Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Állásinterjún vagy informális találkozókon az első információt a bemutatkozás során adjuk magunkról. Az Inc.com cikkének szerzője, Jeff Haden szerint a bemutatkozás kulcsfontosságú, mert akaratlanul is olyan dolgokat hangsúlyozunk saját magunkkal kapcsolatban, amelyekből a másik fél következtetni tud önértékelésünkre és a saját magunkkal kapcsolatos kétségeinkre.

Jeff Haden szerint hajlamosak vagyunk a bemutatkozás során csak magunkra figyelni és könnyen elfeledkezünk arról, hogy valójában a minket hallgató másik fél számára adunk tájékoztatást. Gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, amikor az illető saját magának tart önbizalom építő ,,előadást" a bemutatkozás ürügyén, ezáltal önkéntelenül is önértékelési problémáit teszi nyilvánvalóvá a másik fél számára.

A szerző szerint alapvetően 4 szabályt érdemes betartani, hogy bemutatkozás rólunk, de ne saját magunknak szóljon:

A ,,kevesebb több" szabály

A rövid bemutatkozások a leghatásosabbak. Törekedjünk arra, hogy csak a lehető legminimálisabb információt adjuk át a másik félnek az első mondatokkal. Ennek célja nem a távolságtartás, hanem az, hogy a bemutatkozást követő természetes beszélgetés során áruljunk el magunkról többet. Egy kevésbé erőltetett, fesztelen szituációban beszélgetőpartnerünkben is jobban megmarad mindaz, amit közölni szeretnénk.

Legyünk összhangban környezetünkkel!

Bármely találkozásból kialakulhat munkakapcsolat, de törekedjünk rá, hogy a bemutatkozásunk mindig az adott szituációnak megfelelő legyen. Egy állásinterjún ez különösen fontos.

De ha például egy iskolai ünnepségen találkozunk valakivel, elég, ha annyit közlünk: ,,Jó napot kívánok! Márknak hívnak, a lányom harmadikos". Ha nincs különösebb apropója a találkozásnak, elég, ha csak a nevünket és elérhetőségünket adjuk meg.

Így mutatkozzunk be az állásinterjún: a 4 legfontosabb szabály

Maradjunk szerények!

Ne saját magunk fényezésében merüljön ki egy állásinterjún a bemutatkozásunk. Természetesen fontos, hogy elért eredményeinket bemutassuk, de maradjunk szerények.

Például ha nem üzleti találkozón vagyunk, a munkahelyen betöltött pozíciónk teljesen érdektelen mások számára. Fogalmazzunk úgy, hogy ,,X" cégnél dolgozom, még akkor is, ha történetesen ,,X" cég vezérigazgatója vagyunk.

Koncentráljunk beszélgető partnerünkre, azaz az interjúztatóra!

Egy bemutatkozás során mindig a másik fél legyen a legfontosabb. Kérdezzünk és figyeljünk a válaszaira. A legjobb kapcsolatok soha sem a beszédből, hanem az odafigyelő meghallgatásból származnak.