A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) összeállított egy listát, hogy mire kell odafigyelniük az álláskeresőknek.

1. Soha ne higgyen a túl csábító ajánlatoknak!

Ezzel ugyanis az emberek érzelmeire és nem a józan eszükre próbál a csaló hirdető hatni. Próbáljon a realitások talaján maradni, és gyanút fogni, ha túl könnyű és gyors pénzszerzési módot kínál valaki. Figyeljen a hirdetés szövegezésére is.

2. Nyilvántartásba nem vett magánközvetítő szolgáltatásait soha ne vegye igénybe!

Ha magánközvetítő révén szeretne állásajánlathoz jutni, mindig győződjön meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központnál.

Kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központnál. A munkaügyi központ csak akkor veszi a magánközvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek - szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. - megfelel.

Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, ezen a linken tájékozódhat, vagy felvilágosítást kérhet az illetékes megyei munkaügyi központtól.

3. Soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!

Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásaiért pénzt. Szolgáltatásainak ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.

4. Soha ne fizessen előre egy munkát ajánlónak sem!

Néhány ezer forinttól a súlyos tízezrekig változatos a paletta, hogy mennyi pénzt kérnek előre a munkavállalás, pénzkeresés reményében. Tipikus hiba, hogy az "áldozat" fizet, aztán nem történik semmi.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Próbálja a hirdetőt "leinformálni"!

Ha cégről van szó, érdemes megnézni az illetékes cégbíróságon, be van-e jegyezve a cégnyilvántartásba, kik a tagok, mennyi az alaptőkéje, van-e ellene felszámolási eljárás stb.
Ha magánszemélyről van szó, őt is valamilyen módon javasolt leinformálni: például egyéni vállalkozók nyilvántartásában szerepel-e, vagy általában a hirdetésben milyen elérhetőséget ad meg. Ha csak mobilt, és nincs postacím vagy vezetékes telefon, már eleve gyanút foghatunk.

+1. Ha úgy érzi, hogy becsapták

Segítségért forduljon a rendőrséghez, magán-munkaközvetítést végző cég esetén fordulhat a munkaügyi központhoz. Az NFSZ hangsúlyozza: a cél a megelőzés, mert utólag nagyon nehéz visszaszerezni a befizetett pénzt.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkaügyi központ, munkanélküliség, átverés, csalás