Mi szükséges az eredményes álláskereséshez? – merülhet fel minden érintettben a kérdés. A megfelelő szaktudás és tapasztalat biztosan elengedhetetlen, ahogy a kellő önbizalom és a jó kommunikációs készség is. Ha mindezek birtokában vagyunk, az már fél siker!

Ilyen álláskereső Ön - álláskeresés, munka, karrier

A kézzelfogható eredményekhez azonban a gyorsan változó álláspiaci viszonyokat is ismernünk kell, és bár az álláskeresés lépései megegyeznek a korábbiakkal, érdemes frissítenünk a tudásunkat, akár abban a tekintetben, hogy hol keresünk állást, akár abban, hogy hogyan írjuk meg az önéletrajzunkat.

Lássuk a kérdéseket!

1.    Hogyan kezd neki az álláskeresésnek?

A.  Célokat tűz ki, hogy mennyi időn belül, milyen jellegű állást szeretne megszerezni, és az ehhez szükséges lépéseket, teendőket is összeírja magának, hogy hétről hétre módszeresen haladjon.

B.  Feltölti az önéletrajzát néhány álláskereső portál adatbázisába, és elküldi több fejvadász cégnek is. Majd vár, hogy megkeressék.

C.  Szól az ismerőseinek, hogy valamilyen munka kellene Önnek, és értesítsék, ha tudnak valamit.

2.    Milyen az önéletrajza?

A.  Minden egyes megpályázott munkakörre külön, testre-szabott önéletrajzot készít, a tartalmat az elvárásokhoz igazítja.

B.  Néhány éve, amikor a mostani munkahelyére került, volt egy szakmai önéletrajza, azzal pályázik most is.

C.  Majd ír egyet holnap, ha talál jó hirdetést.

3.    Hogyan keres új állást?

A.  Pályázik álláshirdetésekre, de közvetlenül is megkeres kiszemelt vállalatokat. Munkaerő-közvetítő cégekhez is beadja az anyagát, valamint állásbörzékre jár.

B.  Minden nap megnézi a friss álláshirdetéseket, és amelyeknél nagyjából megfelel a feltételeknek, azt mind megpályázza.

C.  Minden nap megnézi a friss álláshirdetéseket, és amelyeknél az összes feltételnek megfelel, oda elküldi az önéletrajzát.

4.    Hogy áll a tipikus állásinterjú-kérdésekkel?

A.  Már átgondolta a várható kérdéseket és a rájuk adható válaszokat.

B.  Biztosan nem lehet olyan nehéz válaszolni néhány kérdésre, majd rögtönöz.

C.  Kirázza a hideg, ha arra gondol, hogy azonnal zavarba fog jönni, mert nem bírja a vizsgaszituációt.

5.    Hogyan készül a bértárgyalásra?

A.  Néhány, a megpályázott pozícióban dolgozó ismerősétől tájékozódott a bérekről és a juttatásokról. Így tudja, mi az az intervallum, amelyben mozoghat a bértárgyalás során.

B.  Ha nem kap annyit, mint az előző munkahelyén, akkor biztosan nem mond igent az állásra.

C.  Nincs értelme készülni, a cég megmondja, mennyit lehet keresni, és azt vagy elfogadja, vagy nem.

Értékelés: az A válasz 3, a B válasz 2, a C válasz pedig 1 pontot ér.

15-13 pont: Ön igazán felkészült álláskereső! Tudja, hogy egy jó állás elnyeréséhez manapság több álláskeresési eszközt is be kell vetni, az állásinterjúra pedig előre fel kell készülni. Már csak egy kis türelemre van szüksége, és hamarosan betöltheti vágyott állását.

12-9 pont: Sok jó választ adott, de, talán mert az elmúlt években nem kellett új állást keresnie, ajánlott kicsit frissíteni gyakorlatát. A legértékesebb válaszokat szem előtt tartva olvassa át újra a kérdéseket, és próbálja ki az egyes technikákat. Az eredmény biztosan nem marad el!

8-5 pont: Ön feltehetően abban a szerencsés helyzetben van, hogy az igazán rég volt álláskereső. Vagyis nagyon sok tudással és tapasztalattal rendelkezik, már csak az álláskeresési technikáját kell csiszolnia: a friss, és adott pozícióhoz igazított önéletrajz, a kompetenciákra rámutató motivációs levél lehet az útlevele a sikerhez. Ha felkészül az állásinterjúra és a bértárgyalásra, a befektetett energia rövidesen megtérül.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha még nincs friss önéletrajza, használja a Profession.hu díjnyertes alkalmazását, ide kattintva pedig motivációs levelét is elkészítheti. Legyen naprakész, kérjen hírlevelet és Facebook értesítést. De ne álljon meg itt! Figyelje a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressen személyre szabott beállításokszerint. Az álomállás közelebb van, mint gondolná!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék:álláskeresés, munka, karrier, szakma, fizetés