Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Profession.hu: Mi az a sündisznó elv?

Nyáriné dr. Mihály Andrea: Egyik kedvenc üzleti könyvem Jim Collins: Jóból kiváló (HVG Kiadó) című műve. A szerző arra keresi a választ, hogy minek köszönhető a tartós üzleti siker, a folyamatosan javuló, kiváló teljesítmény. Számos következtetést levon a vizsgálataiból, ez közül az egyik az ún. „Sündisznó-elv”. Collins arra a következtetésre jutott, hogy azok a vállalatok könyvelhetnek el egyre javuló teljesítményt, amelyek megtalálják azt a tevékenységet, amiben a legkiválóbbak tudnak lenni, és erre koncentrálnak, fókuszálnak (azaz nem diverzifikálnak, és nem forgácsolják szét az energiáikat).

Az elvet Collinsék egy tanmeséről nevezték el. A róka nagyon sokoldalú, ravasz állat, szemben a sündisznóval, aki valójában egy dologhoz ért, ahhoz viszont nagyon: a védekezéshez. Hiába a róka ravaszsága, ha erősebbek támadnak rá, legyőzik, ezzel szemben a sündisznó megmenekül. Ugyanis azt teszi, arra koncentrál, amiben a legjobb: összehúzza magát, kiereszti a tüskéit, így sérthetetlenné válik, még a rókával szemben is.

A Sündisznó-elv tehát azt mondja: ahhoz, hogy sikeres légy, tedd azt, amiben Te vagy a legjobb. Ahhoz, hogy hosszú távon is elégedett légy, Collins még két dologgal egészíti ki az előbbieket: ezt a tevékenységet szívvel, lélekkel, élvezettel végezd, és egyben legyen számodra jövedelmező.

Profession.hu: Hogyan tudjuk saját életünkben alkalmazni?

Nyáriné dr. Mihály Andrea: A Sündisznó-elv alkalmazása hozzájárulhat ahhoz, hogy ne csak munkát, hivatást is találjunk.

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

· Miben vagyok nagyon tehetséges?

· Mit szeretek igazán szívesen tenni?

· Mi az, amiből kényelmesen meg tudok élni?

Az előbbi kérdésekre adott válaszaink közös metszete fogja kiadni azt a tevékenységet, amelyben sikeresek lehetünk, és amelyet hosszú távon megelégedéssel végezhetünk.

Gondoljunk csak bele:

· ha valamiben nagyon jó vagyok, és szeretem is csinálni, de nem jövedelmező: ez lehet a hobbim, de feltehetően megélni nem fogok belőle,

· ha nagyon jó vagyok egy dologban, és jövedelmező is, de nem igazán szeretem: bár eredményesen tudom végezni azt a tevékenységet, nem biztos, hogy élvezettel, teljes szívvel teszem,

· ha valamit szeretek, és jövedelmező, de nem vagyok benne különösebben jó, akkor azt szívesen csinálom, de kicsi a valószínűsége, hogy sikeres leszek ezen a területen.

      Így találjunk hivatást, s ne csak munkát!      

Profession.hu: Mit kell tennünk és tudnunk ahhoz, hogy olyan életcélt tűzzünk magunk elé, olyan pályát válasszunk, amely hosszú távon elégedetté tesz bennünket?

Nyáriné dr. Mihály Andrea: Először is, fejlesszük az önismeretünket, önreflexiónkat. Alakítsunk ki egy reális képet arról, hogy milyen adottságaink vannak. Gondoljunk a tehetségkutatók előválogatóin látott produkciókra: elcsodálkozunk, honnan veszi valaki a bátorságot, hogy jelentkezzen. Mondjuk szeret énekelni, és tudja, hogy egy tehetségkutató megnyerése jövedelmező, elindul. Önreflexió híján nem tudatosul benne, nincs rálátása arra, hogy nem jó, vagy különleges hangja, esetleg rossz a hallása. Megsérti az első tételt.

Fontos azonban, hogy ha valamiben nem vagyunk elég jók, az nem jelenti azt, hogy nem lehetünk benne idővel a legjobbak: kitartással, akaraterővel, koncentrációval, tanulással, önfejlesztéssel áthidalható a különbség, ami a jelenlegi kompetenciánk, és a vágyott állapot között van. Számos példát látunk arra, hogy kevéssé tehetségesnek gondolt/mondott emberek kitartással, akaraterővel a legkiválóbbak lettek a területükön. Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok vívónőnk tökéletes példa erre.

Profession.hu: Akár egymásra is épülhetnek a szakmáink, amiket választunk vagy állhatunk több lábon? Hány karrierút a normális?

Nyáriné dr. Mihály Andrea: Ma egyre többet halljuk, hogy majdnem mindegy, mit tanulunk az egyetemen, főiskolán, nem az fogja meghatározni, hogy mit fogunk csinálni a majdani munkahelyünkön. Nem a tudást keresik a vállalatok, hanem a jó készségekkel, képességekkel, attitűddel megáldott munkavállalókat, akik majd az adott környezetben elsajátítják azokat a kompetenciákat, amely a munka sikeres elvégzéséhez szükséges.

Van egy másik érdekesség is: az innováció már nem feltétlenül a kutatóintézetekben, egyetemeken zajlik, hanem a vállalatoknál. A tudástranszfer iránya megfordul: míg korábban a kutatásokból ment át a tudás a gyakorlatba, ma gyakran a cégeknél meglévő tudást viszik bele az egyetemi oktatási rendszerbe.

Előbbiek alapján számos karrierút-variáció megvalósulhat. Például:

· már az egyetemi képzést úgy választom meg, hogy azt is tudom, melyik konkrét vállalatnál szeretnék dolgozni; vagy

· elvégzek egy felsőfokú (vagy középfokú képzést), és folyamatosan keresem az előrevivő lehetőségeket, folyamatosan haladok előre, bátran váltok munkahelyet is egy jobb lehetőségért: ez egyre inkább jellemző az újabb generációkra; vagy

· az életem egy szakaszában úgy érzem, hogy itt az ideje, hogy valami teljesen mással foglalkozzak, és megvalósítsam azt, amiről mindig is álmodtam, és élesen, teljesen más irányba váltok; vagy

· párhuzamosan építkezem, több lábon állok (ez némiképp ellentmond a Sündisznó-elvnek). Lehet, hogy egy idő után dönteni kényszerülök, hogy mivel fogok hosszú távon foglalkozni.

Profession.hu: Miért fontos, hogy olyan feladatot válasszunk, amiben a legjobbak vagyunk, s ne olyat, amit kényszerből kell csinálnunk?

Nyáriné dr. Mihály Andrea: Ha hosszú távon nemszeretem feladatokat végzünk, vagy olyat, amelyben nem vagyunk elég jók, az stresszel járhat. Utóbbi esetben úgy érezhetjük, hogy nagyobb a kihívás, mint amivel meg tudunk birkózni, és ez frusztráló. A tartós stressz kiégésbe, depresszióba torkollhat, és együtt járhat az értéktelenség érzésével.

Ezért is fontos, hogy olyan hivatást válasszunk, amelyet képesek vagyunk teljes szívvel végezni, azaz átélhetjük az áramlat élményt. Csíkszentmihályi Mihály flow elmélete azt mondja, hogy ez akkor jöhet létre, amikor kihívást jelentő feladattal szembesülünk, miközben úgy érezzük, hogy képességeink lehetővé teszik, hogy ezt sikeresen teljesítsük. Ilyenkor élvezettel és belefeledkezve végezzük a tevékenységet, épp ezért ez az élmény gyakran az időérzékelés torzulásával is jár: gyorsan, vagy épp ellenkezőleg lassan, és örömmel telik az idő.

Profession.hu: Miért tapasztal irigységet a környezetében az, ha valaki olyan munkát végez, amit szeret? Mit tehet ellene?

Nyáriné dr. Mihály Andrea: Az irigység gyakran abból a meggyőződésből fakad, hogy az irigyelt személy érdemtelenül lesz sikeres, megkap olyasmit, amit mi nem kapunk meg, olyan lehetőségeket, amely előlünk el van zárva. Ha felfedezzük magunkban az irigységet, gondoljunk bele: vajon a másik milyen erőfeszítéseket, befektetéseket tett azért, hogy oda jusson, ahol tart? Mi milyen erőfeszítéseket teszünk az álmainkért? Megteszünk-e minden tőlünk telhetőt?

Én erre a kérdésre igyekszem spirituális szempontból is rátekinteni: vajon az a személy, aki most csodált, irigyelt, milyen árat fizet, vagy fizetett azért, amit elért? Hiszek abban, hogy a dolgok valahogyan kiegyenlítődnek, egyensúlyba kerülnek. Ha ezt szem előtt tartom, képes vagyok másképp értékelni mások sikerét.

Profession.hu: Ha egyedül nem tudjuk magunkat felépíteni, milyen szakemberhez forduljunk?

Nyáriné dr. Mihály Andrea: Számos kiváló karrier tanácsadó, coach tud segíteni az útkeresőknek. Bátran forduljunk szakemberhez. Olyan támogatót válasszunk, akivel úgy érezzük, működik a „kémia” is, megfelel a módszere a személyiségünknek, egyéniségünknek. Erre lehetőséget ad, hogy a coachingban van egy úgynevezett „0” találkozó, ami után eldönthetjük, tudunk-e együtt dolgozni az adott szakemberrel, vagy tovább kell keresnünk.

Döntéseinket próbáljuk meg úgy meghozni, hogy megvizsgáljuk, miben vagyunk a legjobbak, s ehhez mérten válogassunk a legfrissebb álláslehetőségekbőlvagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket tudunk majd hozni.

 

 

Készítette: Sebők Viktória