Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A gyorsan változó munkaerőpiac magabiztosságot, gyakorlati tudást és a kompetenciák széles skáláját kívánja az újonnan érkező munkavállalóktól. Az oktatási rendszer azonban sok esetben nem tud lépést tartani az új elvárásokkal, így a pályakezdők gyakran szembesülnek kudarccal, amikor elkezdenek állást keresni.

Magyarországon kiugróan magas a fiatal munkanélküliek aránya, emellett nagyon alacsony a fiatalok aktivitási rátája is (azok aránya, akik foglalkoztatottak vagy munkanélküliek, de keresnek állást): 2015-ben ez a mutató 31 százalékos volt hazánkban, míg az Európai Unióban meghaladta a 41 százalékot – derült ki a Central European University friss felméréséből. Az elszomorító adatok nézőpontváltást, átgondolt karrier-tervezést sürgetnek.    

Merre induljunk?

Barta Nikolett, az Így dolgozunk mi non-profit kezdeményÍgy tervezzük meg a karrierünket - Karrierépítés, álláskeresés, szakmaezés ötletgazdájaként középiskolás diákok pályaválasztását igyekszik megkönnyíteni immár három éve. Csapatuk szakmák és valós-karrierutak bemutatásával, workshopok, nyári táborok, illetve projektek által segít a tanácstalan fiataloknak. Az útkeresést Nikolett a karrier-coaching módszerével is támogatja. 

A karrier-tervezés minden életszakaszban hasznos lehet, a fiatalok számára magában hordozza a tudatos szakmaválasztás lehetőségét, míg a már dolgozóknak támpontot adhat az új célkitűzésekhez és az esetleges pályamódosításhoz is.

Az a tapasztalatom, hogy a középiskolásoknak nincs elképzelése arról, mi lesz az érettségi, majd a diploma megszerzése után. Sokan gondolják úgy, hogy kizárólag az általuk elvégzett egyetemi szak határozza majd meg a karrierjüket, miközben nem is feltétlenül tudják, mit is jelent az adott szakma. Gyakran családi példákat követnek, és nem is ismerik a többi lehetőséget” – összegzi a szakember.

Bízzunk önmagunkban!

A középiskolások, az egyetemisták és a frissdiplomások esetében is az önbizalomhiány jelenti az egyik legnagyobb problémát. „A sikeres pályaválasztáshoz és az eredményes karrierhez is elengedhetetlen az önismeret – erre én különösen nagy hangsúlyt fektetek, ahogy a kompetenciafejlesztésre is.” –teszi hozzá Nikolett

A pályaválasztási-coaching látványos segítséget nyújt a személyiségfejlődéshez: „az irányított kérdések által a résztvevők egyre magabiztosabbá válnak, saját magukkal kapcsolatban, és azt illetően is, hogy mivel szeretnének foglalkozni. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően elkezdik elhinni magukról, hogy valóban tehetségesek. Így lehet eljutni ahhoz a tudatossághoz, amely ma nélkülözhetetlen a munkaerő-piaci érvénysüléshez” – osztja meg a részleteket a coach.  

Válasszunk érdeklődésünk szerint!

Az életpálya-tervezés a felgyorsult változások, az éles verseny miatt ma különösen ajánlott. „Vannak szakmák, amelyek öt évvel ezelőtt még nem léteztek, és ez a tendencia mind inkább igaz lesz a jövőben is. Ezért úgy gondolom, a tanulmányokat sem szakmához érdemes kötni, hanem az egyén érdeklődéséhez és adottságaihoz” – ragadja meg a szakember.

Így tervezzük meg a karrierünket - álláskeresés, karrier, szakma

Nikolett hozzáteszi: „ha egy fiatal megtalálja azt a területet, irányt, amelyben jól érzi magát, szinte automatikusan kezd el érdeklődni plusz információk, továbbképzési lehetőségek iránt is, amelyek majd kiemelik őt az átlagból, és megteremtik számára a későbbi karrier-lehetőségeket is.” Természetesen mindez alkalmazható akkor is, ha néhány év munka után veszítjük el a motivációnkat, és nem érezzük jól magunkat az aktuális munkakörünkben.

Ismerjük a lehetőségeket!

Ma a lehetőségek tárháza szinte végtelen a munkaerőpiacon. Ennek fényében nemcsak a szakmai érdeklődéssel érdemes tisztában lenni, hanem azzal is, hogy inkább alkalmazottként látjuk magunkat, vagy épp ellenkezőleg, vágyunk a számos új kihívásra, és szívesen vállalkoznánk. Hasonlóan kérdés lehet a munkaidő, vagy hogy milyen környezetben dolgoznánk szívesen” – foglalja össze a coach

Minél hamarabb megismerjük önmagunkat, annál korábban kezdhetünk el készülni arra a karrierútra, amelyben valóban jól érezzük magunkat. Középiskolásként vagy a húszas éveinkben a legkönnyebb ezt megtenni, de választásunk mindig van.

Fogadjuk meg a szakértő tanácsait: bízzunk az erősségeinkben és válasszunk pályát tudatosan! Ide kattintva a gyakornoki lehetőségek közül válogathatunk, ezekbe a munkakörökbe pedig tapasztalat nélkül is pályázhatunk. De ne álljunk meg itt, használjuk személyre szabott beállításainkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Készítsük el önéletrajzunkat a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával, és töltsük fel ide, hogy tovább növeljük esélyeinket. Az álommunka elérhetőbb, mint gondolnánk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, pályakezdő