Mit keresek én itt?! - visszhangozhat fejünkben a ki nem mondott gondolat, amikor a várva várt prezentációnkat megtartjuk a főnöknek, ám legnagyobb döbbenetünkre még egy elismerő pillantást sem kapunk cserébe. Pedig mennyit dolgoztunk rajta, szívünket-lelkünket beletettük. És mégse. Keressünk egy új munkahelyet? Várjuk ki, míg helyette kapunk egy új főnököt? Bármelyik megoldás célravezető lehet, de most mutatunk egy gyorsabb módszert!

Kifejteni a véleményünket, hangot adni egy problémának, hallatni a hangunkat - munkánk során ezek a szituációk elég gyakoriak, ám nem megy mindenkinek olyan gördülékenyen és eredményesen, mint szeretné. Ilyenkor a legnagyobb dilemma az, hogyan rendezzük úgy a gondolatainkat és az érveinket, hogy a lehető legnagyobb hatást és a kívánt reakciót váltsuk ki vele.

A beszédünk felépítése nagyban függ attól, hogy mi a célunk: fel akarjuk hívni a figyelmet egy adott problémára, vagy egy már ismert helyzetre a megoldással rukkolunk elő? Esetleg mindkettő? A kettő kombinálása mindenképpen egy minőségi látásmódra utal, így ne is álljunk meg csupán annál, hogy egy problémáról beszélünk: legyünk megoldásorientáltak! Ha mindezt megtanuljuk úgy előadni, hogy a figyelem ránk szegeződjön, nemcsak mondanivalónk ér gyorsabban célt, hanem a személyünk is pozitívabb elismerésben részesül. Vagyis jó szakembernek tartanak majd bennünket, akivel öröm együtt dolgozni. Nem rossz, igaz? Főleg akkor nem, ha mindez a főnökünk fejében is ugyanígy fogalmazódik meg.

Így vágódjunk be a főnöknél!

Lépjünk tovább, és sajátítsuk el a megfelelő technikákat. Ha számunkra is nehézséget okoz a hatásos előadásmód, próbáljuk ki a következő módszert! Amennyire egyszerű, éppen olyan kevesen alkalmazzák a napi munkamenet során. Nézzük!

1. A probléma összefoglalása

- Röviden vázoljuk a problémát a főnökünknek.
- Magyarázzuk el, miért okoz ez gondot a cég, illetve a csapat életében.
- Tudassuk a főnökünkkel, hogy van egy ötletünk a felmerült probléma megoldására.

2. A javaslat ismertetése

- Mutassuk be az ötletünket, és magyarázzuk el, hogyan kezeljük a problémát.
- Világítsuk meg a javaslatunk lényegét.

3. Pozitív következmények

- Vázoljuk javaslatunk pozitív kimeneteleit.
- Kifejezetten tartsuk szem előtt, hogy olyan következményeket soroljunk fel, amelyek jelentőséggel bírnak a vezetőnk számára.

4. A bizonyítékok bemutatása

- Sorakoztassuk fel azokat a tényeket és adatokat, amelyek a megoldási javaslatunk hasznosságát bizonyítják.
- Ennél a pontnál kanyarodjunk vissza a kiindulási pontra: a problémára, és annak negatív jellemzőire.

5. Összefoglalás

- Az előzőeket röviden, lényegre törően említsük meg újra.
- Foglaljuk össze a problémát és a megoldási javaslatunk pozitív következményeit.
- Összegzésünket végig hassa át az, hogy a MI megoldásunknak köszönhetően mennyivel eredményesebben jutunk el A-ból B-be.

6. Akcióterv

- Körvonalazzuk, hogy milyen részfeladatok és határidő esetén valósítható meg javaslunk.
- Ha nem csupán a saját munkánkat érinti, hanem kollégáinkat is be kell hozzá vonni, őket is tüntessük fel az akciótervünkben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És végül egy jó tanács: eleinte tartsunk főpróbát. Tervezzük meg gondosan a mondandónkat - akkor is, ha nem öntjük prezentációs formába -, és kérjünk meg valakit, hogy hallgassa végig, és adjon visszajelzést. Ez nagyban hozzájárul a magabiztosabb fellépésünkhöz, amíg rutinra teszünk szert. De mi történik, ha igyekezetünk nem jár sikerrel? Ha főnökünk a jövőben is ugyanúgy átnéz rajtunk, és nem részesít bennünket elismerésben? Akkor bizony ideje új munkahely után nézni!

Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Így vágódjunk be a főnöknél!Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. 

Így vágódjunk be a főnöknél!Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Így vágódjunk be a főnöknél!KÖZEL 11 000 FRISS PÁLYÁZHATÓ ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT! NE MARADJUNK LE RÓLUK!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, vezető, főnök, kapcsolatépítés