A turizmus-vendéglátás területén tapasztalható szakemberhiány elsősorban a szakácsoknál és felszolgálóknál érezhető, a felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél kevésbé, hiszen ezekbe a pozíciókba jellemzően a gyakornoki programokban részt vevő, jól teljesítő frissdiplomásokat veszik fel a cégek.

A pályakezdőktől a kiváló angol nyelvtudás mellett elsősorban pontosságot, megbízhatóságot és kreativitást várnak el, míg a kereskedelmi vállalatok az eredményorientált szemléletet és a mobilitást értékelik - emelték ki a két szegmens meghatározó vállalatainak vezetői a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIK) Karrier Napja kapcsán.

Íme az állások!

- Ilyen turisztikai és vendéglátós állásokat találhatunk a Profession.hu-n.

- Sok munkaadó vár diplomás munkavállalókat. Részletek >>>

- Éttermi állásokat is találhatunk - rengeteg szakácsnak, séfnek, pincérnek, felszolgálónak, illetve étteremvezetőnek vagy konyhafőnöknek kínálnak munkát.

- A hotelek ilyen munkalehetőségeket kínálnak.

- Szállodákba keresnek értékesítőket, irodai alkalmazottakat, recepciósokat, valamint vezetőket is.

- Az utazásszervezői munkák itt találhatók, az utazási irodák ajánlatait pedig itt böngészhetjük.

- A legtöbb állás Budapesten van. Részletek >>>

- Külföldi éttermi állásokat, illetve szállodai munkákat ITT és ITT találhatunk.

- A Profession.hu-n ilyen turisztikai időszakos munkákat kínálnak!

- Vezetői állásokat is kínálnak a munkaadók, ám diákmunkások jelentkezését is várják. Gyakornoki pozíciót ITT találunk!  

- Részmunkaidős pozíciók is vannak. Részletek >>>

- A legtöbb pozícióhoz angoltudást kérnek, emellett a német nyelv ismerete is előnyt jelent.

Ilyen állásokat kínál a turizmus

A munkaadók véleménye

Bár a turizmus-vendéglátás területén valóban jelentős szakemberhiány tapasztalható, ez elsősorban a szakácsoknál és felszolgálóknál érezhető. A felsőfokú végzettséget igénylő munkaköröknél kevésbé, hiszen ezekbe a pozíciókba jellemzően a gyakornoki programokban részt vevő, jól teljesítő frissdiplomásokat veszik fel a cégek - mondta Rieger Márta, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest HR menedzsere.

Bándoli Attila, a Gundel étterem ügyvezető igazgatója hozzátette, ebben a szegmensben egyre inkább elvárják a pályakezdőktől, hogy külföldön is gyakorlatot szerezzenek, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a szerencsét próbálók jelentős része egy idő után hazaköltözik, hogy itthon, de már magasabb szinten folytassa karrierjét. A külföldön elsajátított szakértelem és fejlett munkakultúra pedig jótékonyan hat a hazai piacra. Hozzátette, a cél nem a kivándorlás megállítása, hanem a szakma presztízsének, társadalmi elismertségének növelésével lehetővé tenni, hogy mind többen költözzenek haza.

Ugyanakkor a kereskedelmi szektort kifejezetten hátrányosan érinti a szakemberhiány, amely főleg az ország nyugati részében okoz problémákat, emelte ki Tálos Szilvia, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. személyzetfejlesztési vezetője.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Péter Adrienn, a Danubius Hotels Group emberi erőforrások igazgatója a frissdiplomásokkal szembeni céges elvárások kapcsán kiemelte: a magas szintű angol nyelvtudás alapfeltétel, e mellett fontos készség a rugalmasság, a gyors gondolkodás, a megbízhatóság, a pontosság és a kreativitás, valamint, hogy képesek legyenek a jelentkezők csapatban gondolkodni.

Tálos Szilvia elmondta, a kereskedelemben nagyra értékelik a kezdeményezőkészséget, az eredményorientált szemléletet, valamint a mobilitást - ez utóbbi hiánya gyakran jelent problémát. Csakúgy, mint a pályakezdők olykor nagyon magas karrierelvárásai. Tapasztalatuk szerint a pályakezdők többsége szeretne rövidebb idő alatt vezetői pozícióba kerülni, sok esetben kihagyva mindazokat a lépcsőfokokat, amelyekkel megalapozhatják a biztos szakmai tudást.

A turizmus-vendéglátás terén ugyanakkor ezzel ellentétesen azt emelték ki a szakemberek, hogy míg korábban valóban irreális elvárásokkal érkeztek a munkaerőpiacra a jelentkezők, mára tisztábban látják a lehetséges karrierutakat.

A jelentkezők többsége tudja, hogy egy olyan "sokszakmás" környezetben, mint a turizmus-vendéglátás, karrierjük elején kell megismerniük az egyes, a recepciótól a háttér irodai munkákig terjedő részterületeket. Emellett fizetési elvárásaik is közelebb kerültek a valósághoz, amihez nagyban hozzájárulhat az is, hogy a frissdiplomások többsége már tanulmányai mellett is részmunkaidős állást vállal.

Dr. Jancsik András, a BGF KVIK dékánja kiemelte: "A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Karrier Napja mára az ország egyik legnagyobb turisztikai-vendéglátóipari állásbörzéje, ahol a már végzett és a még gyakorlati helyet kereső hallgatók a szegmens vezető vállalataival találkozhatnak. A BGF-nél mindig is törekedtünk arra, hogy szoros kapcsolatot építsünk ki a munkáltatókkal. Mindennek sikerét jól mutatja, hogy Diplomás Pályakövetési Rendszerünk adatai szerint a BGF hallgatóinak közel 50%-a már abszolutóriuma megszerzésekor főállású munkaviszonnyal rendelkezik. Sokukat a szakmai gyakorlatot biztosító vállalat foglalkoztatja a diploma megszerzését követően."

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: vendéglátás, turizmus, idegenforgalom, állásajánlat, frissdiplomás, pályakezdő