A Guardian szakértői cikkében azt az 5 tanácsot sorolja fel, melyeket ha már pályakezdőként megfogadunk, óriási előnyre tehetünk szert. A szerző szerint sokan csak a pályájuk későbbi szakaszában jönnek rá, hogy visszatekintve mit kellett volna másként csinálni pályakezdőként. 

Íme az 5 dolog, amit jó, ha már az iskolapadból kikerülve rögtön megfogadunk:

1. Szerezzünk annyi munkatapasztalatot, amennyit csak lehetséges!

A nyári szünetben a pihenésé a főszerep, de a későbbiekben igencsak megtérül, ha ilyenkor a munkára is gondolunk és gyakornoki feladatokat vállalunk azon a területen, ahol a későbbiekben szeretnénk elhelyezkedni. Előnye, hogy a gyakorlatban is letesztelhetjük, hogy a választott pálya valóban megfelel-e az elvárásainknak és elképzeléseinknek, illetve pontosan milyen munkafolyamatokkal kell szembenéznünk majd a mindennapok során. A gyakornoki munka során ráadásul felbecsülhetetlen szakmai kapcsolatokra is szert tehetünk, melyek akár az első állás megszerzéséhez is hozzásegíthetnek. 

Így találjunk állást pályakezdőként!Pályakezdőknek ilyen állásokat kínálnak a Profession.hu-n!

2. Legyünk nyitottak a vágyott pozíciót illetően!

A szerző beszámol arról, hogy végzős diákként sorra járta a karrier expókat és adta be jelentkezését a választott területére, mely a PR-menedzsment volt. Első állására és a szakmába való betekintésre azonban csak akkor nyílt lehetősége, amikor el tudott rugaszkodni ettől. A helyi újságárus stand mellett elhaladva egy részmunkaidős adminisztrációs asszisztensi álláshirdetést látott meg, a cég egy kis PR ügynökség volt.

Benyújtotta jelentkezését és megkapta az állást, melyből később teljes munkaidős account igazgatói pozíció lett, a PR-szakmát közben pedig a lehető legjobb kollégáktól sajátította el. Az iparágba való betekintés sokszor kerülő utakon valósulhat meg, legyünk tehát nyitottak a meghirdetett pozíciók jellegét tekintve és bátran adjuk be, ha a cég és az iparág illik az elképzeléseinkhez. 

Így találjunk állást pályakezdőként!

3. Ne csüggedjünk, ha nem sikerül elsőre!

A szerző felidézi, amint a modern nyelvekből szerzett diplomájával a kezében, francia és spanyol tudással felvértezve azt gondolta, hogy az álomállás rögtön az ölébe hullik majd. Mielőtt betört volna a PR területére, fél évig egy nemzetközi utazásközvetítő cégnél volt, mert akkor azt gondolta, hogy a nyelvismeretet így hasznosíthatja a legjobban. Plusz egy évet töltött egy másik, modern nyelvi bizonyítvány megszerzésével, amikor rájött, hogy kommunikációs és nyelvtudásbeli ismereteit kreatívabb módon is kamatoztathatja, a PR területén. 

4. Emelkedjünk ki a tömegből!

A munkaadók sok száz önéletrajzot kapnak, melyek szinte a megszólalásig hasonlítanak egymásra, különösen a pályakezdők esetén. Tegyünk valamit, ami emlékezetessé tesz minket, például ha a kreatív iparban szeretnénk elhelyezkedni, készítsünk rövid filmet magunkról, de már az is előny lehet, ha leendő munkaadónk közösségi oldalain aktívak vagyunk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Építsünk kapcsolatokat!

Egyetemistaként nem biztos, hogy kényelmesen érezzünk magunkat a kapcsolatépítő rendezvényeken, pedig óriási előnyt jelenthet, ha ezeken részt veszünk. Ha konferenciára megyünk, menjünk oda az előadókhoz a beszéd után, mutatkozzunk be és tegyünk fel kérdéseket. Érdemes egy-egy ilyen rövid beszélgetés után e-mailben is tartani a kapcsolatot az illetővel annak érdekében, hogy valódi szakmai hálózatot hozzunk létre.

Címkék: pályakezdő, álláskeresés, munkahely, kapcsolatépítés

Szemlézte: Fogas Krisztina