajdonítottunk, mondjuk az állásinterjú és a munkakezdés során, ám idővel halványodhat bennünk az értéke. Ne hagyjuk!

5. Következtetések téves levonása: jó dolog, ha találunk egy mentort a munkahelyünkön, ám a kevésbé tapasztalt és esetleg következetlen kollégák megjegyzéseit ne vegyük szentírásnak. Azt híresztelik egy kollégáról, hogy senki sem tud kijönni vele? Járjunk utána, tapasztaljunk meg mindent a saját bőrünkön, és ne hagyjuk magunkat befolyásolni. Lehet, hogy a saját kommunikációs képességünk fejlettebb, mint a negatív hír terjesztőié, és mi megtaláljuk a hangot vele.

6. Nagyítás - kicsinyítés: hajlamosak vagyunk sodródni az árral, és egy pesszimista csapatban dolgozva a negatívumokat mi is felnagyítjuk, ám a pozitívumokat kevésbé értékeljük. Márpedig a feletteseink számára is kiemelten fontos, hogy a helyén kezeljük a helyzeteket. Jól tudják ők, hogy az optimista munkatársak üzleti oldalról is eredményesebbek.

Íme 10 karriergyilkos gondolat!

7. Katasztrofizálás: főleg a pesszimista és kevés önbizalommal rendelkezők védőpajzsa ez. "Számítsunk a legrosszabbra, és készüljünk fel erre - hiszen akkor biztosan nem fogunk csalódni." Ez az egyik leginkább karriergyilkos gondolat. Megöli a kreativitást, az innovációt, a hatékonyság fokozását, az üzleti eredmények fellendülését.

8. Kellene állítások: ha nagyon sokat adunk a környezetünk véleményére, vagy túlságosan szigorúak vagyunk magunkhoz, gyakran ismételgetünk "kellene" állításokat. "Meg kellene oldani a rövidebb csapatmeetingek kérdését." "Ki kellene dolgoznom egy folyamatot erre a szituációra." Sorolhatnánk még. Nem ezek tartalmával van gond, hanem az önostorozással és - bizonyos esetekben - a halogatással. A feletteseink ezt szeretnék helyette hallani: "Van egy megoldási javaslatom..." és "Kidolgoztam....".

9. Címkézés: előítélek, negatív tapasztalatok járulhatnak hozzá ehhez a szokáshoz. Ne skatulyázzuk be a kollégáinkat vagy éppen a munkahelyi szituációkat, feladatokat. Gondoljuk végig, hogy ez egy párbeszéd, egy interaktív helyzet, melyet mi magunk ugyanúgy befolyásolhatunk, mint a másik fél.

10. Megszemélyesítés, hibáztatás: negatív szemléletre vall, ha mindenért magunkat vagy másokat marasztalunk el. A "hiba" helyett tegyük át fókuszunkat a tanulságok levonására és a megoldásra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fenti gondolatok és mondatok egytől egyig a saját világképünkből, érzéseinkből fakadó negatív gondolkodási mintáinkból eredhetnek. Éppen ezért ösztönösen, tudat alatt fogalmazódnak meg, így a kivédésükre érdemes odafigyelni. Eleinte valószínűleg nehéz lesz megállni másképp gondolkodni, ám megéri!

Íme 10 karriergyilkos gondolat!ZSÁKUTCÁBA KERÜLTÜNK? ITT KÖZEL TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁST TALÁLUNK!

ÉS EGY ÚJ LEHETŐSÉG: munkatarsaim.hu. Mi ez? Fontos, hogy az álláskeresés során hiteles, belső információkat találjunk az adott cégről, ahová pályázunk. Ez a közösségi oldal pont azért jött létre, hogy az értékeléseinkkel segítsünk mindenkinek, akik éppen munkát keresnek. Ezt most garantált ajándékokkal honorálják. Regisztráljunk a játékba és írjunk szöveges értékelést jelenlegi, vagy korábbi munkahelyünkről. Ezért 1000 Munkatársaim tallért kapunk, amit ajándékra válthatunk be.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, hiba, munkahely, siker