Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Profession.hu: Fel tudjuk-e önmagunknak tenni a kérdéseket, hogy miben vagyunk a legjobbak vagy külső segítséget kell ehhez igénybe vennünk?

Fehér István: Azt gondolom, a kérdést először magunknak tegyük fel, mert így tudunk őszintén fejlődni és tervezetten előre haladni az életünkben. Ha nem tesszük meg, sodródunk.

Időnként üljünk le magunkkal és foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel:

- Ki is vagyok én és hová tartok?

- Mi az, ami megy nekem az eddigi tapasztalatok alapján?

- Mik azok a képességek, amelyekre támaszkodhatom?

- Milyen területek, iparágak kapcsolhatóak a képességeimhez?

Ugyanakkor nézzünk szembe azokkal a tulajdonságainkkal, amiben szükséges fejlődnünk. Ha ezt megtesszük és hagyunk magunkra időt, az előre vihet.

Ha mástól is várunk megerősítést, mert fontos mások véleménye, akkor egy jó baráttal való beszélgetés sokat segíthet. Jó visszajelzés lehet, hogyan lát minket. A szülői segítség is nagyon hasznos, hisz náluk jobban senki sem ismer, ismerhet minket.

Ha szakmai segítséggel kívánunk közelebb kerülni önmagunkhoz, akkor önismereti kurzust vagy tréninget ajánlok, ahol a különböző feladatok és gyakorlatok tükrében, még közelebb kerülhetünk magunkhoz. Ha egyéni szakmai segítségre vágyunk, akkor egy coach, szupervizor vagy szakmai tanácsadó segíthet.

Profession.hu: Tudatosan tervezzük a lépéseinket vagy hagyjuk magunkat sodródni?

Fehér István: Megtervezve hatékonyabb azt megfejteni, hogy mit is szeretnénk és alkalmasak vagyunk-e rá. Ha viszont még nem tartunk ott, hogy tervezni tudjunk, akkor óhatatlanul is sodródunk egy kicsit. De ezzel sincsen nagy gond, valószínűleg éppen arra van szükségünk, hogy tapasztalatot szerezzünk.

Az a lényeg, hogy tudatosuljon bennünk, hogy most úszunk az árral. Olyan tapasztalatokat gyűjthetünk be ilyenkor, amelyek segítségünkre lehetnek később és rávilágítanak arra, mit is szeretnénk valójában, vagy mire vagyunk képesek.

     Így találjuk ki, miben vagyunk a legjobbak     

Profession.hu: Hogyan tervezzük meg életszakaszainkat?

Fehér István: Ha eljutottunk odáig, hogy tervezünk – életszakasztól és kortól függetlenül – , gondoljuk át, hogy mi motivál, és mit szeretnénk csinálni a jövőben. Ha megvagyunk a célkijelöléssel, a cselekvési tervet gondoljuk át. Vagyis fogalmazzuk meg, hogy mit fogunk a cél érdekében megtenni és lépésről-lépésre bontsuk le:

- mit akarunk,

- milyen eszközeink vannak hozzá,

- kinek a segítségét kérhetjük.

De ne feledjük, amikor támogatást kérünk valakitől, akkor is nekünk kell az aktív félnek lennünk, helyettünk mások nem oldhatják meg problémáinkat.

Minden életszakasznak megvan a maga szerepe, és azon belül vannak olyan dolgok, amelyek jók, ha megtörténnek velünk. Nagy tudatosságot igényel, hogy a mai felgyorsult, információval teli világunkban megtartsuk a középpontunkat.

Például pályakezdőként nagyon jó, ha minél több tapasztalatot szerzünk a munkában és az emberi kapcsolatok terén is. A senior korosztálynál pedig az lehet fontos, hogy megtalálja az egyensúlyt a munka és magánélet között, illetve meg tudja tartani a rugalmasságát, a kíváncsiságát és az érdeklődését.

Profession.hu: Tapasztalatainkat „össze-vissza” ugrálva szerezzük-e meg vagy következetesen haladjunk az érdeklődési területek között?

Fehér István: Az „össze-vissza” tapasztalati út kanyargósabb, tovább tart, lehetnek benne nem várt események, jók vagy kevésbé jók. A tervezettség rövidebb időbeliséget, kiszámíthatóságot jelent és talán kevésbé kalandos.

Saját tapasztalatból tudom mondani, hogy nagyon jó, ha megtanulunk tervezni, s aszerint előrelépdelni. Ugyanakkor tartsuk meg az éberségünket (ha erőteljesen koncentrálunk a tervezési fázisban, az éberségünk tompulhat), mert ha szembe jön velünk valami jó, aminek jelentősége lehet az életünkben, akkor meg tudjunk állni.

Azt, hogy mennyire vagyunk tervező típus, személyiség kérdése is. Mindenesetre magunkhoz képest nézzünk rá a helyzetre.

Profession.hu: Ahhoz a kérdéshez, hogy miben vagyunk jók, válasz-e, ha érezzük, hogy valamilyen feladatot nagyon szeretnénk csinálni? Vagy ennél mélyebbre kell ásnunk önmagunkban?

Fehér István: Az érzés az nagyon fontos, hiszen az indítatás belülről fakad. Egy terv megvalósításának első lépése ugyanis maga a vágy. Azt kell megfigyelnünk azonban, hogy külső kényszer „hat” ránk, vagy tényleg mi vágyunk valamire.

Tegyük fel a kérdéseket:

- Talán egy barátunk ajánlott valamit?

- Szüleink gyakorolnak ránk hatást?

- Valamelyik tanárunkat, híres embert, celebet gondoljuk példaképnek és az ő útját akarjuk követni?

Egyszóval, legelőször járjunk utána, hogy valóban a saját motiváltságunkról van-e szó, vagy nem.

Profession.hu: Kövessük-e szüleink példáját, és azzal foglalkozzunk, amivel ők, vagy keressük meg a saját utunkat?

Fehér István: Egyéni és egyén függő, hogy ki milyen utat jár be. Nincsen kimondott, egyértelmű recept.  Ha erősen hat ránk a szülői minta, amely harmonikus, példaértékű, akkor nagy valószínűséggel hasonló utat választunk. Ettől az még lehet saját út. De a döntés a sajátunk legyen.

Profession.hu: Ha nincs minta előttünk, akkor hogyan építkezzünk?

Fehér István: Valamilyen minta mindig van előttünk, vagy jó, vagy rossz. Kérdés, hogy akarjuk-e azt a mintát követni, vagy nem. De még egyszer hangsúlyozom, minden esetben a döntés a miénk legyen. Tehát egyfajta tudatosság, illetve cselekvési szándék és tettvágy kell hozzá. A tervezés pedig minden fázisban jó lépés.

A szakmai segítség kérése pedig azért lehet jó, mert általa sokkal rövidebb idő alatt juthatunk el önmagunkhoz és a megoldáshoz. Bár a munka része akkor is ránk vár, mégsem mindegy, hogy milyen hamar érjük el az eredményeket, teszi hozzá Fehér István.

Minél több irányban keressünk álláslehetőségeket, s közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

 

Készítette: Sebők Viktória

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala