Nagy-Britanniában a vendéglátásban/idegenforgalomban lehet a legkönnyebben elhelyezkedni, az irodai munkakörök betöltését több feltételhez kötik, elsősorban az Angliában szerzett bizonyítványhoz, oklevélhez - árulta el lapunk kérdésére Király Emese, az angliai Pitman Training oktatóközpont-hálózat budapesti képviselője.

Nagyon fontos odakint az, hogy olyan papírja legyen valakinek, amit a munkáltatók felismernek az országban. A többi feltétel közé tartozik például a jó nyelvtudás, valamint a szakmai tapasztalat - tette hozzá.

"Amikor 2008-ban irodai munkára szerettem volna váltani (vendéglátásból), hiába volt nagyon jó nyelvtudásom, azért volt nehéz dolgom, mert sem angol papírom, sem tapasztalatom nem volt. Ezért elvégeztem egy titkárnői képzést a Pitman Trainingnél, Anglia egyik legismertebb oktatóközpont hálózatánál" - idézi fel Király Emese.

Ez az oktatóközpont OKJ-jellegű képzéseket nyújt, amikkel adminisztratív pozícióban (entry position) biztosan el tudnak helyezkedni a végzett hallgatók. A szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy egy ilyen oklevél megszerzése még nem garancia, mivel Angliában más az emberek attitűdje (nagyon odafigyelnek saját maguk képzésére, továbbképzésére), ezért nagy is a verseny a munkaerőpiacon.

Király Emese felhívta a figyelmet: amennyiben komolyabb pozíciót szeretne valaki megpályázni (közép-, illetve felső vezetőit), ez esetben - az angliai főiskolai és egyetemi végzettségen felül - már javasolt más kiegészítő képzések elvégzése is, például NVQ Level 5-6, BCS, OCR, IAB Level 3-4, AMSPAR.

Számítógépes ismeretek és szakirányú végzettség

Nieszner Márton, a greatJob Kft. irodavezetője szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az angol cégeknél adminisztratív munkakörbe való bekerülés nagyon fontos feltétele a számítógépes ismeret. Ez leginkább csak az idősebb pályázóknak jelenthet problémát, mivel a fiatalok sokkal fogékonyabbak a technikára, valamint napi szinten használják is azt.

Természetesen nem elég a Facebook-ismeret, mivel - főként a nagyobb cégek - vállalatirányítás rendszereket használnak, ami egy laikus számára elég sok fejtörést fog okozni - véli a szakértő.

A Profession.hu-n ilyen angliai munkákat hirdetnek.

Általános érvényű jó tanács ebben az esetben is, ha valamit nem értük, nyugodtan kérdezzünk - javasolja Nieszner Márton. Bár a kinti kollégák számára ez lehet, hogy eleinte idegesítő lesz, de még mindig jobb, mint felesleges apró hibák miatt elveszteni az új állásunkat.

Végzettség tekintetében mindig a megfelelő szakirány a releváns, tehát ha például valaki a marketing részlegen szeretne elhelyezkedni, akkor marketing végzettséget várnak el tőle. Minimum középfokú (OKJ) végzettség az elfogadott, előnyt jelent természetesen egy szakirányú diploma megléte -tette hozzá a greatJob szakértője.

A kiváló angol nyelvtudás elengedhetetlen

A legnagyobb téveszme a jelöltek részéről az, hogy angol nyelvtudás nélkül is fognak kint boldogulni - véli Király Emese. Irodai munkavállalás esetén különösen fontos az, hogy nyelvtanilag, stilisztikailag helyesen írjon és beszéljen az alkalmazott (illetve megfelelő szakmai szókinccsel rendelkezzen) a telefonos és e-mailes kapcsolattartás végett - tette hozzá.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nieszner Márton szerint a nyelvtudást a potenciális munkaadók általában szigorúan ellenőrzik nyilván már a kiutazás előtt, tehát ebből ritkán szokott probléma lenni. Nyilván jó, ha az ember rendelkezik minimális üzleti angol nyelvtudással.

Ennek fejlesztésére kiválóak az interneten elérhető ingyenes tananyagok, mint például a BBC 6 Minute English podcastja, ahol - mint a nevében is szerepel - 6 perces beszélgetéseket hallhatunk remek brit kiejtéssel. Létezik kifejezetten üzleti szekciója is, amely itt érhető el.

Természetesen vannak sikertörténetek is, de túlnyomó részt sok befektetett idő és energia szükséges ahhoz, hogy valaki olyan munkát találjon az irodai szférában, ami a tudásának és képességeinek megfelelő - véli a Király Emese.

Sokan, amikor megérzik ennek nehézségeit, fel is adják, ahelyett, hogy elvállalnának egy alacsonyabb pozíciót kevesebb pénzért. Amennyiben van az alkalmazottban ambíció, kitartás és tanulási vágy, az alacsonyabb pozíciókból egyenes út vezet fölfelé, és lehetőség mindig van a fejlődésre - emelte ki a szakember.

Címkék: álláskeresés, Anglia, Nagy-Britannia, képzés, adminisztratív munka

Szemlézte: Fogas Krisztina