A mentorálás a tanítás és a tanulás egyik legfontosabb formája a munkánk során. Egy vérprofi karrierépítő eszköz. Mit takar mindez? A mentor magára vállalja a tanító szerepét, azt, hogy kihozza belőlünk a lehető legtöbbet, és segít minket azokkal a tapasztalatokkal, életszemlélettel, bölcsességgel, amit ő már megszerzett. Nem feltétlenül a főnökünk személyében kell őt keresnünk, bárki lehet a mentorunk. De vajon miért olyan fontos, hogy kialakuljon ez a kapcsolat? Tényleg szükségünk van erre a személyre?

Ha a legjobbak szeretnénk lenni, akkor igen! Gondoljunk csak bele: manapság még annyi ideje sincs egy pályakezdőnek és fiatal munkavállalónak, mint például tíz évvel ezelőtt. Szinte azonnal bizonyítani kell, sokkal élesebb a versenyhelyzet, és a farkastörvények is szigorodtak. Elsősorban akkor és ott kell helyt állni, amikor helyzet van. A "helyzet" azonban bármikor jöhet. Akár az első munkanapunkon, akár a századikon vagy az ezrediken. És ha nem reagáljuk le a lehető legjobb tudásunk szerint, kihagytunk akár egy soha vissza nem térő lehetőséget is.

Ilyen a tökéletes mentor

Klára (24) fél éve sales asszisztensként dolgozik egy amerikai nagyvállalatnál. A saját mentorát egy téves telefonkapcsolás során szerezte. "Amikor először beléptem az irodánkba, úgy éreztem magam, mintha egy nagy családba csöppennék: mindenhol nyüzsögtek a kollégáim, intettek, odakacsintottak, pörgés egész nap, igazán jó fej társaság - mondtam. De jött a feketeleves is. Másfél hónap után rossz helyre kapcsoltam egy bejövő hívást, és a kolléganőm - a kiemelt ügyfelek csoportvezetője -, aki átvette a telefont, utána nagyon kiakadt. Borzasztóan rosszul éreztem magam, bár igazából nem igazán értettem, hogy mi baja. És megkérdeztem, így egyszerűen, hogy mégis mi rosszat tettem, magyarázza el, hogy tanulhassak belőle. Ekkor megtört a jég nála, elhívott egy kávéra, és ma már az ő személyi asszisztenseként dolgozom. Már megtanultam tőle az üzleti protokoll minden szabályát, a legfontosabb sales technikákat, és hamarosan saját projektjeim is lesznek, mert nagyon tehetségesnek és tanulékonynak tart. Hálás vagyok neki, hogy a sűrű feladatai mellett szánt rám időt, és maga mellé vett. Ezt az iskolapadban, vagy éppen úgy, hogy csak bedobnak a mélyvízbe, aztán ússzak... soha nem tanulhattam volna meg, pláne ennyi idő alatt."

Ilyen a tökéletes mentor KÖZEL 500 PÁLYAKEZDŐKNEK, GYAKORNOKOKNAK VALÓ ÁLLÁS ITT!

Nyitottság, őszinte kommunikáció, felelősségvállalás akkor is, ha hibázunk, akkor is, ha éppen bizonyítani szeretnénk - tanulságos Klára története és hozzáállása. Mentorra mi is szert tehetünk, és nagyon is érdemes! Nézzük, mit érdemes mérlegelnünk, és hogyan válasszuk ki a megfelelő mesterünket!

10 pontban: ilyen a tökéletes mentor!

1. Jó érzékkel észreveszi a másokban rejlő lehetőségeket, értékeket.

2. Erős elkötelezettséget érez és mutat arra, hogy egy másik embert tanítson, támogasson, és közelebb juttassa őt a céljához.

3. Nem irányítani akarja tanítványát, hanem támogatni.

4. Nem önmegvalósító törekvés mozgatja, hanem a tanító fejével gondolkodik: felfedezi az illető értékeit, és azt szeretné tökéletesebbre csiszolni.

5. Útmutatásokkal, elgondolkodtató kérdésekkel és hasznos történetek megosztásával nyújt segítséget ahelyett, hogy konkrétan megmondaná a ,,tutit".

6. Mindig tudja a módját, hogyan hozza ki a másik félből nemcsak a jót, hanem a legjobbat.

7. Egyik fő jellemző vonása, hogy önállóságra neveli tanítványát, és teret enged a szabad gondolkodásnak, ötletelésnek is.

8. A tökéletes mentor hiteles személy: vagyis példaértékű a saját életútja, az elért sikerei, és nagyfokú tekintéllyel bír.

9. A mentor nem félti saját pozícióját tanítványától, ha egy cégen vagy osztályon belül dolgoznak.

10. Jó érzékkel rátapint arra, amikor elakad a másik, és csupán egy "önbizalom-tuningra" van szüksége.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tökéletes mentor megtalálása nem biztos, hogy egyik napról a másikra sikerül. Ám ha nyitott szemmel és kíváncsian fogadjuk a segítő szándékot magunk körül, hamar rátalálhatunk egymásra. Nézzünk körbe a barátaink, ismerőseink között is, mert - ahogy említettük -, egyáltalán nem biztos, hogy a saját munkahelyünkön találjuk meg a számunkra ideális mestert.

Ilyen a tökéletes mentor TÖBB MINT 10 000 KIHÍVÁSOKKAL TELI FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, álláskeresés, mentor, mester, pályakezdő