A munkáltatók számára az álláskeresők elégedettsége igen fontos kell, hogy legyen, hiszen minőségi jelöltek nélkül nem lehet betölteni megfelelően képzett és motivált jelöltekkel az üres pozíciókat. Az Undercover Recruiter szerint minderre azért kell figyelmet fordítani, mert ha a jelölteket nem éri kellemes élmény a hirdetések megtekintése és az egész álláskeresési folyamat során, akkor máshol fognak keresni. De hogyan nyújthatnak a munkáltatók a jelölteknek megfelelő támogatást, információt és kommunikációt?

Először azt kell meghatároznunk, hogy mitől lesz az álláskeresési élmény kellemetlen és hogyan lehetne ezen változtatni. 

Gyenge kommunikáció

A jelöltek sokszor arról számolnak be, hogy a toborzási szakértőtől nem kapnak személyes levelet csupán egy automatikus e-mailt, nem érkezik visszaigazoló e-mail, nem lehet telefonon felhívni a HR-t és nem kapnak értesítést arról, ha a pozíciót betöltötték. 

Szervezetlenség

A jelöltek kellemetlen élménye abból is fakadhat, hogy szervezetlenség van a cégnél, a jelöltek nem kapnak elég információt az interjúfolyamatról vagy semmilyen információban nem részesülnek az interjút megelőzően. 

Felületes álláshirdetések

A hirdetés minimális vagy nagyon általános információt tartalmaz csak a pozícióról, a fizetésről pedig semmilyen információt nem közölnek. 

Így válhat élménnyé az álláskeresés!

Hogyan javíthatnák a vállalatok a jelöltek álláskeresési élményét?

- A jelöltek 34%-a szerint jobb kommunikációval jelentősen javítani lehetne az álláskeresési élményt
- 14% nagyobb személyes figyelmet szeretne
- 28% szeretne visszajelzést kapni akkor is, ha sikertelen volt a jelentkezése 

Melyek a toborzási szakértők legnagyobb problémái, kihívásai?

54%-uk szerint a HR menedzsernek irreális elvárásai vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyi időbe telik egy nehezen betölthető pozícióra jelölteket találni. 

Néhány toborzási szakértő bevallotta, hogy annak érdekében, hogy a HR menedzser elvárásainak megfeleljen, van úgy, hogy rengeteg önéletrajzokat átküld neki, függetlenül attól, hogy sok közülük nem ideális az adott pozícióhoz. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogyan lehetnek a toborzási szakértők hatékonyabbak?

Meg kell győződniük arról, hogy teljesen megértik a munkaköri elvárásokat és tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy milyen feladatokra keresik a jelöltet.

A HR menedzsereknek meg kell győződniük arról, hogy a toborzási szakértők ezeket megértették, amikor kiadja nekik a feladatot. A toborzási szakértők 80 százalékban úgy vélik, hogy ezzel nincs is probléma, ám a HR menedzserek 60 százaléka ennek ellenkezőjéről van meggyőződve. 

Érdemes egy-egy ígéretesnek tűnő jelölttel előre felvenni a kapcsolatot és csak ezt követően kérni el az önéletrajzot. 

Törekedni kell arra, hogy szakmai kapcsolatot alakítsunk ki a jelölttel, hogy megértsük a szükségleteiket és a tapasztalataikat és ezek alapján olyan pozícióba tudjuk elhelyezni őket, ahol a vállalati kultúrába beilleszkednek.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, munkaadó, ideális jelölt, toborzás

Szemlézte: Fogas Krisztina