A szerencsésebbek közé tartozunk, ha a munkahelyünkön jókedvű, pozitív és együttműködő kollégák vesznek körbe. Ám ha nem így van, akkor se készüljünk ki, még kevésbé reagáljunk hozzánk méltatlan módon. Mutatunk egy hatékony módszert erre az esetre!

A kellemetlenkedő, agresszív viselkedésű kollégák bármikor, a legváratlanabb helyzetekben is előbukkanhatnak. Azonban 3 dologra érdemes odafigyelni:

1. Különböztessük meg a problémás magatartást a problémás emberektől! Gondoljuk csak végig: valószínűleg mi magunk is viselkedtünk már olykor mások számára kevésbé rokonszenvesen. De ugye, nem vagyunk mindig ilyenek? Hiszen ha csak alkalmanként viselkedünk így, az még nem azt jelenti, hogy rossz emberek lennénk. Ugyanez igaz másokra is, ne húzzuk hát rájuk a skatulyát.

2. Minden magatartás hátterében áll valamilyen pozitív szándék! Ugyan nehéz egy feszültebb helyzetben azt feltételezni a másikról, hogy jót akar, de ettől még tény, hogy az ő szemszögéből nézve valamilyen pozitív eredményt szeretne elérni. Lehet, hogy éppen ez a szándék homályos előttünk, illetve nem a megfelelő kommunikációt választotta hozzá az illető.

3. Törekedjünk az érzelemmentes és felnőtt reagálásra! Ha kizökkentjük a másikat, és nem úgy reagálunk, ahogy ő várná, eredményesebben le tudjuk szerelni a támadását.

Ezek után nézzük meg két konkrét helyzeten keresztül, hogyan érdemes viselkedni a problémás magatartású kollégákkal!

Így viselkedjünk a lekezelő kollégákkal!

Az agresszív kolléga: "Már nagyon elegem van abból, hogy állandóan az én helyemre parkolsz."

Erre 3 gyakori választípus:

a.) "Igazán nagyon sajnálom, többé nem fordul elő."

b.) "Ez nem a te helyed, mindenkié."

c.) "Ez ugyan közterület, így jogom van itt parkolni, de azt nem szeretném, hogy emiatt rosszul érezd magad. Találjunk ki olyan megoldást, ami mindkettőnknek megfelel."

A lekezelő kolléga: "Úgy gondolom, jobb lenne, ha ezt ránk bíznád. Van elég tapasztalatunk ezen a téren."

Erre 3 gyakori választípus:

a.) "Tudom. Igazán nem akartam beleszólni, csak jót akartam."

b.) "Hát, ez jellemző. Nem tudom, miért gondolod, hogy mindenre tudod a választ."

c.) "Igen, tudom. De úgy vélem, hogy az én felelősségem annyira belefolyni, amennyire csak lehetséges, és elvárom, hogy megadd a szükséges információkat és válaszolj a kérdéseimre."

Nem biztos, hogy ilyen stílusban vagy tartalommal fogalmaznánk meg a válaszokat, azokat természetesen magunkra tudjuk szabni. A lényeg: a fenti szituációk közül a legeredményesebb reakciót a c.) típusú válasz éri el. Nézzük, miért!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az a.) típusú válasz üzenete: behódoltunk, hagyjuk magunkat befolyásolni. Ez visszaélésekre adhat okot a későbbiekben.

A b.) típusú válasz üzenete: felvettük a kesztyűt és harcba indultunk. Kétes a kimenetele, vagyis hogy a jó munkakapcsolat megmarad-e ezáltal, és jobbá teszi-e a közös munkát.

A c.) típusú válasz üzenete: az előző kettővel szemben ez érzelemmentes és felnőtt reakció, amely során meg tudjuk őrizni méltóságunkat, szakmai megbecsülésünket is. Természetes erőt, magabiztosságot sugároz, urai vagyunk a helyzetnek, és a másik fél bármit is csinál, nem zökkent ki ebből. Ezzel kifogtuk a szelet a vitorlájából.

Még valami! A következő testbeszédet kövessük a megfelelő válaszadás közben:

- Egyenes testtartás, felemelt fej, középre helyezett súlypont, laza vállak.
- Határozott szemkontaktus, nyugodt arcizmok.
- Szimmetrikus, laza mozdulatok, a kéz nyugalmi állapotban.
- Egyenletes hangsúly, közepes vagy alacsony hangerő, szünetek, mérsékelt tempó.
- Egyenletes, mély légzés.

Gondoljuk át a fentieket, ha nem megy minden zökkenőmentesen a kollégáinkkal. Tudunk rajta változtatni? Próbáljuk meg, hiszen nincs veszítenivalónk. Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a helyzetet, azt se feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Így viselkedjünk a lekezelő kollégákkal!TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kolléga, munkahely, vita, konfliktus