A Nagy-Britanniába költöző magyarok átlagéletkora 33 év, a válaszadók 72,2 százaléka 25 és 40 év közötti, és nagyjából ugyanannyi a nő, mint a férfi - derült ki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének felméréséből, amelyet a vs.hu ismertetett.

A kiköltözők bő háromnegyede dolgozni ment, ebben a csoportban az emberek felének volt konkrét munkaajánlata, a többiek kint kerestek munkát. A válaszadók tizede a párját követve érkezett, tanulni 7,2, cél nélkül szerencsét próbálni 5,1 százalék. A legtöbbjük célja a gazdasági helyzetük javítása volt, de a negyedik leggyakrabb válasz volt az, hogy a rossz magyar politikai helyzet elől költöztek el.

Ilyen egy tipikus londoni magyar

Itthon a válaszadók 70 százalékának volt munkája, 16 százalék diák volt, 14 százalék alkalmi munkákból élt vagy nem dolgozott. A kiköltözők 90 százalékának van kint állása, a többség nem a magyarországi munkáját folytatja.

A Profession.hu-n ilyen angliai munkákat találhatunk!

Magasabb státuszú munkahelyen dolgoznak, mint itthon

Az adatok feldolgozása még tart, de az előzetes alapján vegyes a kép, nincs szó arról, hogy mindenki feketemosogató lenne Londonban, sokan magasabb státuszú munkahelyet kaptak, mint Magyarországon - írja a kutatás.

A kiköltözők elsöprő többsége elégedett a helyzetével, háromnegyedük nem akar hazaköltözni, de legalábbis a következő 5 évben semmiképp. Egy éven belül csak minden 16. válaszadó jönne haza.

A válaszadók több mint egyharmada Budapestről, kicsivel több mint fele más városból, a többiek külföldről (Szlovákia, Románia, Írország, Németország, USA) költözött a szigetországba. A kutatásból kiderül az is, hogy a vidékről érkezők fiatalabbak és kevésbé iskolázottak, mint a Budapestről származók, de még a fővárosiaknál is nagyobb arányban diplomások és idősebbek azok, akik külföldről költöztek Nagy-Britanniába. A kint dolgozók fele él Londonban, a többiek más településen. A Budapestről származók és/vagy Londonban élők gyakrabban látogatnak haza, mint mások.

Miért mentek el?

A kutatók szerint az elköltözési okokat illetően megfigyelhetők különbségek a válaszadók csoportjai között: akik a remélt magasabb életszínvonal, rossz magyarországi gazdasági helyzet, jobb munkalehetőség reményében vagy a rossz politikai helyzet miatt indultak útnak, azok nem akarnak hazaköltözni (és egyébként nincs felsőfokú végzettségük).

A kíváncsiság, kalandvágy, otthoni hiteltörlesztés finanszírozása, magánéleti problémák miatt kiköltözők viszont hazajönnének. A szakmai fejlődési lehetőségek miatt a felsőfokú végzettségűek költöznek ki inkább, de ők is maradni akarnak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének felmérését Kováts András vezette. A 23 kérdésből álló online kérdőívet 5200-an töltötték ki, és a minta nemhogy nem reprezentatív, még valamennyire torzít is a módszer, mert főleg az online média és a közösségi oldalak fogyasztóinak véleménye hangsúlyos benne - hívják fel a figyelmet a kutatók. Az adatfelvétel idén április-májusban történt. A felmérésnek nem volt célja a Nagy-Britanniában élő magyarok összeszámolása vagy társadalmi összetételük megállapítása - hívták fel a figyelmet.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Nagy-Britannia, London, bevándorlás