Létezik egy érdekes törvényszerűség, amiről már többször írtunk karrierépítés témakörben is: vagyis hogy az érdeklődés érdekessé és népszerűvé tesz bennünket. Hogy mit jelent ez? Bizonyára kerültünk már nem egyszer olyan társalgásba, ahol a másik fél folyton önmagára irányította a beszélgetést, és szinte unalomig ismételgette önmagát.

Ez azonban emberi alaptulajdonság, mi magunk is gyakran alkalmazzuk ezt. Ahhoz, hogy kitűnjünk a sablonos társas kommunikációból, fordítsuk ezt meg az ellenkezőjére: vagyis érdeklődjünk mások iránt, hallgassuk végig őket, és szenteljük rájuk az osztatlan figyelmünket.

Így váljunk érdekes társasággá

Cikkünkben adunk 9 olyan jól bevált, sikerrel alkalmazható példamondatot, amellyel bármilyen helyzetben előnyös üzleti kapcsolatokra tehetünk szert. Nézzük!

9 alapvető kérdés, amelyet egy konferencia kávészünetében - vagy bármilyen üzleti szituációban - bevethetünk a társalgás elindításához!

1. Megengedi, hogy kicsit jobban megismerhessem Önt?

2. Meséljen a hivatásáról! Ön melyik terület szakértője?

3. Mióta dolgozik a szakmájában?

4. Mi a véleménye a ..... (például mentorokról, coach-okról stb.)?

5. Milyennek találja a konferencia előadói körét és témáit?

6. Ha az egyik előadóval elegyednénk beszélgetésbe:Igazán aktuális példákat és információkat említett az előadása során. Meséljen ezek hátteréről, az ön kutatómunkájáról!

7. Látszik, hogy nagyon járatos a ....... témában. Mesélne még erről bővebben?

8. Milyenek a személyes tapasztalatai az ehhez hasonló konferenciákkal kapcsolatban?

9. Ajánlana nekem hasznos szakmai fórumokat, konferenciákat, esetleg szakkönyveket még ebben a témában?

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fenti kérdések két legfontosabb jellemzője: semlegesek és nyitott jellegű kérdések. Vagyis bárki bármikor szívesen válaszol rájuk, és nemcsak egy rövid igen-nem a felelet tartalma. Gyakoroljuk, ezek egyik pillanatról a másikra még nem lesznek gördülékenyek, de érdemes kitartóan próbálkozni. A legfontosabb az, hogy kíváncsiak legyünk a másik félre. Ez a feladat. És minél kíváncsibbak vagyunk, annál jobb kérdéseket fogunk magunktól is feltenni. Ennek pedig az a jutalma, hogy átlag feletti népszerűségre - és nem mellékesen - bőségesebb információra teszünk szert. Ami minden bizonnyal nem jelent hátrányt a munkánk, az előrelépésünk és szakmai fejlődésünk terén.

Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, karrier, kapcsolatépítés, kommunikáció, beszélgetés