Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár kis-, akár nagymértékben érintettek minket az elmúlt hónapok eseményei, az év kiértékelése áldásos hatással lehet a közérzetünkre. Természetesen senkit nem buzdítunk arra, hogy amennyiben komoly nehézségekkel küzd(ött), görcsösen igyekezzen elégedettséget és pozitivitást erőszakolni magára, érdemes azonban – akár egy bögre forró ital mellett – visszatekinteni a mögöttünk álló időszakra. Ha másért nem, azért, hogy a felgyülemlett negatív érzéseinktől, gondolatainktól valamelyest megszabadulva, megkönnyebbülve léphessünk át az új évbe, és képesek legyünk – még a jelenlegi, folyton változó körülmények közepette is – új, motiváló célokat kitűzni. A célok erőt és új lendületet adnak az új évhez  – vallja Csontos Timi tréner és coach, aki mai cikkünkben az évzáráshoz ad hasznos tanácsokat.  

A hála ereje 

Ha arra gondolunk, hogy korábban mennyi olyan, egyébként hétköznapi dolgot vettünk magától értetődőnek és természetesnek – mint például az időben és térben szabad mozgás, a kulturális és szabadidős programok, a családi és baráti összejövetelek, vagy akár az egészségünk – amelyek most egyáltalán nem garantáltak, beláthatjuk, hogy érdemes nézőpontot váltanunk. 

„Ahelyett, hogy alapvetésként kezelnénk az összes jót és szépet, amely megadatott az életünkben, engedjük, hogy szívünket átjárja a hála érzése. Vegyük számba, hogy mi az, ami a nehézségeink ellenére is értékes az életünkben, és örülhetünk a meglétének. Mindaz, ami a kérdés kapcsán eszünkbe ötlik, kapaszkodót jelenthet a küzdelmes, egysíkú mindennapokban” – mondja a szakértő, majd beavat minket a hála gyakorlásának jótékony hatásaiba.

„Rengeteg kutatási eredmény bizonyítja, hogy amennyiben a napi rutinunk részévé tesszük a hálaadást, és akár csak pár percre is, de rendszeresen elmerülünk a pozitív gondolatokban, csökken a stressz-szintünk, javul az alvásminőségünk, és nagyobb eséllyel előzhetjük meg a kiégést is.” Ha ezzel a lélekemelő gyakorlattal kezdjük 2020 évértékelését, akkor kellően pozitív felütést adhatunk az egyébként nem könnyű feladatnak, és belevághatunk az értékelésbe. Lássuk, hogyan!

Győzelem- és erőforrásleltár

Az elmúlt időszakban a vírushelyzet következtében elrendelt korlátozások, a szociális érintkezés online térbe terelése, az átrendeződött munkaerőpiaci viszonyok, vagy épp az otthoni munkavégzés és a családi élet összeegyeztetése egyaránt kihívást jelenthetett számunkra. Az elénk gördülő akadályokat azonban – más választásunk nem lévén – valamilyen módon biztosan megugrottuk. És erre érdemes büszkének lennünk! 

„Érdemes végiggondolnunk, mi mindent értünk el: milyen problémákat oldottunk meg, milyen megoldásokat eszközöltünk és milyen változásokhoz tudtunk sikerrel alkalmazkodni. Ez az év az alkalmazkodáson túlmenően mindenkitől megkövetelte a türelmet, a fegyelmet, és az erőfeszítést. Ezen értékeket és képességeket pedig önerőből hoztuk felszínre – a saját erőforrásaink segítségével” – mutat rá Timi.

Listázzuk őket, és merengjünk el egy kicsit az összes, apró és nagy sikerünkön. „Meglehet, hogy ezek nem pont azok, amelyekről 2019-ben álmodoztunk, az azonban kétségtelen, hogy értünk el sikereket! Érdemes lejjebb adnunk a maximalizmusból, és vállon veregetni magunkat a megküzdésre való képességünkért” – tanácsolja a coach. 

Amennyiben nehezen megy a feladat, hívjuk segítségül az alábbi, sokunk számára releváns példákat. „A technológiai készségeink fejlődése; a fegyelmezett maszkviselés a kényelmetlenségek ellenére is; az egymással való törődés, egymás felé fordulás (például a bevásárlás az idős szomszédainknak, vagy a gyakori telefonálás távol élő szeretteinkkel) annak jelei, hogy hatékonyan idomultunk a változásokhoz, és megtettünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a váratlan és nehéz helyzetből. Mi ez, ha nem példa a helytállásra?” – kérdezi sokatmondóan Timi, utalva rá, hogy nem szabad túl szigorúan bánnunk magunkkal. 

Az elmúlt 12 hónapban jó eséllyel az időérzékelésünk is megváltozott, így nem feltétlenül könnyű pontosan felidézni minden egyes fontos történést, megélést. Azonban egy rendszeresen vezetett, kitöltött naptár vagy határidőnapló interjúalanyunk szerint sokat tud segíteni. „Nagyon javasolom a használatát, mert a segítségével könnyedén átláthatjuk, mit és mikor intéztünk el, kivel találkoztunk (virtuálisan is). Ha idén még nem volt a mindennapjaink része, mindenképpen vásároljunk egy nekünk tetsző darabot az új évre!” – buzdít a coach. Ha pedig beszereztük, indulhat is a felkészülés a következő esztendőre. 

Rugalmas tervezés

A jövőtervezés most nem egyszerű – sok a változó, és a következő hónapok alakulása rengeteg, rajtunk kívül álló tényező függvénye: a védőoltás elérhetősége és hatása, az új (vagy meghosszabbított, régi) rendelkezések, az írott és íratlan társadalmi szabályok egyaránt gondoskodnak a bizonytalanságról. 

Timi szerint mégis érdemes legalább azon eltöprengenünk, hogy mire vágynánk, mit szeretnénk elérni az előttünk álló évben. 

”Szánjunk rá egy estét a jövőtervezésre! Teremtsünk nyugodt körülményeket, hallgassunk halk zenét, vagy bírjuk munkára agytekervényeinket valamilyen kreatív tevékenységgel. Engedjük meg magunknak az álmodozást, és fogalmazzuk meg, minek örülnénk jövőre. Még ha nem is áll módunkban konkrét dátumokkal ellátott utazási tervet készíteni, a tervezést, felkészülést nem érdemes teljesen lesöpörni az asztalról. Tűzzünk ki magánéleti és szakmai célokat, gondoljuk át az elérésükhöz szükséges lépéseket, és gondolatban egészítsük ki mindezt rugalmassággal – amely garantálja, hogy akkor sem kell kidobni a terveket, valamint 2021-et az ablakon, hogyha a dolgok másképpen alakulnak” – tanácsolja a tréner, majd rátér arra is, miért olyan fontos, hogy rendelkezzünk előremutató célokkal.

A tervek és a célok adják meg az ahhoz szükséges motivációt, hogy a legnehezebb napjainkon is felkeljünk, és rendületlenül tegyük a dolgunkat. „Rakjuk félre a pesszimista szkepticizmust, és igyekezzünk valamennyi reményt táplálni azt illetően, hogy a kitűzöttek megvalósíthatók lesznek. Maradjunk a realitás talaján, olyan dolgokat tervezzünk, amelyekre biztosan lesz saját erőnkből ráhatásunk, ugyanakkor szükséges, hogy terveink elég ambíciózusak legyenek. A remény nemcsak egy érzés, hanem egy gondolkodásmód: középpontjában az áll, hogy vannak céljaink, ötleteink a megvalósításukhoz, és hiszünk benne, hogy képesek is vagyunk elérni ezeket” – összegez interjúalanyunk. 

A szakértő azt tanácsolja, adjunk annyi bizalmat magunknak, hogy elhisszük, hogy amennyiben az idei év kihívásaival sikeresen megküzdöttünk, nem fog ki rajtunk 2021 sem. Céljainkat pedig nemcsak gondolatban, hanem papíron is érdemes rögzítenünk - kutatások szerint ugyanis az írott célok sokkal nagyobb arányban teljesülnek. Amint világosan látjuk, merre tartunk, ne habozzunk frissíteni az önéletrajzunkat, majd feltölteni ide, hogy a munkáltató cégek könnyedén ránk találhassanak. Ha pedig van még némi energiatartalékunk, pályázzunk aktívan az álláslehetőségekre! Ahhoz, hogy az elképzeléseinknek leginkább megfelelő pozíciót találjuk meg, érdemes személyre szabott beállításainkat használnunk, és naprakészek maradnunk – kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, év vége, évértékelés, tervezés