Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahhoz, hogy a maximumot hozhassuk ki magunkból, elsődleges, hogy környezetünk és mindennapi feladataink ösztönzően hassanak ránk. Valakit az motivál, ha egy már meglévő munkafolyamatba kapcsolódhat be, így tehet hozzá a vállalat sikeréhez, míg mást a saját ötletek megvalósítása, a folyamatok kidolgozása hoz lázba.

Vajon hogyan hozhatjuk ki magunkból a maximumot? Munkavállalóként vagy vállalkozóként? Miket érdemes mérlegelnünk a döntés során? A válaszokat Hajdú Csongortól, a Frissdiplomás Kft. ügyvezetőjétől kaptuk.

 

MUNKAVÁLLALÓI PRO ÉS KONTRA

Előnyök

- Nagyobb vállalatoknál standardizált folyamatokba lehet bekapcsolódni. Akár egy-egy szűk szakterület specialistájává válhatunk, ha vezetői készségekkel és ambícióval rendelkezünk.

- Kisebb cégeknél azonban több területbe is beleláthatunk és kérdéses ügyekben gyorsabb a döntési mechanizmus.

- Megoszlik a döntés felelőssége.

- A magánélet és a munkahelyen kívüli elfoglaltság tervezhetőbb és a stabilabb.

- Fix jövedelemmel kalkulálhatunk, a járulékokat a munkaadó fizeti.

- A multinacionális vállalatoknál az átlagosnál jobb fizetéssel és béren kívüli juttatásokkal számolhatunk.

Hátrányok

- Egy idő után már nem jelent kihívást a munkakör és ki is éghetünk.

- Az ötleteink nem minden esetben nyernek támogatást.

- A szabályokat és elvárásokat nem mi fogalmazzuk meg, és nagyfokú alkalmazkodó képességre is szükség van.

- A megvalósított ötleteinket, illetve kiváló teljesítményünk eredményét a munkáltató „aratja le” az általa nyújtott biztonságért, fejlődésért cserébe.

      Így mérlegeljük, hogy milyen munkahelyen éreznénk jól magunkat!      

VÁLLALKOZÁS PRO ÉS KONTRA

Előnyök

- Hosszabb távon komoly lehetőségek rejlenek egy ígéretes ötletben vagy egy hiánytermék/szolgáltatás felfedezésében.

- A lelkesedés és az alkotni vágyás terepe a saját vállalkozás, ahol a saját főnökünk lehetünk.

- A magunk ura vagyunk, akkor és úgy alakíthatjuk a munkarendet, ahogy a leghatékonyabb.

Hátrányok

- Nagy a kockázat. Elképzelhetőek húzós időszakok, és kihívások sokasága várhat ránk.

- Hatalmas a létbizonytalanság, hiszen az elején főleg befektetést igényel, kell egy kis idő, míg bevételt, hasznot termel, amiből meg tudunk élni. Jó, ha rendelkezünk tartalékkal is, nem elég elindítani egy vállalkozást, azt fent is kell tartani.

- Az első évek a „referenciagyűjtéssel”, a visszatérő ügyfélkör létrehozásával és piacépítéssel telnek, a legtöbb esetben a kezdő vállalkozók jövedelme nem éri el a szakmájuk átlagbérét sem.

- Számolni kell a vállalkozói járulékokkal és a nem várt kiadásokkal is, amelyek komoly problémát okozhatnak a kezdő kisvállalkozónak.

- Egy vállalkozás széles körű és szerteágazó szakértelmet követel meg, többek között jogi és szakmai szempontból is. Ezért egyedül komoly kihívásokat jelent.

- Szinte törvényszerű, hogy összemosódik a munka és magánélet, a vállalkozás az életünk legfontosabb elemévé válik, így később, „befutott” vállalkozóként is nehéz lesz meghúzni a határvonalat.

 

Tehát ahhoz, hogy eldöntsük, melyik közegben jó lenni, kerüljünk tisztába magunkkal. Nem mindenkinek való a túl nagy szabadság vagy ellenkezőleg, a túl nagy kötöttség. Tehát minden döntésünknél vizsgáljunk meg és elemezzünk ki minden információt, hogy a legjobb döntéseket tudjuk meghozni. S eközben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést.

 

Készítette: Sebők Viktória

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala