Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az otthoni munka sokszor logikus döntésnek tűnik a munkaadók számára, amennyiben a kollégák munkája hazavihető és igénylik az otthon töltött napokat, vagy éppen krónikus stresszben vagy depresszióban szenvednek, esetleg egyéb életvitelbeli kihívások elé néznek, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy bejárjanak.

A „home office” azonban csak akkor működhet, ha a kollégák a csapat tagjai maradnak, és jól menedzselik őket. Ha ez nem valósul meg, akkor az otthoni munka mind a munkaadónak, mind pedig a munkavállalónak visszalépés és végső soron a cégtől való eltávolodáshoz vezethet.

Egy grafikai cég társtulajdonosa, Tibor sokat kísérletezett, mire rátalált arra, hogyan lehet a távolról dolgozókat hatékonyan bevonni a munkába. Mivel a kreatív szakmában szabadúszóként dolgozott évekig, pontosan ismeri a kihívásokat, ma már start-upok számára tart tréningeket a távmunka témájában. A Profession.hu-nak arról beszélt, hogyan teheti a munkaadó hatékonnyá és gyümölcsözővé az otthoni munkát saját maga és a kollégák érdekében:

Jutalmazó rendszer

„Az otthoni munka rendkívül izolálttá válhat, ezért fontos, hogy a menedzserek világosan meghatározzák, hogy melyek az elvárásaik a kollégától, minden egyes nap. Ezt a részt többé-kevésbé csinálják is, ami már nehezebben megy, az az, hogy a távmunkások is ugyanúgy részesüljenek a jutalmazási rendszerből. Őket is ugyanúgy motiválni és dicsérni kell, de a rendszeres e-mail a minimum. Több cégnél is tapasztalható az a kettőség, hogy a főnök meg van róla győződve, hogy az otthonról dolgozók a csapat részének érzik magukat, valójában azonban másodrangú munkavállalóként tekint magára az otthonról dolgozó kolléga. Egy-egy telefonhívás, a céges rendezvényekre való meghívás vagy találkozó egy csésze kávé mellett mind apróságok, amelyek segíthetnek.”

 Így tegyük hatékonnyá az otthoni munkavégzést a kollégáknak  

Virtuális jelenlét erősítése

„Meglepő, hogy a menedzserek többsége a mai technológiai lehetőségek mellett sem képes pontosan megmondani, hogy mikor mit csinálnak, min dolgoznak a távmunkás kollégák. A munkatársak részéről pedig két véglet van, vagy úgy tekintenek az otthonról dolgozóra, mint aki beteg, lazít vagy szabadságon van, vagy úgy, mint aki 24 órán át bármikor bármivel megkereshető. Kezeljük úgy őket, mint csapattagokat, nekik is kapniuk kell a belső céges hírlevelet, részt kell venniük a csapatépítő tréningeken, be kell jelenteniük ha szabadságra mennek és rendszeresen részt kell venniük a meetingeken, még ha csak Skype-on keresztül is. Ha ez elmarad, akkor az illető lojalitása lassan elpárolog, ezt pedig a munka minőségének romlásán vesszük majd észre először. A legfontosabb a távmunka esetében, hogy mindkét fél tisztában legyen vele, hogy mik az elvárások, és ezeket újra és újra át kell beszélni.”

A munka-magánélet egyensúlyának biztosítása

„Munkáltatói márkája kialakításakor egyre több vállalat keresi azokat a lehetőségeket, melyek segítik a munka és a magánélet közti megfelelő egyensúly fenntartását, a távmunka erre is jó lehetőség. Számos külföldi cég esetében már bevált gyakorlat a "home office" kultúra. Ha a munkatársak esetenként otthonról, nyugodt körülmények között dolgozhatnak, könnyebben mélyülhetnek el a nagy koncentrációt igénylő feladatokban, hatékonyabban, kreatívabban teljesítenek.

Az innovatív munkahelyek tisztában vannak azzal, hogy a jó ötletek nem kizárólag az irodai asztal mellett születnek. Fontosnak tartom, hogy olyan eszközöket és technikai megoldásokat biztosítsunk a dolgozók számára, amelyekkel akár a nappaliban, a teraszon vagy egy hosszú vonatúton is teljes értékű munkát tudnak végezni.”

 

Amint a fentiekből is láthatjuk, az otthonról való munka számos cégnél lehetséges és a munkaadók, csakúgy mint az álláskeresők, sok esetben még csak most kezdik megtapasztalni, milyen sokféle munkakörben lehetséges ez a megoldás. Ha részmunkaidőben vagy távmunkában gondolkodunk, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy minél előbb lecsaphassunk a legjobb ajánlatokra.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala