A Huffington Post cikkében 7 olyan tévhitre hívja fel a figyelmet, amelyekkel könnyen tönkretehetjük karrierünket 2014-ben. Az alábbi állításokat sokan igaznak tartják, pedig hatalmas kárt okozhatnak szakmai előmenetelünkben.

Íme a 7 karriergyilkos tévhit:

1. "Nem számít a közösségi média"

A hétköznapok során könnyen úgy tűnhet, hogy a közösségi oldalakon való tevékenységünknek semmi köze sincs a munkavégzéshez. A két dolgot hajlamosak vagyunk egymástól teljesen független dologként kezelni, a valóság azonban nem ilyen egyszerű.

Fontos észben tartani, hogy minden, amit valaha kiposztoltunk vagy kommenteltünk az interneten, nyomot hagy maga után és egyszer visszatérhet "kísérteni". Alapszabályként jegyezzük meg, hogy amit nem mondanánk el valakinek személyesen, azt a közösségi oldalakon se tegyük.

2. "Csak helyi versenytársaim vannak"

Amikor egy munkahelyre beilleszkedtünk, hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy pozíciónk biztos és valódi konkurenciát maximum a rivális osztály ambiciózusabb munkatársai jelenthetnek. Ez lehet, hogy igaz lehetett pár évvel ezelőtt, de ma már a pozíciónkra és az állásunkra a világ bármely pontjáról eséllyel pályázhatnak.

A virtuális "fenyegetés" ellen csak egyetlen dolgot tehetünk. Ha előre szeretnénk lépni a karrierünkben, akkor folyamatosan fejlődnünk kell és egyre magasabb értéket kell létrehoznunk.

   Így tesszük tönkre a karrierünket 2014-ben   

3. "A személyes márkaépítés nem kötelező"

Fontos, hogy a személyes márkaépítés összhangban legyen annak a vállalatnak a céljaival, ahol jelenleg dolgozunk, de ne felejtsük el, hogy a személyes márka ennél több. Egy szélesebb közönség számára is nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy értéket tudunk teremteni azáltal, hogy bizonyos szolgáltatásokat nyújtunk. A jól felépített személyes márka biztosítékot és láthatóságot is jelent, amely túlmutat jelenlegi munkahelyünkön.

4. "A karrierfejlődés a felettesek döntéseitől függ"

A munkahely értékcseréről szól, melynek alapja, hogy munkánk során hozzáadott értéket teremtünk, fizetésünk pedig ennek a hozzáadott értéknek a nagyságától függ.

Ha például folyamatosan "10x" értéket teremtünk, pedig csak "x"-ért kapunk fizetést, akkor egy idő után emelkedni fog a fizetésünk, vagy az iparágból valaki más állást ajánl majd nekünk egy magasabb pozícióban.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy a vállalati politika alakulásából próbáljuk kitalálni, hogy hogyan alakul majd a karrierünk. Koncentráljunk az értékteremtésre és sikerrel fogunk járni. 

5. "Nem kell a trendeket követni"

Fontos észben tartani, hogy nem a munkaadónk felelős azért, hogy felkészültek legyünk a jövő kihívásaira. Habár lehet, hogy a vállalat szervez bizonyos tréningeket és továbbképzéseket, végső soron a saját felelősségünk és kötelességünk, hogy a készségeinket naprakészen tartsuk.

Ne essünk abba a hibába, hogy leállunk a tanulással csak azért, mert úgy érezzük, hogy jelenlegi tudásunkkal még megfelelően el tudjuk látni feladatainkat. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. "A történetek gyártása a marketingeseknek való"

Tudomásul kell vennünk, hogy az élet többnyire nem más, mint történetek sorozata, amelyeket másoknak vagy saját magunknak mondunk a körülöttünk zajló események és beszélgetések alapján. Ha akarjuk, ha nem, történetmondók vagyunk. Ha a mai felgyorsult világban nem tanuljuk meg, hogy hogyan kell előadni egy jó sztorit, akkor nagy valószínűséggel figyelmen kívül hagynak, később pedig teljesen elfelejtenek minket. 

7. "Minden jól fog alakulni"

Jóllehet a pozitív gondolkodás rendkívül előnyös lehet, a reménykedés nem elég a sikeres továbblépéshez. A munkahelyen sokan úgy vannak vele, hogy ami másokkal történik, előbb-utóbb velük is meg fog történi, vagyis a kollégák előmenetele után hamarosan rájuk is sor kerül.

Ők lesznek azok, akik aztán a legjobban meglepődnek, amikor a legközelebbi leépítés alkalmával rájuk esik a választás. Lehet, hogy a munkatársak örömmel veszik a pozitív hozzáállásunkat, de végső soron annak alapján fognak megítélni, hogy milyen eredményeket produkáltunk a felelősségi körünkbe tartozó területen.

 Címkék: munka, karrier, készségek, továbbképzés, elbocsátás

Szemlézte: Fogas Krisztina