Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2015-ben közel másfélszer annyi hölgy jelentkezett OKJ-s képzésre, mint az azt megelőző évben, és nőtt a diplomások aránya is a tanulók között – derül ki a Perfekt Zrt. elemzéséből. Míg a férfiak között továbbra is az ipari képzések a legnépszerűbbek, a hölgyek toplistáját a pénzügyi-számviteli képzések vezetik.

Íme a nők körében legnépszerűbb képzések

1. Társadalombiztosítási ügyintéző

2. Bérügyintéző

3. Vállalkozási mérlegképes könyvelő

4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző

5. IFRS mérlegképes könyvelő

6. Államháztartási mérlegképes könyvelő

7. Sportedző

8. Pénztárkezelő

9. Adótanácsadó

10. Számviteli ügyintéző

(A pozíciónevekre kattintva láthatjuk az állásajánlatokat.)

Ilyen szakmát választanak a nők

A dobogó első három fokán nem történt változás, társadalombiztosítási ügyintézőnek jelentkeztek a legtöbben, de továbbra is vonzó a bérügyintézői és a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés is.

Hat helyet ugrott előre a listán a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés, amely közel négyszer annyi jelentkezőt vonzott tavaly, mint az előző évben. A 2014-es listán szereplő konyhai kisegítő helyett 2015-ben a sportedzői OKJ-s képzés iránt volt kiemelkedő az érdeklődés.

Érettségi vagy diploma után tanulnak

Nőtt az OKJ-s képzésben résztvevők száma az összes korosztályban, és bár továbbra is sokan jelentkeznek a középiskola elvégzése után, a legnagyobb számban a 25 és 34 év közötti nők iratkoztak be. Több mint kétszer annyi hölgy járt 2015-ben OKJ-ra, mint férfi – derült ki a Perfekt elemzéséből.

"Bölcsészkaron végeztem a főiskolán, a diplomám kézhezvétele után persze azonnal elkezdtem állást keresni, de nem tudtam elhelyezkedni. Férjhez mentem, és hamarosan megszületett a kislányom. Amíg otthon voltam a babával, elvégeztem egy TB és bérügyintéző OKJ-s képzést, majd amikor letelt a gyes, azonnal találtam is állást. Néha persze sajnálom, hogy nem lehetett belőlem filozófus, de a mostani munkámat is élvezem” – mesélte lapunknak Ibolya.

Az, hogy az OKJ-s képzésre jelentkezők kiugróan nagy arányban a ebből a korosztályból kerülnek ki, azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik elvégzése vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát.

Ennek oka, hogy a rövid és rugalmas képzési időnek köszönhetően az OKJ-s képzések remek alternatívát és piacképes tudást kínálnak azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni saját szakmájukban, vagy szülési szabadságuk után nincs lehetőségük visszatérni eredeti foglalkozásukhoz – mondta Kiss J. Tamás, a Perfekt oktatási szakértője. A női jelentkezők számának növekedése azt mutatja, hogy egyre több hölgy ismeri fel: az OKJ-s képesítésekkel könnyű érvényesülni a munkaerőpiacon, és az átlagnál jobb fizetésekre lehet számítani – vélekedett.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: OKJ, szakma, képzés, nők, álláskeresés, állásajánlat