Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Minden korábbinál többen, nagyjából 2 millióan vándoroltak be Németországba tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) márciusi becslése szerint.

Nem a menedékkérők és menekültek számának alakulásáról készítettek becslést, hanem arról, hogy mennyi külföldi állampolgár - bevándorló, migráns - költözött hosszabb-rövidebb időre az országba 2015-ben. Ebbe a körbe tartoznak a menedékkérők és menekültek mellett például az uniós társállamokból Németországba érkezett munkavállalók is.

Tavaly emelkedett a legnagyobb mértékben a bevándorlók  száma a rendszeres statisztikai adatfelvételek kezdete óta.

Ilyen németországi állásokat találhatunk

- Száznál több állást kínálnak Németországban

- Az egészségügy, gyógyszeripar területére keresnek szakembereket, emellett például óvónőknek ITT és ITT is kínálnak állást a munkaadók.

- Építőipari, valamint gyártó cégek állásajánlatait itt találjuk.

- Sofőr, futár jelentkezését is várják.

- Rengeteg szakmunkást keresnek a német munkaadók, és fizikai és segédmunkákat is hirdetnek.

- Az általános iskolát végezetteknek, is kínálnak állást. A szakmával rendelkezőknek pedig ilyen munkákat.

- Diplomás munkavállalók, többel között a mérnökök ilyen állásokat találhatnak.

- Az állások nagy részéhez szükséges a német nyelv ismerete, ám vannak olyan pozíciók is, amelynél nem kérnek nyelvtudást.

- Pályakezdők jelentkezését is várják.

- Határozott idejű munka is van, emellett olyan pozíciót is hirdetnek, ahová alvállalkozót keresnek

- A legjobban fizető állások között is sok németországit találhatunk. 

Ilyen németországi állásokat találhatunk
A berlini Múzeum-sziget, kirándulóhajó a Spree folyón és a híres tévétorony (Shutterstock).

12 százalékkal több külföldi

A németországi külföldi állampolgárok nyilvántartásában (AZR) a 2015. december 31-i állapotok szerint 9,11 millió külföldi szerepelt, ami 955 ezres, 12 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 8,15 millióhoz képest.

A bevándorlókat az AZR-ben regisztrálják. Az 1967 óta vezetett regiszterben a bejelentett németországi lakóhellyel rendelkező külföldieket, illetve a menedékkérőket tartják nyilván. A lakóhelyet a bérelt vagy vásárolt ingatlanba költözéstől számított két héten belül kell bejelenteni a helyi önkormányzatnál. A menedékkérőket a tartományi üzemeltetésű központi befogadóállomások jelentik be. Az AZR-ből az adatokat kijelentkezés, elhalálozás vagy a német állampolgárság felvétele esetén törlik.

A növekedés három tényezőre vezethető vissza:

1. 59 500 külföldi állampolgárságú gyermek született, és meghalt 29 500 külföldi állampolgárságú - az AZR-ben nyilvántartott - ember, ami 30 ezer fős születési többletet jelent.

2. 111 ezer embert a német állampolgárság felvétele miatt töröltek a nyilvántartásból.

3. Az AZR-ben regisztrált bevándorlási többlet 1,036 millió főt tesz ki. Ez az érték abból adódik, hogy 1,654 millió bejelentkezést és 618 ezer kijelentkezést, illetve törlést jegyeztek fel.

Az AZR és a vándorlási statisztika adatai közötti eltérést az magyarázza, hogy vannak, akiket a németországi tartózkodás rövid időtartama miatt az AZR-ben nem vesznek nyilvántartásba, de a vándorlási statisztikába bekerülnek. Közéjük tartoznak például a szezonális munkások. Továbbá az is előfordul, hogy a többszöri be- és kiutazás révén egy-egy ember többszörösen kerül be a vándorlási statisztikába.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Németország, bevándorlás